Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Német Nemzetiségi Hetet tartottak Pusztavámon
Német Nemzetiségi Hetet tartottak Pusztavámon Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. február 25.

ImageNémet Nemzetiségi Hetet szerveztek Pusztavámon. A programot a Német Kisebbségi Önkormányzat rendezte meg Krebsz Ferencné NKÖ elnök főszervezésével, valamint az intézmények, és a nemzetiségi csoportok közreműködésével. Ennek során bemutatkozott a helyi felnőtt énekkar, az ifjúsági és felnőtt tánccsoport, valamint az ifjúsági fúvószenekar. Az esti Batyus bálon pedig a nemzetiségi csoportok tagjai, hozzátartozói és a meghívott vendégek együtt szórakoztak hajnalig. A talpalávalót a helyi sváb zenét játszó Kis zenekar szolgáltatta.

 

A Nemzetiségi hetet Krebsz Ferencné elnök nyitotta meg, kiemelve a nemzetiségi tradíciók ápolásának fontosságát, átadását és megismertetését a legkisebb korosztállyal is és azt az örömöt, hogy élnek még a hagyományok Pusztavámon és köszönetét fejezte ki azoknak, akik e hagyományőrzést segítik.

 

Image
.

Finta Jánosnétól megtudtuk, hogy olyan programok is voltak, amelyek igazán „hagyományőrzőnek számítanak”: az óvodában például az óvó nénik segítségével helyi jellegű süteményt készítettek a gyerekek a Komatálba, amelyet – a régi szokás szerint - a keresztmama finom reggelivel, és ebéddel együtt egy héten át hord a kisbaba születésekor az újszülött édesanyjának.

Ezt követően az ovisok pusztavámi népviseletben mutatták be a „Komatálat hoztam” hagyomány szokásait, azaz a komálást. A játszóház keretében pedig régi játékokat - rongylabdát, csutkavárat - készítettek. A nagymamák és nagypapák ezek után régi mondókákat, dalokat tanítottak a kicsiknek.

Image
.

Az iskolások a megnyitón történő kulturális fellépéssel kezdték a Nemzetiségi hetet. A helyi szokások bemutatása mellett Körzeti Német nemzetiségi népdaléneklési versenyt is hirdettek. A környező iskolából érkező vendég-versenyzőkkel együtt mintegy 40 gyermek dalolt. A díjakat a NKÖ ajánlotta fel. A verseny után egy kis teadélután következett finom farsangi fánkkal.

Image
Fotó: Finta János

Az alsósok és a felső tagozatosok egyaránt ellátogattak Tatára a Német Nemzetiségi Múzeumba, hogy megismerkedjenek a környék nemzetiségi szokásaival is. A Nemzetiségi Hét hagyományos, pusztavámi sváb bállal zárult, amelyen a bálozók megcsodálhatták a különleges pusztavámi népviseletet, és a nemzetiségi kultúrcsoportok műsorát. A bálban a pilisvörösvári Donau Power szolgáltatta a sváb zenét.

„Az idei hét is megmutatta, hogy élnek még a pusztavámi nemzetiségi hagyományok és ezek továbbörökítése nemes cél és cselekedet.” – mondta Finta Jánosné.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >