Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A kormány tovább gyengíti a gazdaságot Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2010. február 17.

Image"Az IMF nyilatkozatai ellentmondásosak Magyarország helyzetét illetően, amellett, hogy újabb megszorításokat sürgetnek, mégis azt mondják: minden rendben van." - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján. Varga elmondta, hogy a Fidesz elnöksége tárgyalt az IMF-fel, a tárgyalások után pedig a szervezet sajtótájékoztatót is tartott, s az itt elhangzott nyilatkozatai ellentmondásosak voltak. Amellett, hogy azt nyilatkozták: a kormány tartja a vállalt irányt, újabb megszorításokat követeltek.

 

A Fidesz alelnöke szerint a kormány tovább gyengíti a gazdaságot. Jelenleg 654 000 munkanélküli van Magyarországon, s hozzájuk számolva az inaktívakat, ez a szám meghaladja a 850 000-et, ami jelenleg 10,8 százalékos ráta - mondta Varga, hozzátéve: ez tizennégy éves mélypont.

A Fidesz elnökségének álláspontja szerint amellett, hogy egy következő kormánynak tíz év alatt egymillió új munkahelyet kell létrehoznia, családellenesből családtámogatóvá kell tennie a gazdaságpolitikát - húzta alá Varga Mihály. A fideszes politikus a párt keddi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az egymillió új munkahely nélkül elképzelhetetlen a gazdasági növekedés és a kilábalás megindulása.

Emellett hangsúlyozta azt is, ha kormányra kerülnek, megpróbálják megállítani és megfordítani a népességcsökkenést, a rossz demográfiai tendenciákat. Katona Tamás pénzügyi államtitkár azon nyilatkozatára, amely szerint nincs szükség egymillió új munkahelyre, Varga Mihály úgy reagált: ez a feltartott kéz politikája, amelynek véget kell venni.

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

"Másrészt pedig mit várjunk attól a kormánytól, amelynek a pénzügyi vezetője eleve azzal számol, hogy a magyar népesség tartósan, folyamatosan csökkenni fog?" - tette fel a kérdést a Fidesz alelnöke. Varga Mihály kérdésre kifejtette: múlt csütörtökön folytattak megbeszélést az IMF és az EU képviselőivel, ahol elmondták, hogy szerintük a 2010-es költségvetés nem tartalmazza a reális számokat.

A Fidesz képviselői a találkozón beszámoltak arról is, hogy a büdzséből kieső tételek - például az Alkotmánybíróság által megsemmisített ingatlanadó - függetlenül a következő kabinet összetételétől és intézkedéseitől már hatnak. Szólt arról is Varga, hogy akkor tudnak bővebb és pontosabb helyzetértékelést adni a valutaalapnak, ha kormányra kerülnek. Kérdésre megjegyezte azt is, hogy tárgyalásukon a felvett hitel törlesztésének átütemezése nem került szóba.

A Fidesz alelnöke a miniszterelnök Mozgó Világnak adott interjújára reagálva azt mondta: a tények önmagukért beszélnek, hiszen uniós pénzekért felelős miniszterként vagy gazdasági miniszterként Bajnai Gordonnak nagy része volt annak a helyzetnek a kialakulásában, amit ő maga úgy fogalmazott meg, hogy a szakadék szélére jutott az ország.

Újságírói kérdésre válaszolva Varga úgy fogalmazott: először ezt a helyzetet kellene értékelni, utána lehet majd szó arról, hogy Bajnai Gordon milyen jövőbeni javaslatokat, megállapításokat tesz.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >