Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Art-Mix a MIKSZ-ben
Art-Mix a MIKSZ-ben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. február 08.

ImageÉrdekes performance részesei lehettek azok, akik ellátogattak a móri MIKSZ-be. Ehelyütt vendégeskedett ugyanis Simon M. Veronika Munkácsy-érmes festőművész, akit azért hívtak meg, hogy mutassa be életútját, s festményeit. Az esten szerepet kapott a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Történelmi Szent Lázár Lovagrend és a Székesfehérvár-ért Nemzetközi Művészkör is.

 

A művésznő ugyanis a móri borrend nagykövete, a Szent Lázár Lovagrendnek kulturális nagykövete, a Szent Erzsébet Komendájának parancsnoka, valamint a fehérvári művészkör etikai kurátora.

 

Image
.

A program során Simon M. Veronika modern meditatív festményeket és portrékat helyezett el a falon.

 

Image
.

Sőt, amíg Enyedi Béla zeneköltő előadását hallgatta a nagyérdemű - amiben szót kapott a móri borrend részéről Möllmanné Erzsébet, a Szent Lázár Lovagrend képviseletében Gy. Simon Margit, valamint a Székesfehérvár-ért Nemzetközi Művészkör részéről Gyulai Béla elnök - Simon M. Veronika egy üres vászonra móri tájképet festett meg, méghozzá olajjal, s emlékezetből.

 

Image
.

A „nézők” tehát igencsak kapkodták a fejüket, mivel az elmondottak is érdekesek voltak, s a festés-bemutatót sem nevezhetjük mindennapinak. Az esten Simon M. Veronika életútja kapcsán versek, dalok hangoztak el - gitár kísérettel, Dr. Végvári Lajos művészetprofesszor pedig egy jelentős megnyitó beszédet mondott.

 

Image
.

Ezt követte egy esszé „Egy nonfiguratív festőművész sirámai” címmel. A mintegy félórás performance végén Simon M. Veronika aláírta a kész festményt, bekeretezte, s a MIKSZ, valamint a Székesfehérvár-ért Nemzetközi Művészkör vezetősége nevében a református templom tiszteletesének, Veres Péter Nagytiszteletű lelkipásztor úrnak ajándékozta.

Image
Fotó: Enyedi Béla

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >