Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Nem látszik fordulópont az európai munkaerőpiacon
Nem látszik fordulópont az európai munkaerőpiacon Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. március 10.

ImageA Manpower második negyedévre vonatkozó Munkaerőpiaci Előrejelzése szerint a munkakeresők lehetőségei valószínűleg gyengék maradnak az elkövetkező három hónapban. Az első negyedévvel összehasonlítva már enyhe növekedés várható a magyar munkaerő piacon. A magyar munkaadók körében végzett felmérés alapján a Manpower Munkaerőpiaci Mutató a második negyedévre -3 %-on áll, amely 4 százalék pontos növekedés a korábbi negyedévhez képest.

 

Jakubács Ágnes client service director elmondta honlapunknak, hogy a felmérések szerint tíz munkáltatóból egy számol azzal, hogy növelni fogja humán kiadásait 2010 második negyedévében, míg 13 százalék csökkentést tervez. Tíz magyar munkáltatóból 7 pedig azt jelzi előre, hogy szinten tartja a dolgozói létszámot az április-június közötti időszakban, ebben a negyedévben ugyanis már stabilitást feltételeznek, így a munkáltatók számára megfelelő az aktuális dolgozói létszám.

Ha górcső alá vesszük az ipar adatait, akkor láthatjuk, hogy a foglalkoztatási kilátások -9 százalékpontra hanyatlottak, ami 14 ponttal gyengébb az első negyedévhez képest. Az ipari termelési szektor kivételével az összes többi iparág munkaadói úgy nyilatkoztak, hogy az első negyedévhez képest erősítenék, vagy szinten tartanák a humán állományt. Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője úgy látja, hogy a munkapiacon tapasztalható nehézségek ellenére vannak még lehetőségek.

„A közmű szektor, valamint az idegenforgalmi ágazat munkáltatói pozitív várakozásokkal néznek a második negyedév elé. Emellett a callcenterek, valamint a szolgáltató központok munkaadói folyamatosan arról számolnak be, hogy nehezen tudnak több nyelven beszélő embereket találni. Regionális kitekintésben a munkaadók a nyolc magyar régióból hatban az első három hónaphoz képest optimistábban tekintenek a munkaerő piaci lehetőségekre."

A foglalkoztatási kilátások azonban még mindig negatívak a legtöbb régióban, ami azt jelenti, hogy több munkaadó tervez csökkenteni humán jellegű kiadásait, mint növelni. Az egyetlen kivétel a dél-dunántúli régió, ahol számottevően erősödtek a várakozások (+5 százalékra). A munkakeresők lehetőségei továbbra is az észak-magyarországi régióban a legrosszabbak, ahol -15 százalékra romlottak a kilátások.

A Manpower globális felmérése azt mutatja, hogy a 36 vizsgált országból és térségből 27-ben lehet számítani a munkaerőpiac élénkülésére az év második negyedévében, míg nyolc államban romlottak a kilátások – ez azonban javulást jelent ahhoz képest, hogy az előző év azonos időszakában 18 ország munkáltatói jeleztek előre csökkentő trendeket. 23 ország vagy térség munkaadói jeleznek előre pozitív folyamatokat a munkaerőpiacon éves összehasonlításban; a munkaerőpiaci kilátások Indiában, Brazíliában, Tajvanon, Peruban, Costa Ricán, Ausztráliában és Szingapúrban a legjobbak.

A várakozások eközben Olaszországban, Spanyolországban és Írországban állnak a leggyengébb lábakon. Panamában most először mérte fel a kutatás a munkaadók elképzeléseit, itt a következő negyedévben a munkaerőpiaci élénkülésére lehet számítani. Az európai, illetve közép-keleti és afrikai (EMEA) régióban megvizsgált 18 országban vegyesek a várakozások; 10 államban jelezték a munkaadók, hogy a következő negyedév pozitív változásokat hozhat számukra a munkaerőpiacon.

A három hónappal ezelőtti állapothoz képest 8 EMEA országban erősödtek ezek a várakozások, ezekben az államokban már éves szintű összehasonlításra is lehetőség nyílik. A munkáltatók a legnagyobb élénkülésre Lengyelországban, Dél-Afrikában, Norvégiában és Svédországban számítanak a munkaerőpiacon, míg Olaszországban van rá a legkisebb esély.

„Egyelőre nem látjuk a jeleit annak, hogy az európai munkaerőpiac fordulóponthoz érkezett volna, viszont jó hír, hogy a három hónappal ezelőttihez képest a legtöbb munkáltató szinten tartaná, vagy bővítené a humán állományát” - mondta Jeffrey A. Joerres, a Manpower Inc. elnök-vezérigazgatója.

„Az utolsó negyedévben 11 európai országban jelezték a gyáripari munkaadók, hogy munkaerő felvétellel számolnak, főként Lengyelországban, ahol a munkáltatók negyede számolt növekedéssel. Németországban viszont az álláskeresőknek sokkal rosszabbak az esélyei a következő negyedévben, különösen az építőipari szektorban, ahol a munkaadók 16 százaléka nyilatkozott arról, hogy létszámcsökkentésre készül.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >