Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Borleves kvircedlivel
Borleves kvircedlivel Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. március 13.

ImagePusztavámon szeretik a régi tárgyakat. Gondosan összegyűjtik őket, kiállításokat szerveznek belőlük, s olykor még hadra is fogják az épségben maradtakat, hogy használatukat bemutassák a fiataloknak. Sőt, még olyan ember is akad, aki felelevenítve a hagyományokat a fafaragásra, s az „ősi díszítésre” is megtanítja a gyermekeket.

 

Pusztavámon nemcsak a Faluházban láthatók a „régi korok emlékei”, hanem a helyi általános iskola és óvoda is gyűjti az ősi eszközöket. Legutóbb az óvodában rendeztek kiállítást e „kincsekből”, amelyeket az intézmény pedagógusai, valamint a gyermekek szülei, nagyszülei ajánlottak fel e nemes célra – miután felkutatták rokonaik, ismerőseik lakásán.

Image
Miniatűr szobabútorok

S mint mondták: olykor még a padlásokat is átnézték, hogy az igazi ínyencségek is előkerüljenek. Így a tárlaton láthatóvá váltak a régi bölcsők, pólyák, réklik, s a háztartásban használatos eszközök.

A bemutatott játékok és bababútorok például igazán sok évet megéltek már: Fett Istvánné és édesanyjának gyermekkorából származnak. Egykoron még ők játszottak velük!

Image
.

Kvircedli-nyomóból több is akadt: Gulyás Józsefné és Farkas Mihályné is elhozta a sajátját, amelyek különlegességét jelentette, hogy az asszonyok a mai napig is rendszeresen használják őket! Sőt, be is mutatták, hogy hogyan kell elkészíteni velük a kvircedlit. E finom, száraz süteményt sok-sok tojásból gyúrják, s a pusztavámi asszonyok egykoron minden neves ünnepen megkínálták vele a családjukat, ismerőseiket. A tésztát pusztavámi borlevessel tálalták.

Tehát a kvircedli a borlevessel egy hagyományos, elmaradhatatlan pusztavámi, sváb süteménynek és itókának számít. Méghozzá olyan boros-tejszínes finomság, amelyet az evangélikusok (pl. Farkas Mihályné) és a katolikusok (pl. Gulyás Józsefné) másként készítenek el! A pusztavámi

Image
Kvircedlinyomó
 

Finta Jánosnétól megtudtuk, hogy a Csákvári Natúrpark avatáson, sőt az iskolásokkal a Somody Imre által szponzorált, és Egerszegi Krisztina nevével ismertté vált „Életrevaló Plusssz” programban a döntőn ezzel kedveskedtek pusztavámiak a szervező felnőtteknek. S mivel a borleves nagyon kényes a tojás és tejszín miatt, ezért nagyon kell vigyázni a frissességére és tárolására. A busz által üzemeltethető hűtőtáskában szállították a helyszínre a borlevest, nehogy megromoljon.

Sőt, a „Puszta” nevű települések egyik találkozóján, Pusztamérgesen is ezzel aratott nagy sikert Pusztavám. Az étel elkészítését még az egyik országos televízió is felvette.

Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy az étel különlegessége fogyasztásában is rejlik: a borlevesbe mártva eszik a süteményt. A finom süteménynek nehéz ellenállni, de az önmagában mutatós süti, száraz, ezért nagyon itatja magát. „Minél többet eszik, annál többet iszik hozzá az ember.” Így aztán mindig jó hangulat kerekedik a fogyasztása után, mert nagyon csalóka ez a „leves”.

Image
Így kell elkészíteni a süteményt
 

Farkas Mihályné és Gulyás Józsefné egyébként „főzőasszonyként” is tevékenykedik neves alkalmakon, (lakodalmakon, bálokon…) amikor is előveszik a kvircedli nyomót – és sütési tudományukat. Lakodalmakban éjfélkor tálalják, amikor a gyerekhad apraja már nyugovóra tért, mert nagyon becsapós, könnyen megárt. ( A süti a galuska a sárgás színű lé pedig a leves, ami tejszínt, tojást, bort tartalmaz.)

A kvircedli nyomó egyébként fából készül, s él egy bútorasztalos Pusztavámon, aki előszeretettel lepi meg ilyen tárgyakkal az asszonyokat: Staudt Krisztián. A rendkívül ügyes mester a normál méretű bútorok mellett lekicsinyített bölcsőket, s egyéb berendezési tárgyakat is készít. Így egyértelmű volt, hogy ezeket is bemutatják a kiállításon.

Image
Fotó: Finta Jánosné
 

Pusztavámon egyébként minden sváb család őriz régi tárgyakat: nagyon sok egyedi kendő, abrosz, törölköző lapul az otthoni szekrényekben. Ezekből minden évben, a Nemzetiségi Hét kapcsán külön kiállítást is szoktak rendezni, ahol a lakásdíszek, sporhelt feletti kézimunka falvédők, kendők, kötények főhelyen szerepelnek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >