Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Jótékonysági koncert a Magyarországi Cigány Labdarúgó Válogatott számára Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. február 22.

ImageElőbb a székesfehérvári Bazilikában, majd a Vatikánban lép fel a Príma Díjas Rajkó Zenekar. Az együttes február 26-án, 18 órakor tart jótékonysági koncertet a Székesegyházban. Az est teljes bevételét a Farkas János Alapítvány kapja - ezzel segítve a Magyarországi Cigány Labdarúgó Válogatott kiutazását a Svájci Gárda válogatottjához. A csapatok 2010. március 3-án, a Vatikánban állnak ki egymással egy barátságos labdarugó mérkőzésen.

 

A rendezvényről Spányi Antal megyés püspök, az est támogatója és fővédnöke, valamint a szervező, Varga István, a VOSZ Fejér megyei elnöke beszélt a sajtó képviselőinek. A sajtótájékozatón először Bertáné Pintér katalin, a Püspökség sajtóreferense szólt az újságírókhoz: arra kért mindenkit, hogy hallgassanak egy kis cigány zenét – amit a téma is indokolt.

 

Image
.

A folklór roma ritmusok után Spányi Antal megyés püspök emelkedett szóra, aki elmondta, hogy a katolikus egyház és a cigányság kapcsolata nem újkeletű. Sőt, ős is már plébános korában külön cigányliturgiákat tartott, amelyeket nagyon sokan látogattak.

 

Image
.

Ezt követően röviden összefoglalata egyházmegyénk és a cigányság „elmúlt élveit”: 2007-ben együttműködési megállapodást írt alá a Székesfehérvári Egyházmegye a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal.

 

Image
.

Kiemelkedő esemény volt még a cigány-magyar bibliák adományozása a 2008-as Biblia Évében, és a roma fiatalok versmondó versenye 2009-ben.

 

Image
.

Spányi Antal elárulta, hogy örömmel támogatta a Katolikus Rádió vezérigazgatójaként a Kaly Jag Cigányművészeti Iskola Cd-jének kiadását, s egy hanglemezt át is adott Varga Istvánnak azzal a kéréssel, hogy a Rajakó Zenekar és a cigány labdarúgó válogatott ezt a CD-t hallgassa útja során. (A lemez címe: „Testvérek vagyuk az Úrban”)

 

Image
.

Image
.

Image
.

Image
.

A focicsapattal egyébként elutazik a lovasberényi plébános, Tallér Krisztián atya is, aki maga is rúgja a bőrt – és nem is akárhogyan! A megyés főpásztor után Varga István szólt a sajtó képviselőihez. Mint mondta: a Magyar Kultúra utazó nagykövete, a Kodály Zoltán Díjas és Príma Díjas Rajkó Zenekar már tavaly is adott egy nagysikerű koncertet (november 4-én) a Vatikánban.

 

Image
.

XVI. Benedek pápa Őszentsége általános kihallgatás keretén belül is fogadta a zenekart, amely közel 70.000 zarándok előt,t a Szent Péter téren és a Vatikáni Rádióban is olyan nagy elismerést aratott, hogy 2010. március 2-ára újbóli meghívást kaptak a Vándorlók És Úton Lévők Pápai Tanácsától a cigánypasztoráció országos felelőseinek európai konferenciájára.

Az út és az ottartózkodás viszont igencsak költséges. Ezért rendeznek jótékonysági koncertet február 26-án a Székesegyházben. A koncert teljes bevételét a Farkas János Alapítvány kapja, segítve ezzel a Magyarországi Cigány Labdarúgó Válogatott kiutazását a Svájci Gárda válogatottjához 2010. március 3-án a Vatikánban tartandó barátságos labdarugó mérkőzésre.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Varga István kiemelte, hogy a Cigány Labdarúgó Válogatott eddig 107 nemzetközi válogatott mérkőzésből 105-öt megnyert! Egy döntetlen játszámájuk volt – a rossz időjárás miatt hagyták abba a mérkőzést -, s egy vereséget könyvelhettek csak el.

A Farkas János Alapítvány bankszámlaszáma: 10402166-21625842-00000000, adószáma: 10195664-4-44

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >