Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kétnapos elnökségi ülés Budapesten
Kétnapos elnökségi ülés Budapesten Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2010. március 05.

Image Az Európai Néppárt frakciójának elnöksége kétnapos ülést tart Budapesten. - Szájer József szombaton közölte, hogy a Fidesz meghívására Budapesten tartja kihelyezett ülését az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetősége csütörtökön és pénteken; az egyik téma a munkahelyteremtés lesz, a másik az uniós források felhasználása a hátrányosabb helyzetű régiók felzárkóztatására.

 

-- Orbán: A magyaroknak van hivatásuk és küldetésük az Európai Unióban

A magyaroknak hivatása és küldetése van az Európai Unióban. Hazánknak élenjárónak kell lenni a változásban, és erre most lehetősége nyílik - mondta Orbán Viktor az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciója vezetésének budapesti ülésén. Mint beszédében megjegyezte, dilemmát jelent, hogy miközben szeretnék újjáépíteni Magyarország reputációját, aközben azt is tudják, ezt nem lehet hazugságra alapozni. Hangsúlyozta, a választások után egy, másfél hónappal világossá kell tenni, milyen a magyar gazdaság valóságos állapota.

-- Orbán Viktor az EPP ülésén

A Fidesz elnöke úgy látja, a magyaroknak minden gondjuk ellenére van hivatásuk és küldetésük az Európai Unióban. Hazánknak élenjárónak kell lenni a változásban, és erre most nyílik lehetősége. Meglátása szerint, az országgyűlési választások első fordulóján, április 11-én a választókat meg kell győzni arról, hogy menjenek el szavazni, adják a voksukat a változásra, és határozattan nyilvánítsák ki, hogy Magyarországon véget akarnak vetni a spekuláció korszakának.

Annak a ciklusnak, amely tönkre tette a gazdaságot és munkahelyek százezreit szüntette meg. Kifejtette, a magyaroknak minél egységesebben ki kell nyilvánítani, hogy olyan politikát és kormányzást akarnak, amely a termelő kapitalizmusnak és a munkának ad elsőbbséget, valamint elég erős munkahelyek teremtéséhez.

 

Image
.

Orbán Viktor megjegyezte, bízik abban, hogy a magyarok többsége a változásra szavaz majd. Amennyiben ez bekövetkezik, 2011. január 1-jén, az Unió soros elnökségének átvételekor, olyan kormánya lesz, amely határozottan megindult a szociális piacgazdaság megújítása felé. "Akkor mi magyarok arra bíztathatunk minden európai nemzetet, hogy álljanak ki határozottan a munkára épülő szociális piacgazdaság európai ügye mellett" - tette hozzá a Fidesz elnöke.

-- Daul: erős kormányra van szükség

Eljött az idő Magyarországon, hogy hosszan tartó szocialista kormányzás után erős kormányt válasszanak - mondta Joseph Daul, az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójának vezetője csütörtökön Budapesten. Joseph Daul a néppárt EP-frakciója vezetőségének kihelyezett ülésén kijelentette: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a néppárti "politikai család" egyik legjelentősebb személyisége, nagy tisztelet övezi; az egész politikai család abban bízik, hogy a magyarok bizalmukról biztosítják április 11-én és 25-én az országgyűlési választásokon.

 A frakcióvezető szerint ha a Fidesz és elnöke nyeri a parlamenti választást, akkor morális tekintéllyel, bátorsággal, felelősségtudattal lát neki a kormányzásnak. Dinamizálni kell a gazdaságot - emelte ki. Úgy fogalmazott: Magyarországon Orbán Viktor mindenkinél jobban tudja, hogy szükség van gazdasági növekedésre, ehhez az új politika új lendületet ad.

Szájer József, a frakció helyettes vezetője a tanácskozás első napján azt emelte ki, hogy a Fidesz európai, európai elkötelezettségű párt, és arra tesz ígéretet, hogy visszaszerzi Magyarország tekintélyét. Úgy vélekedett, a 2011-es uniós magyar elnökséggel az országnak le kell tennie a névjegyét Európa előtt, s arra azt kell írni, hogy "új kezdet". Kiemelte, remélhetőleg egy stabil, ambiciózus programmal rendelkező kormány vezetheti majd Magyarországot.

Image
fotók: Pelsőczy Csaba

-- Schmitt: A legfontosabb feladat visszaadni az emberek hitét

Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke köszöntötte az Európai Néppárt Budapesten tanácskozó vezetőit. Schmitt hangsúlyozta, a Fidesz kormányra kerülése esetén egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy visszaadja az emberek hitét és a reményt, hogy mi is képesek vagyunk egy sikeres és erős országot építeni.

Schmitt Pál köszöntőjében a tavaszi országgyűlési választások tétjéről beszélt, amely nem csupán arról szól, hogy a Fidesz leváltsa a nyolc éve hatalmon lévő szocialistákat, hanem arról, hogy megfelelő felhatalmazást kapjon ahhoz, hogy megkezdhesse az ország újjáépítését. Mint mondta, 2004-ben Magyarország sok tekintetben éllovasa volt az Európai Unióba belépett 10 országnak, mára pedig sereghajtóvá vált, miközben a magyar lakosság egyszerre szenved gazdasági, szociális, erkölcsi és vezetési válságtól.

Schmitt Pál úgy fogalmazott, hogy amennyiben a tavaszi választásokat követően a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kormányzati pozícióba kerül, egyik legfontosabb feladata lesz, hogy visszaadja az emberek hitét és a reményt, hogy mi is képesek vagyunk egy sikeres országot építeni. Hangsúlyozta, hogy a következő kormánynak felelősséggel, szakértelemmel, hittel és alázattal kell munkáját végeznie, csak így lesz képes új munkahelyeket teremteni, új lendületet adni a gazdaságnak, esélyt az elesetteknek, védelmet a hátránnyal élőknek, és biztonságot az időseknek.

-- Barroso: Az EU sikerének kulcsa a közös fellépés

Az EU akkor lehet sikeres, ha képes "közös hangon szólni", igazi unióként fellépni és erősíteni a tagállamok közötti politikai koordinációt - mondta José Manuel Barroso az EPP kihelyezett budapesti ülésén. Az új, Európa2020 elnevezésű versenyképességi stratégia lényege a növekedés helyreállítása, valamint a gazdasági, szociális és területi kohézió erősítése.

Fontos, hogy a stratégia megvalósításakor a szociális piacgazdaság ne kerüljön veszélybe, és a növekedés "okos" és fenntartható legyen - mondta a bizottság elnöke az EPP európai parlamenti frakciója vezetésének tanácskozásán. Hangsúlyozta: a válság megmutatta, hogy mennyire egymásra utaltak az egyes államok gazdaságai.

Az Egyesült Államok és Kína partnereként például az EU ezért csak erősebb kormányzással, a tagállamok közötti hatékonyabb politikai koordinációval lehet sikeres. A kölcsönös függés miatt, a kihívásokra erős, koherens európai választ kell találni, az egyes tagállamok sajátosságainak figyelembevétele mellett - tette hozzá. A szociális piacgazdaságot, amely az európai értékek hordozója, ma minden korábbinál nagyobb fenyegetés éri, alapjait rázta meg a pénzügyi és gazdasági válság.

Barroso hangsúlyozta, hogy az EU nagyon nehéz helyzetben van: a GDP 4 százalékkal csökkent, 22 millió ember munkanélküli, elöregszik a lakosság, szűkösek az erőforrások és az unió mindeközben éles versenyhelyzetben van.

Barroso beszédében elmondta: az új versenyképességi stratégia részeként 2020-ra el akarják érni, hogy a 20-64 év közöttiek 75 százalékát foglalkoztassák, 20 millióval csökkenjen a szegénységi küszöb alatt élők száma, az európai GDP 3 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítsák, megvalósítsák a környezetvédelmi célokat, illetve hogy a fiatalok minél nagyobb hányada felsőfokú végzettséghez jusson. Az Európai Bizottság úgynevezett "vezérhajó"-kezdeményezései között van a foglalkoztatás növelése, a szélessávú internet elterjesztése, az erőforrások hatékony felhasználása, az európai termelő- és szolgáltatószektor előmozdítása, illetve annak megmutatása, hogy Európa több mint piac, szociális vonatkozása van.

Hozzátette, hogy a célok megvalósításához közösségi és nemzeti szinten egyaránt tenni kell. Utalt arra, hogy 18 tagállam máig nem ültette át a szolgáltatási irányelvet, a kis- és középvállalkozások sok nehézséggel néznek szembe, amikor egyik országból a másikba "átlépnek". A bizottság elnöke szorgalmazta, hogy az unió - a világ legnagyobb tömbjeként - használja ki az összes rendelkezésre álló külpolitikai eszközt, és találjon választ arra a kihívásra, amelyet a feltörekvő országok jelentenek. Hozzátette: nemcsak az fontos, hogy 2020-ra mit érünk el, hanem hogy most mit teszünk.

Azonnali fontos feladatnak a pénzügyi rendszer reformjának megvalósítását, az államháztartások megerősítését, az euróövezeten belüli együttműködés erősítését és az európai integrációs folyamat elmélyítését nevezte a bizottság elnöke. Az ülésről távozóban Barroso egy újságírói kérdésre a magyarországi költségvetési hiánnyal kapcsolatban azt válaszolta, hogy az összes tagállamnak - az euróövezetben és azon kívül egyaránt - meg kell tennie mindent a költségvetési fegyelemért, ennek jelentőségét Görögország jelenlegi helyzete is mutatja.

Ha magas az államadósság, a pénz a tartozások törlesztésére megy el ahelyett, hogy iskolákra, az egészségügyre vagy más közszolgáltatásokra fordítanák - mondta. Hozzátette: ezért nagyon fontos kötelesség a költségvetési hiány csökkentése, amely egyben elengedhetetlen feltétele valamennyi társadalom fejlődésének.

 * * *

Ziga Turk, a ljubljanai egyetem professzora és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a humán tőkéről, az oktatás-képzés jelentőségéről beszél. Felszólal Martonyi János volt külügyminiszter is.

A tanácskozás második napján, pénteken mások mellett beszédet mond a mezőgazdasági, valamint a regionális politikáért felelős uniós biztos. Az Európai Unió 2013 utáni közösségi agrár-, illetve kohéziós politika témájában felszólal majd Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >