Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szabolcs atya heti úravalója: A SZERETET ÉS AZ ÖRÖM ELVÁLASZTHATATLAN Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2010. február 15.

ImageAmióta ember él a földön, érvényben van a "szegény" és a "gazdag" kategória. Volt, van, és lesz. „Szegények mindig lesznek közöttetek”, mondja Jézus... Hamvazó szerda előtt jó erre gondolni, miközben halljuk az egangéliumból négyszer a „Boldogok vagytok” és négyszer a „ Jaj nektek gazdagok” szavakat. Bizonyára a Gondviselés rendezte úgy, hogy ép ma tudom elétek állítani azt az ezer kilométer utat megtett Klára asszonyt, aki a legszegényebb magyaroknak, az ezeréves határokon túl élő csángóknak képviseletében van itt.

 

Én hívtam meg vendégül: töltsön velünk egy napot, lássa meg azt a kis közösséget, mely megértette Jézus szavát, a keresztény hitnek, a katolikus vallásnak lényegét: ”Amit egynek a legkisebbek közül tesztek, nekem teszitek”.

Végigolvashatnám szűkebb hazájának, Magyarfalúnak azt a 23 családról készített listáját, melynek minden sora megrendít: 3-5 g yermekes családok, kisbabákkal, kályha nélkül, cipő nélkül állás nélkül. A legjobban az a mondat döbbentett meg, amely arról szól, hogy „öt gyermek és csak 3 tyúkjuk van”.

Vajon miért szól ma erről a vasárnapi szentbeszédem? Hiszen Ti vagytok az én örömöm, Ti kezdettől fogva buzgón, lángoló szívvel adakoztok és olyan csomagokat küldtök nekik, hogy örömükben sírnak.- Azért mert van tőlük mit tanulni nektek is, nekem is. A boldogságot. Épp azt, amiről az Úr Jézus akarja meggyőzni az ő szegényeit! Igen!

A szegények nagyon tudnak szeretni. Szeretni Istent és felebarátot. Ebben rejlik a krisztusi boldogság titka: az öröm. A szegények sokkal jobban tudnak örülni, mint a gazdagok; azért mert hálásak tudnak lenni mindenért Köszönjük Urunk Jézusunk, hogy elmondtad nekünk a legnagyobb titkodat:

”Boldogok vagytok ti szegények, mert tiétek az Isten országa”

 
< Előző   Következő >