Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Fejér megye, Komárom-Esztergom megye és Pest megye
Fejér megye, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2010. február 19.

ImageTegnap volt az első találkozója Bicskén Fejér-, Komárom-Esztergom- és Pest megye egyedülálló, újszerű és előremutató együttműködést célzó tanácskozásának. Magyarország nagy lehetőségek előtt áll. Több olyan országos munka kezdődött – illetve törvényi keretek között folytatódik – amelyre a Közép-Dunántúli Régiónak, a megyéknek fel kell készülniük.

 

E gondolatok mentén köszöntötte Tessely Zoltán, Bicske város polgármestere, a fórum házigazdája a tanácskozás résztvevőit. Kiemelte, hogy a város elhelyezkedése, a három megye találkozásának közelsége indokolta házigazda szerepének felvállalását, ugyanis e kapcsolódásoknak pozitív és negatív oldalai, közös problémái nap, mint nap megmutatkoznak.

Véleménye szerint a közös gondolkodás, az együttműködés a 2011-es uniós elnökség, a 2013-2020 közötti uniós költségvetés előkészítésében játszik majd fontos szerepet. A pályázatok hatékony, eredményes elosztásának érvényesítése főként vidéken lesz nagy jelentőségű– emelte ki a polgármester.

Dr. Völner Pál a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke a szükségszerű és sorsszerű együttműködést említette. Rámutatott arra, hogy torz világban élünk, ahol anomáliákkal kell folyamatosan küzdenünk. A hazai forrású pályázatokat egyetlen tollvonással elvonták a 4-es metró miatt. Az összefogás jelentőségét a világviszonylatban is kiemelkedő ivóvízbázis megőrzésében látja, tettekre, konkrét követhető álláspontok kialakítására adott alternatívákat.

Ezt követően Szabó István a Pest Megyei Közgyűlés alelnöke protestált a szubszidiaritás elve mellett. Érvelésében Pest megye alelnöke nyílt követeléseket fogalmazott meg, mely szerint: „Kérjük, követeljük vissza döntési jogainkat! Ne 20 éves fiatalok döntsék el ott fenn, hogy mire van szükség itt lenn! Kiemelte, hogy Pest megye helyzete katasztrofális. Budapesttől való különválás a létfenntartásához szükséges az agglomerációnak. Méltatta Fejér megye rendezési tervét, melyet a Pest megyei előkészítésénél most mintaként használnak.

Érd alpolgármestere, Segesdi János Úr, mint egy régi Fejér megyei település, és mint megyei jogú város jelent meg a megyék találkozóján, hisz a vitatott témakörök mindegyike érinti és több szomszédos megyével hozza kapcsolatba. „… közösségek nélkül nem tudunk létezni, egyedül nem megy… a család, település, megye közösségei…” Hangoztatta, hogy paripát, fegyvert és pénzt is hozzá, ezt kell ehhez az együttműködéshez hozzárendelni. Hisz egyetlen megyehatáron sem áll meg az autó, a vasút.

Varga Gábor a Fejér Megyei Önkormányzat Önkormányzati Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, a kihelyezett ülés hátterét, a konkrétumok mentén kikristályosodott összefogást és az együttgondolkodást hangoztatta.

Előzmények:

Fejér Megye Közgyűlése a 2009. dec. 17-i ülésén döntött a 2010. I. félévi üléstervéről. Ebben szerepel a szomszéd megyékkel történő együttműködés kérdése.

További kapcsolódó fórumok: 2010. február 22. Mór, 2010. június 24-i ülésen pedig tervezik a Veszprém megyével való együttműködést, amely kiterjed a szerkezeti tervek összehangolására, különös tekintettel a foglalkoztatás, az elővárosi vasúti közlekedés, az egészségügyi és szociális szolgáltatások, összekötőút építés, kommunális hulladékgazdálkodás, környezetvédelem és turizmus területeire.

Fejér Megye Közgyűlése a 2009. dec. 17-i ülésén döntött a 2010. I. félévi üléstervéről. Ebben szerepel a szomszéd megyékkel történő együttműködés kérdése.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >