Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kutya egy idő ez - folyamatosan dolgoznak a tűzoltók Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. február 14.

ImageSzombat reggel a hat órás szolgálati váltást követően egészen a délutáni órákig folyamatosan vonultak a hófúvás miatt elakadt járművek mentéséhez a székesfehérvári tűzoltók. Bisztricz Anettől, a Székesfehérvári Tűzoltóság szóvivőjétől megtudtuk, hogy ez idő alatt a bejelentések magas száma miatt a tűzoltóság mindhárom gépjárműfecskendője, a daru és a műszaki mentőszer mellett az erdőtüzes jármű valamint a vízszállító is bevetésre került.

 

A tűzoltólaktanyában csupán három tűzoltó tartózkodott (a Híradó ügyeletes és az emelőkosár személyzete), akik folyamatosan rögzítették a 105-ös segélyhívóra érkező bejelentéseket, majd együttes munkával koordinálták a különböző helyszíneken dolgozó egységek munkáját. Reggel a Székesfehérvár-Zámoly-Csákvár összekötő utakon a személygépkocsik mellett több, utasokat szállító autóbusz, valamint kamionok akadtak el a hóban. A Zámoly-Csákvár-Csákberény körforgalomnál egyszerre három autóbusz és két személygépkocsi várta a tűzoltók segítségét.

 

Image
A hófúvás tegnap egy pillanatra sem csillapult...

Image
.

Image
.

Nem sokkal később Csákvár és Lovasberény között a Vértes Volán menetrend szerinti járata hajtott az árokba, és megdőlt. A magas hó miatt a busz ajtói nem nyíltak ki, és az utasok a járművön ragadtak. A helyszínre kiérkező székesfehérvári tűzoltók (14 fő) lapátolták el a havat a busz mellől, s ezután tudták csak kisegíteni a bent rekedt utasokat, akiket a Csákvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai az IFA tűzoltóautójukkal szállítottak be Csákvárra. Személyi sérülés ezeknél az eseteknél nem történt.

A reggeli órákban a 8-as főút Csórt elkerülő szakaszára is többször riasztották a tűzoltókat. A hóval befújt szakaszon személygépkocsik borultak árokba, és a Veszprém felől Székesfehérvár felé vezető oldalon két személygépkocsi ütközött. A karambolban az egyik autó sofőrje könnyebben sérült. Délelőtt Székesfehérváron, a Szent Flórián körútra (7-es főút) is többször vonultak a tűzoltók.

Image
Kutya egy idő ez....

Image
.

Egyik alkalommal egy Mercedes személygépkocsi, egy Suzuki személygépkocsi, egy jégkrémeket szállító DAF nyerges vontató akadt el a hóban, egy kisteherautó pedig keresztbe fordult az úton. Nem sokkal később, miután a tűzoltók itt befejezték az elakadt járművek kivontatását a hó fogságából, ismét vissza kellett térniük erre az útszakaszra egy tömeges balesethez.

Akkor két Peugeot személygépkocsi, egy Mercedes terepjáró, egy BMW személygépkocsi, három Opel személygépkocsi, egy Ford személygépkocsi ütközött, s nem sokkal távolabb egy nyerges vontató is elakadt. Az egyik Peugeot-ban egy gyermek könnyebben sérült.

Image
A Székesfehérvár közeli erdőben több fa is kidőlt

A rendőrség ezt követően a Szent Flórián körút 81-es főút és Havranek József utca közötti szakaszát elzárta a forgalom elöl. Szintén a délelőtt folyamán Sárszentmihály-Sárpentele és az Úrhida-Szabadbattyán elágazó között kérték a tűzoltók segítségét. Ezen az útszakaszon volt, hogy fél méter magasan befújta az utat a szél a hóval. A tűzoltók itt három személygépkocsit (Fiat, Chevrolet és Wartburg), valamint két terepjárót (Nissan Navarra és BMW X5) szabadítottak ki a hó fogságából.

A tűzoltó egységeket innen az M7-es autópályára riasztották, ahol a Siófokról Budapest felé vezető oldalon, a 74-es és a 75-ös kilométer között, a szabadbattyáni és a polgárdi lehajtó között egy szerb rendszámú DAF nyerges vontató átszakította a belső szalagkorlátot, körülbelül 50 méteren letarolta, majd a két pályatest között bebicskázva állt meg.

 

Image
Hófalakból se volt / van hiány

Image
Fotó: Temesvári Márta

A kamion üzemanyagtartálya széthasadt, amelyből több száz liter gázolaj az útra ömlött. A kamion veszélyes anyagot (műanyag kannákban dietanol-amint) szállított. A rakomány a baleset során nem rongálódott. A nyerges vontató vezetőjét a mentők kórházba szállították. A tűzoltók a megrongálódott szalagkorlátot roncsvágóval elvágták, majd daruval kivontatták a kamiont a két pályatest közül.

 
< Előző   Következő >