Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mindentlátó készülék Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. március 05.

Image A Fejér Megyei Szent György Kórház Újszülött-, Csecsemő-, és Gyermekosztálya 6 millió Ft értékű video-EEG készüléket kapott a fehérvári székhelyű Metaltec Kft-től. Az úgynevezett Brain Quick System Plus EEG készülék és a hozzá csatlakoztatott videokamera – mint dr. Simon Gábor osztályvezető főorvos elmondta - nagy segítséget jelent a gyermekkori görcsjelenségek diagnosztizálásában. Sokszor ugyanis nehéz elkülöníteni, hogy epilepsziás görcsről, vagy egyébről van szó, az új készülék viszont a fejre helyezett elektródok révén az agyi hullámokat és ugyanakkor képben a görcs lefolyását is rögzíti.

 

Így segíti a pontos diagnózist.

A műszer ráadásul könnyen mozgatható, akár az intenzív osztályon fekvő betegek vizsgálatára is kiválóan alkalmas. Közel 500 epilepsziás gyermeket gondoz az osztály egy évben, és évente több száz, gyógyszeresen nem kezelendő görcsjelenséggel találkoznak. Hogy mégis kell-e valakinél a gyógyszeres kezelés is, annak eldöntésében bír nagy jelentőséggel a vizsgáló eljárás.

Kérdésre válaszolva elmondta még, hogy bár úgy tűnhet a híradásokból, mintha osztályát elárasztanák az adományokból származó műszerek, eszközök, ez közel sincs így. A kórház vezetése megpróbál egyensúlyt tartani, így egyéb, intézményi pályázati forrásokból arányosan kevesebbhez jutnak, ezért valóban a legfőbb lehetőség a műszerfejlesztésre az alapítványukon keresztüli adományozás, illetve az osztály saját pályázatai.

Image
.

Mindez persze csepp a tengerben az igényekhez képest – mondta -, de nagy várakozással tekintenek egy igazán jelentős Uniós pályázat küszöbönálló elbírálása elé Pravetz József, a gépipari, főképp fémmegmunkáló berendezéseket tervező és gyártató Metaltec Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy egyetért az elvvel: ha megosztod az örömödet, az megsokszorozódik!

Szerencsére – folytatta – a válság a cégét nem érintette annyira durván, mint más területeket (az idei évre várja inkább a mélypontot, mint mondta, „ők állnak a válságsor végén”), sikeres évet zártak. Évek óta, nyereségük egy részét adományozásra fordítják, nagyjából hasonló nagyságrendben. Főképp gyermekekkel kapcsolatos intézményeket, alapítványokat támogatnak, bár tavaly éppen szülőágyakat vettek a kórháznak. Terveiket egyeztetik az illető intézmény vezetőivel, így választják ki az adomány tárgyát, idén ezt a műszert.

Dr. Bognár Ida orvosigazgató helyettes is azt hangsúlyozta, hogy a fenntartó megyei önkormányzat minden erőfeszítése mellett is, valóban erősen rá vannak utalva a vállalkozók, magánszemélyek nagylelkűségére, akiknek minden ilyen gesztusát nagyon várja és köszöni a kótrház.

Image
.

Dr. Kissevich Horváth Tamás, gyermekneurológus szakorvos, a Fejér Megyei Epilepsziásokért Egyesület Elnöke mindkét minőségében köszönetét fejezte ki az adományozónak. Mint mondta, a műszer párhuzamos funkciójának mind a diagnosztika, mind az esetleges műtétek előtti vizsgálatokban óriási a jelentősége, és a szakmai képzésben is igen nagy hasznát tudják venni, hiszen a görcs kialakulás a nővérek és az orvosok számára újra és újra visszanézhető, tanulmányozható.

Fontos a pontos diagnózis – mondta -, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy valakit huzamos gyógyszeres kezelésre „ítélnek”, vagy egyéb pszichiátriai eszközökkel igyekeznek gyógyítani.

Dr. Simon Gábor végül még annyit mondott el, hogy bár a video-EEG kihasználtsága teljes lesz az osztályon, természetesen, egy-egy speciális esetben felnőttek vizsgálatára is fel lehet majd használni, vagyis – mint szinte minden adománynak – az egész kórház a hasznát látja.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >