Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow "A Bátorság első vonala! Adj vért! Válj a mindennapok hősévé!"
"A Bátorság első vonala! Adj vért! Válj a mindennapok hősévé!" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. február 08.

ImageOrszágos véradó napot szervez a rendőrség 2010. február 11-én a 2008. február 11-én szolgálatteljesítés közben Esztergomban hősi halált halt Borbély Zoltán posztumusz rendőr hadnagy emlékére, valamint azon rendőrök tiszteletére, akik mindannyiunk biztonságának megóvása érdekében teljesített szolgálatuk közben haltak hősi halált.

 

2008. február 11-e, Esztergom-Kertváros. Ezen a napon, szolgálatteljesítés közben halt hősi halált Borbély Zoltán posztumusz rendőr hadnagy.

2009. február 11-e, Esztergom. Halála első évfordulóján az Esztergomi Rendőrkapitányság állománya azzal tisztelgett Borbély Zoltán emléke előtt, hogy a rendőrkapitányság épületében, a helyi véradóállomás munkatársainak közreműködésével, kitelepüléses, szolidaritási véradást szervezett, melynek zárásakor 107 fő (hivatásos és civil) résztvevő megjelentéséről számolhatott be.

Ugyanakkor a rendőrség megfogalmazta a javaslatot az Országos Rendőrségi Véradónap létrehozására, melynek dátuma évről-évre február 11-e. A nap krónikájához tartozik még, hogy Esztergom város polgármestere Meggyes Tamás alapításával és Habsburg György elnökletével megalakul az Őrláng Alapítvány, amely a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt, vagy megsérült kollégák és hozzátartozóik megsegítésére jött létre.

2009. május 9-10-e, Esztergom-Repülőtér. Két napos bűn-és baleset-megelőzési program keretében Dr. Bencze József altábornagy országos rendőrfőkapitány és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke aláírták azt a megállapodást, amely szerint 2010. február 11-től kezdődően a Magyar Köztársaság Rendőrségének hivatalos véradónapja.

2010. február 11-e, Magyarország, Esztergom. Az együttműködésnek köszönhetően az ország minden megyéjében, több helyszínen is megtartásra kerül az I. Országos Rendőrségi Véradónap, melynek mottója : „A Bátorság első vonala! Adj vért! Válj a mindennapok hősévé!” Az országos rendezvény hivatalos megnyitójára a fenti napon, 10.00 órakor, az Esztergomi Rendőrkapitányságon kerül sor.

„Az önkéntes véradással nemcsak Borbély Zoltánnak kívánunk emléket állítani, de tisztelgünk azon rendőrök emléke előtt is, akik mindannyiunk biztonságának megóvása érdekében teljesített szolgálatuk közben haltak hősi halált. Véradásunk néma főhajtás a hősök előtt, egyben néma tiltakozás az erőszak ellen.” - – nyilatkozta honlapunknak Németh – Kész Mónika rendőr-százados, a FM RFK szóvivője, aki arra kér mindenkit, hogy aki a kezdeményezéssel egyetért, csatlakozzon a rendőrökhöz, és adjon vért!

Dunaújvárosban – technikai okok miatt két nappal korábban, azaz – február 09-én 08.00 óra és 10.00 óra között várják az önkéntes véradókat a Dunaújvárosi Kórházban. Székesfehérváron február 11-én 08.00 óra és 16.00 óra között a Fejér Megyei Kórház területén lévő vérellátóban lehet vért adni.

Február 11-ének azonban más apropója is van. 1992-ben II. János Pál pápa, a lourdes-i szűz emlékére, ezt a napot jelölte ki a betegek, elesettek, a rászorulók és segítőik, támogatóik és orvosaik világnapjává. Ezért e napon véradásunkra várják azokat a civileket is, akik szolidaritásukat ily módon kívánják kifejezni.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. A biztonságos és folyamatos betegellátáshoz évente mintegy 500.000 egység vérre van szükség, melyhez évente 11 ezer véradó eseményen 450 ezer donor mozgósítását végzi a szervezet.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >