Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
"Tenni kell, nemcsak beszélni!" - jótékonysági koncertet ad a Kalyi Jag Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. március 19.

Image„Sokat beszélünk az integrációról, a felzárkóztatásról, de a tettek mezején kevés történik. Nem elég beszélni, hanem tenni is kell. Ezért fogadtuk örömmel ezt a kezdeményezést, és támogatjuk a rendezvényt.” – jelentette ki dr. Cser-Palkovics András a Kalyi Jag holnapi fellépése kapcsán. A világhírű roma együttes ugyanis jótékonysági koncertet ad a Székesegyházban. A program fővédnöke a Székesfehérvári Egyházmegye és a Malom Kulturális Egyesület.

 

A koncertről dr. Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő (a Malom Kulturális Egyesület nevében), Spányi Antal megyés püspök (a Székesfehérvári Egyházmegye nevében) és Varga Gusztáv hegedűművész (a Kaly Jag Egyesület elnöke) tartott sajtótájékoztatót a Székesfehérvári Püspökségen.

Image
.

Ennek során Spányi Antal elmondta: „Sok szó esik arról, hogy az országban mennyi gond van. És sok szó esik arról, hogy a cigányságnak milyen problémákkal kell megküzdeniük. A szavakból tehát van elég, a tett azonban kevesebb.”

Majd elmesélte, hogy amikor Pesten ápolta a hívek lelkét plébánosként, a szervezett olyan liturgiákat, amelyeken roma zene hangzott fel. Akkor ismerkedett meg a Kalyi Jag együttessel is, amely már akkor is igen nagy sikereket könyvelhetett el.

Image
.
 

A megyés püspök után dr. Cser-Palkovics András emelkedett szóra, aki kifejtette: „Sokat beszélünk az integrációról, a felzárkóztatásról, de a tettek mezején kevés történik. Nem elég beszélni, hanem tenni is kell.”

Jó példának hozta fel pár héttel ezelőtt szervezett Rajkó-koncertet. (Mint ismeretes, fellépett a Bazilikában a Príma Díjas Rajkó Zenekar. Az együttes az est teljes bevételét a Farkas János Alapítványnak ajánlotta - ezzel segítve a Magyarországi Cigány Labdarúgó Válogatott kiutazását a Svájci Gárda válogatottjához. A csapatok 2010. március 3-án, a Vatikánban álltak ki egymással egy barátságos labdarugó mérkőzésen.)

Image
.
 

„Most pedig a kultúra és az oktatás területét is fel lehetne tölteni tartalommal.” – mondta az országgyűlési képviselő, hiszen a Kalyi Jag a koncert bevételét a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület javára ajánlotta fel, amely több cigány művészeti iskolát tart fent hazánkban.

Dr. Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy az állami normatívák csökkentése miatt az oktatási intézményeknek hatalmas erőfeszítést jelent, hogy fentartsák magukat. A fő szerepet persze az államnak kellene felvállalnia, de most ott tartunk, hogy az embereken múlik az iskolák sorsa. Mindenkinek át kell éreznie a felelősséget.

Image
.
 

„Tenni kell, nemcsak beszélni!” – mondta a politkus – „Ezért gondolta azt a Malom Kulturális Egyesület, hogy a kezdeményezés mellé áll.”

A koncertre szombaton, 18 órakor kerül sor, s egy igazi különlegességgel is szolgálnak majd a művészek: előadnak egy részletet a „Roma legendából” is. Azt mutatják majd be, hogy milyen volt az, amikor a cigányság megérkezett a Szentföldre, s találkozott a Messiással.

Image
Fotó: Temesvári Márta
 

Az zenekar vezetője, Varga Gusztáv mindezekhez hozzátette: „Nagy alázat, amikor egy nemzet előtt meg kell hajolni… Hagyni kell a másiknak, hogy kibontakozhasson… Csak úgy látok jövőt, ha összefognak az emberek, és nemzetben gondolkoznak…”

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5337&Itemid=33

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >