Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Turizmus konferencia
Turizmus konferencia Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. február 18.

ImageA Fejér Megyei Közgyűlés Ifjúsági és Turisztikai Bizottsága “Mesterségünk a turizmus” címmel turisztikai szakmai napot szervezett a Megyeházán. A rendezvény előtti sajtótájékoztatón a távlati célokat illetően dr. Balogh Ibolya közgyűlési elnök elmondta, hogy a megye – bár ez nem tartozik a kötelező feladatellátási körébe, ezért a kormány szerint, takarékossági okokból nem is kellene foglalkoznia vele -, a turisztikai fejlesztés ügyét, a stratégiai tervezést, szívügyének tekintette és tekinti. Így a rendezvény megszervezéséért mind a Bizottságot, mind vezetőjét, Tóth Erikát köszönet illeti.

 

Ezt követően, majd későbbi megnyitójában is arról beszélt, hogy a megye adottságai kiválóak a turizmus szempontjából. Bővelkedik történelmi látnivalókban, gazdag a kulturális kínálata, élő művészeti élettel, néphagyományokkal, kulináris örömökkel csábíthat, és akkor a Velencei-tó vagy az északi hegyes vidék kínálta természeti javakról még nem is esett szó. Amelyeket egyébként igazán kár lenne las vegasi ihletésű kaszinóvárossal vagy tökéletesen tájidegen műtengerparttal elcsúfítani...

 

Image
.

Mindezen értékek, ahogy a helyi termények, termékek és szolgáltatások mögött is a legfontosabb ugyanakkor az ember. Akinek ha szükséges, át kell formálnia a gondolkodását, meg kell tanulnia a turizmust mint szakmát, és akinek nem szabad sajnálnia pénzt fektetnie a remélt üzletbe. És aki felelősséggel is tartozik, hogy megóvja környezetét, kihasználja adottságait, de ne zsigerelje ki azt.

Balsay István alelnök arról beszélt előadásában is, hogy a következő kormány előtt igen fontos teendők állnak. Hiszen a 2013-20-ig tartó Uniós költségvetési tervre, a prioritások meghatározására, a döntések befolyásolására a következő kormánynak lesz lehetősége. Paradigma váltásra van szükség – hangsúlyozta az alelnök -, mert a turizmus több, mint egy nemzetgazdasági alrendszer, meghatározó szerepe lehet – elsősorban vidéken – a lakosság életkörülményeinek alakulására, a területfejlesztés kérdéseire.

Rendkívül fontos lenne, hogy az Országos Területfejlesztési Koncepció kidolgozásakor a Velencei-tó-Vértes terület visszakapja azt a kiemelt besorolást, amit korábban elvesztett, és amely sokkal több lehetőséget biztosít például a Balaton vagy a Tisza tó számára. Végezetül Tóth Erika beszélt, elmondva, hogy valóban sajnálatosan kevés eszköz van az önkormányzatok kezében ahhoz, hogy egy-egy megye, térség turizmusát aktívan alakíthassák.

Image
.

Mindenkinek lehetősége van ugyanakkor arra, hogy a maga módján elősegítse az együttműködések létrejöttét, az információcserét. Egy ilyen szakmai nap, a turizmus és vendéglátás különféle területein tájékozott előadók tanácsai komoly értéket jelenthetnek, új ötleteket adhatnak a hallgatóságnak.

Az előadói pulpitusra azután – Balogh Ibolyát és Balsay Istvánt követve – fellépett még Siklósi Máté fogyasztóvédelmi szakértő (CP Contact Kft), Lévai Ferenc vezérigazgató (Aranyponty Zrt.), Rókusfalvy Pál igazgató (Roxer Produkció Kft.) valamint Dégi Zoltán adó- és illetékügyi szakigazgató. A szakmai napon az emeleti aulában a megye terményeiből és termékeiből rendeztek színes kiállítást.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >