Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow A SZLOVÁKIAI MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS A HR-SZAKMA
A SZLOVÁKIAI MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS A HR-SZAKMA Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. március 05.

Image Közvetlenül a gazdasági válság kitörése előtt (2008. augusztusban) a munkanélküliség Szlovákiában soha nem látott, történelmi mélységet ért el: A Szlovák Statisztikai Hivatal mérései szerint az értéke akkoriban csupán 7,5% volt. Az álláspiac munkaerő-hiánnyal küzdött, ennek következtében sok külföldi – főleg román és ukrán – vendégmunkás kapott munkalehetőséget az északi szomszédnál. A jelentős számú, Nyugat-Európában munkát vállaló szlovák állampolgárok pedig lassan visszatértek hazájukba, hiszen az egyre javuló körülmények miatt jó eséllyel találtak otthon is jól fizető, megfelelő állást.

 

Éppen ezen okok miatt a személyzeti tanácsadó cégek és a munkaerő-közvetítők szárnyaltak, újabb és újabb ilyen cég jelent meg a piacon, a legújabb trend pedig a munkaerő-kölcsönzés lett. A szárnyalást az erős visszaesés követte: Szlovákiában a gazdasági válság következményeit nem csak a munkavállalók, de a HR-szakma is érzi. A változások pedig számottevőek és senki nem tudja, meddig tart.

Varga Mihály, a PR Herald munkatársa elmondta a Fehérvári Híreknek, hogy gy évvel később azonban a helyzet drasztikusan megváltozott: 2009. augusztusban a munkanélküliség közel 5%-kal megnőtt, így a 12,45% érték az öt évvel korábbi szintet mutatta.

Az ország piacvezető állásportálja, a Profesia.sk – amely Magyarországon a Workania.hu weboldallal képviselteti magát –, szakértői szerint az elmúlt év januárjában több mint 40%-kal visszaesett az álláshirdetések száma az előző év hasonló időszakához képest, pár hónapon belül pedig több tízezer fővel megnőtt az álláskeresők száma. A hirtelen változást az is befolyásolta, hogy a szlovákiai munkavállalók már külföldön sem tudtak érvényesülni – otthon maradtak, állás nélkül.

Az idei év elejére valamelyest stabilizálódott a helyzet, a becslések szerint az elkövetkezendő hónapokban a munkanélküliségi ráta nem fog tovább nőni, de számottevő csökkenés sem várható. Ez a tendencia visszaesést hozott a HR-szakmában is. Mivel visszaestek a megrendelések, a munkaerő-közvetítő cégek túltelített piaca megtisztult, a kisebb cégek megszűntek. A HR-piacnak alkalmazkodnia kellett a megváltozott körülményekhez, újra a költséghatékony HR került előtérbe.

A toborzás helyett a nagyvállalatok inkább az átszervezéssel, a tudatos elbocsátásokkal és a megmaradt alkalmazottak képzésével törődtek, így a toborzás helyett erősen megnőtt az outplacement, a coaching és a tréningek szerepe. A személyzeti tanácsadók a kiválasztás helyett inkább a bérek optimalizálásával és a bérszámfejtéssel kezdtek el foglalkozni. Csehország és Szlovákia sok területen, így a személyzeti tanácsadó cégek területén is szoros kapcsolatban, átfedésben van egymással. A legnagyobb ilyen irodák központjai Csehországban találhatóak, Szlovákiában pedig csupán a kisebb kirendeltségek működnek.

 Az elmúlt egy évben azonban költségcsökkentés céljából sok ilyen irodát szüntettek meg Pozsonyban, így a két piac központi irányítása a legtöbb esetben már Prágából működik. A munkaerő kölcsönzés visszaesése sem tett jót a szlovák HR piacnak, sőt, a fejvadászat is erősen visszaesett. Ma már csupán néhány, „elhalkult” fejvadász cég működik odaát. Drasztikusan megnőtt viszont egy éven belül az állásportálok száma. Magyarországhoz hasonlóan viszont a HR-en belül megnőtt a szociális háló szerepe.

Míg Szlovákiában inkább az állásajánlatokat más portálokról egybegyűjtő, ún. aggregátorok alakultak, a cseh online álláspiac inkább a magyarországihoz hasonlít: sok a specifikus, egy kifejezett szakmán belül munkalehetőségeket kínáló állásportál. Ugyanígy továbbra is erős a cseheknél a nyomtatott regionális sajtóhirdetés, míg Szlovákiában inkább a világháló dominál.

A legújabb statisztikák alapján a munkanélküliség 12% alá csökkent, bár az átlagos álláskeresési idő továbbra is 4-6 hónap. A legnehezebb helyzetben – Magyarországhoz hasonlóan – a pályakezdők és az 50 feletti álláskeresők vannak.

Varga Mihály szerint a kialakult helyzetben segítséget nyújthat, hogy Ausztria és Németország 2011-ben megnyitja kapuit a szlovák munkavállalók előtt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >