Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Egy a biztos: a bizonytalanság Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. február 18.

ImageMég mindig mélyponton van az ingatlan-piac. - derül ki abból a beszélgetésből, amelyet Nagy Ádámmal, az Arex fm. Ingatlanhasznosító Kft. székesfehérvári telephelyének igazgatójával folytattunk. Interjúnkból kiderül, hogy Székesfehérváron teljes bizonytalanság jellemző az építőiparban – és az ingatlanpiacon egyaránt, s jelentős körbetartozásokról, behajthatatlan tartozásokról számolnak be a cégek.

 

- Hogyan érintette a székesfehérvári ingatlanpiacot a gazdasági válság, és van-e már jele valamiféle fellendülésnek?

- A válság kitörésekor jelentős visszaesést vártunk, ám ehhez képest pozitív csalódás ért bennünket. Raktáraink kihasználtsága általában kilencven százalékos, és csak nyolcvan-nyolcvanöt százalékra esett vissza. Fellendülés még nem látszik, sőt, nagyon sok partnerünk tart ettől az évtől. Több olyan bérlőnk is van, amely beszállítóként dolgozik nagyobb cégeknek, s őket is egyelőre bizonytalanságban tartják. Mint mondják: több függő tenderünk van, beszállítói pályázatok, amelyek elbírálása hetekig, hónapokig csúszik. Így pedig mi sem tudhatjuk, hogy mi vár ránk. Lehet, hogy majd bővülnünk kell, s öt-hatszáz négyzetméteres területeket is keresnek nálunk, de az is előfordulhat, hogy a legnagyobb bérlőnknek néhány hónap múlva négyszáz négyzetmétert kell visszaadnia. Sajnos nem látjuk a kiutat.

 

Image
.

- Halmozódtak-e fel jelentős adósságok a partnereik tekintetében?

- Természetesen többen küzdenek fizetési nehézségekkel. Olyanok is, akik korábban óramű pontossággal utalták a bérleti díjat. Körbetartozás van, és mindenki folyamatos csúszással küzd. Súlyosbítja a helyzetet, hogy több bérlőnknek behajthatatlan követelései vannak.

Image
.

- Hogyan lehet ezt a problémát megoldani?

- Megállapodásokat kötünk a késedelmes fizetésre, s megpróbálunk valamiféle plusz biztosítékot kérni tőlük a folyamatos unszolás helyett. Volt már olyan esetünk is, amikor készfizető kezest hozott az alany. A lényeg, hogy megértően tekintünk az átmeneti nehézségekkel küzdőkre, de elvárjuk az átütemezett tartozás pontos kifizetését.

 

Image
.

- Volt olyan partnerük, akinek fellendült a cége az elmúlt hónapokban?

- Egy ilyen cégről tudok beszámolni: a műanyag iparban dolgozik, s hatszáz négyzetméterhez kért pluszba százötvenet, mivel elnyert egy újabb munkát. Bérlőik száma egyébként száz felett van. Ebbe természetesen beletartozik az öt négyzetméteres mini raktár, a gépkocsi parkoltatás, s a 8000 négyzetméter összterületig minden. És most jut eszembe, volt még egy bővülés: egy használtruha-kereskedő (export-import cég) folyamodott átmeneti raktárbővüléshez, mivel nagyon sok áruja érkezett. De ő is csak tavaszig kérte a módosítást.

Image
.

- Átlagosan milyen nagyságú raktárakra van igény Székesfehérváron?

- Leginkább a száz-ötszáz négyzetméterest keresik, és sokan jönnek úgy, hogy csak az ár érdekli őket – vagyis, hogy olcsó legyen. Rendkívül árérzékeny ez a szektor.

 

Image
.

- Mit tanácsol a cégeknek, hogyan csökkenthetik költségeiket?

- Nagyon fontos az energia-racionalizálás. Mi is ott faragtunk le a költségeken, ahol a leginkább szükség volt rá, s amely rövid időn belül megtérül. Kicseréltük a nyílászárókat, fűtéskorszerűsítést végeztünk (a korábbi fejlesztéseket folytattuk, amelyek a válság kitörésekor megszakadtak) stb. A rövid ideig tartó költségstop után gazdasági elemzéseket végeztünk, s láttuk, hogy hol vannak lehetőségek. Mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy ésszerűsítsen elektromos- és fűtésvonalon.

- Akkor valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy a legtöbben az Önök szolgáltatásait választják.

Image
.

- Minden bizonnyal, hiszen a fejlesztések a bérlők érdekében is történtek. A közüzemi díjakat ugyanis ők fizetik, s azért áldoztunk az újításokra, hogy csökkentsük a költségeiket, növeljük elégedettségüket, és így hosszútávon megtartsuk őket. - Főként a nagy bérlőket, akik azt is örömmel fogadták, hogy plusz optikai hálózatot létesítettünk, s nagy sávszélességen fut az internet a telepen.

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=4749&Itemid=32

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >