Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Súlyos veszélyben a hazai gyümölcsök génállománya
Súlyos veszélyben a hazai gyümölcsök génállománya Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2010. március 04.

Image"Veszélybe került egy időpont elmulasztása miatt az érdi kutatóintézet és génbank, mely a maga nemében egyedülálló, pótolhatatlan nemzeti kincsünk." - szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Font Sándor. Az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. Magyarország egyik legnagyobb génbankja, ahol a hazánkban honos összes csonthéjas génállományát őrzik, kutatják, nemesítik és értékesítik - tájékoztatott a Fidesz mezőgazdasági szakpolitikusa, hozzátéve: a kutatóintézet mintegy 800 hektáros, igen értékes földterülettel is rendelkezik, mely egyedülálló módon nem az állam, hanem a kutatóintézet tulajdonában van.

 

Emellett - tette hozzá a képviselő -, az érdi kutatóintézet Budafokon található központja is nagyon komoly értéket képvisel. Az érdi, valamint az érdihez hasonló génbankok eddig kht. formában működtek, azonban még 2007-ben elfogadtak egy olyan jogszabályt, melynek értelmében két éves határidővel át kell alakulniuk ezeknek az intézményeknek kft.-vé - ismertette a jogszabály tartalmát Font Sándor, majd hozzáfűzte: az átalakításra adott határidő így 2009-ben lejárt.

A politikus elmondta: amikor tavaly év végén értesült arról, hogy elmaradt az intézmény átalakítása, írásbeli kérdést nyújtott be Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, arról érdeklődve, hogy mi az oka a mulasztásnak. A pénzügyminiszter válaszában elmondta: valahogy "elfeledkeztek" az átalakításról, de semmi ok az aggodalomra.

 

Image
Fotó: Pelsőczy Csaba

Aggodalomra azonban igenis van ok, hiszen mivel kifutottak a jogszabály által megszabott határidőből, jelenleg megindult az érdi génbank ellen a végelszámolási eljárás - húzta alá a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke. A politikus felszólította Oszkó Pétert, hogy azonnal tegyenek intézkedéseket, és próbálják megakadályozni a kutatóintézettel szembeni végelszámolási eljárást, amíg arra lehetőség van, hiszen pótolhatatlan nemzeti kincsünkről van szó.

Font Sándor hangsúlyozta: súlyos felelősség terheli a vezetőket ebben az ügyben, s ez az eset is megmutatja, hogy lehetetlen tovább úgy kormányozni az országot, hogy a hatalomhoz felelősség nem társul. Miért nem a kutatóintézet megmentésén fáradozott eddig a szaktárca? - tette fel a kérdést a fideszes honatya. Mintha a kormányzatnak az lett volna az érdeke, hogy felszámolják pótolhatatlan nemzeti kincsünket, s az - egyébként nagyon jó helyen lévő, zömében Budapest közelében elterülő - földeken lakóparkokat és egyéb, jól értékesíthető létesítményeket építhessenek - mutatott rá a politikus.

Az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht. esetében technikailag mulasztottak el egy időpontot, s egyedül ezért indították meg ellenük a végelszámolási eljárást, s nem azért, mert tiltott tevékenységet folytattak, vagy anyagi problémákkal, adóságokkal küzdöttek - emlékeztetett a képviselő, hozzátéve: tavaly decemberben ezt az ügyet Oszkó Péter még nem látta problémának, ami felháborító és nem kizárt, hogy szándékos mulasztás a kormányzat részéről.

A génmódosított burgonya termesztésének EU-s engedélyezésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Font Sándor elmondta: minden szinten fel kell lépni a génmódosított élelmiszerek termesztése ellen akár itthon, akár az EU szintjén.

A végtelenségig ki fogunk tartani, tiszta környezetben tiszta élelmiszert szeretnénk termelni, mert Magyarország egyetlen igazán komoly kitörési pontja a mezőgazdaság - szögezte le a Fidesz mezőgazdasági szakpolitikusa.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >