Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Tízmilliós adomány a kórháznak
Tízmilliós adomány a kórháznak Nyomtatás E-mail
Írta: Csathó Barna - Temesvári Márta   
2010. február 14.

Hivatalosan is átadta az Alcoa Alapítvány a négy műszerből álló, mintegy tízmillió forint értékű adományát a Fejér Megyei Szent György Kórháznak. Dr. Szabó Gabriella orvosigazgató-helyettes az ünnepségen elmondta: Tizenöt éve vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy évente pályáznak, és nyernek is. A műszerek, berendezések egy része inkább a napi munka hatékonysága szempontjából fontos, más részük új funkciókat, lehetőségeket kínál a gyógyításban.

 

A mostani négy műszer közül a Videodermatoscop tartozik az utóbbi kategóriába, a többinek a szűrések, kezelések nyomán főképp a népegészségügyi haszna számít nagynak.

- No és persze az sem elhanyagolható, teszem hozzá, hogy a modernebb berendezések a szakszemélyzet terheit is enyhítik, így több energiájuk marad a gyógyítás minőségi javítására! Külön öröm a számunkra, hogy az ismert gazdasági nehézségek dacára is egy ilyen jelentős adománnyal tudta támogatni kórházunkat az Alcoa Alapítvány. – fejezte be gondolatait.

- Az élet kedves, örömteli pillanatai közt tartom számon azokat, amelyekben adományokról, adományozási lehetőségeinkről beszélhetek – vette át a szót dr. Forgó Béla, az Alcoa Köfém vezérigazgatója, alapítványi elnök. - Szívből adunk, és az egészben a legnehezebb a döntés, kinek, mennyi jusson. Sajátos egyébként a magyarországi helyzet. Más országokban, ahol jelen vagyunk, Németországban, Franciaországban, Olaszországban vagy a spanyoloknál az egészségügy nem is szerepel az adománylistákon, mivel ott egészen más az ágazat működése, finanszírozása. Itt viszont az eddig elköltött nagyjából hétmillió dollárnak a tíz százalékát az egészségügy kapta, ennek is meghatározó részét a Fejér Megyei Szent György Kórház. Sajnos személyes érintettség kapcsán is egyre gyakrabban láthatjuk, milyen emberfeletti munkát kíván a megfelelő ellátás az orvosoktól, nővérektől, és hogy mennyire elmarad a kívánatosról a technikai felszereltség. Ahogy tudunk, ezen a jövőben is segíteni kívánunk.

Ezután az egyes műszereket az illetékes orvosi vezetők ismertették, a Videodermatoscopot dr. Békefi Péter főorvos. A műszer a kézi diagnosztikai műszer tízszeres nagyítása helyett ötvenszeressel vizsgálja a bőrelváltozásokat, digitálisan feldolgozhatja, rögzítheti azokat, így ezen a szakterületen egészen új távlatokat nyithat a kezelés, nyomon követés terén.

Dr. Tóth Jenő osztályvezető szemészeti főorvos a kerato-refraktometerről beszélt, ami a szem rejtett fénytörési hibáit az eddiginél sokkal gyorsabban – gyakorlatilag másodpercek alatt – deríti fel, és a korábbinál lényegesen pontosabb méréseket tesz lehetővé. Mindez a napi szemészeti munkában – szűrés, szemvizsgálat -, és a műtéteket megelőző vizsgálatokban is nagy jelentőségű.

Dr. Sereg Mátyás osztályvezető főorvos a kardiológiai szűrés szempontjából a boka-karindex vizsgáló berendezést méltatta, mert mint mondta, a diabétesz és a kapcsolódó keringési rendellenességek amúgy is népbetegségi szinteket érnek el, ezzel a géppel pedig igen megbízhatóan lehet az áramlásokat vizsgálni.

Végezetül dr. Hadházy László osztályvezető reumatológus főorvos és Fáncsik Ilona vezető gyógytornász mondta el, hogy az évi körülbelül hatszáz beteg, betegenkénti 10-20 alkalmat kívánó tradicionális kezelésében milyen fontos segítséget nyújt az a nyomáskezelő eszköz, ami a kézi, fizikai munka jó részét válthatja ki.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >