Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szilárdfy Zoltán-szoba nyílt az Egyházmegyei Múzeumban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. március 05.

Image Az Opus Mirabile-díjas Egyházmegyei Múzeum hosszabb hallgatás után ismét egy országos jelentőségű tárlatot mutat be a nagyközönségnek: Szilárdfy Zoltán magángyűjteményét, amely több, mint száz műtárgyat foglal magába: ritkán látható, szakmai körökben nagyra becsült kegytárgyakat, vallásos témájú alkotásokat.

 

Szilárdfy Zoltán - elmondása szerint - két-három éves korában kezdte el gyűjteni a vallásos kegytárgyakat. (Amikor a nagymamája imakönyvében talált szentképeket átrakta a saját fiókjába.) Gyűjtőszenvedélye pedig egyre csak nőtt. Olyannyira, hogy a szegedi szemináriumi évek alatt még a híres néprajztudós, Bálint Sándor is meglátogatta, akit lenyűgözött a kispap Szilárdfy gyűjteményének gazdagsága.

Image
Smohay András művészettörténész a szobában mesélt a tárlatról szerkesztőségünknek

Szilárdfy Zoltánt a szakma nagyra értékeli: 1994-ben Henszlmann Imre-díjat kapott a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulattól, majd 2006-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium neki adta a Fraknói Vilmos-díjat.

Image
.

Kutatási területe a keresztény kultusztörténet és ikonográfia, különös tekintettel az ókorra, és a Tridentinumot követő barokk évszázadokra. Publikációja is jelentős: szakfolyóiratokban 1968 óta számos írása jelent meg, hat önálló kötet fűződik nevéhez, valamint nagy számú tanulmánykötet, kiállítási katalógus tükrözi munkásságát.

Image
Fotó: Temesvári Márta
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >