Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Szabolcs atya heti útravalója: JÉZUSSAL A KÖRÖN BELÜL
Szabolcs atya heti útravalója: JÉZUSSAL A KÖRÖN BELÜL Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2010. március 22.

ImageAz a kérdés, hogy az ember hol áll? A körön kívül, vagy Jézussal együtt a körön belül, vagyis Jézus mellett. Óriási a különbség, és sorsok függnek attól, hogy hová és hol állunk Mindezt a mai evangélium juttatja eszembe: tetten értek egy szép asszonyt, aki megcsalta férjét. A házasságtörésért halál járt az Ószövetségben. E körül folyik a vita. De nem az asszony miatt, hanem valójában Jézust akarnák megkövezni. Ezért nagyböjti téma ez a történet, hiszen jövő vasárnap már Passiót énekünk. Jézust akarják halálra ítélni.

 

A megszégyenített asszony eleinte csak mellékszereplő. Jézus teszi központivá azzal, hogy melléje kerül, amikor a farizeusok köréje állnak. Igy kerül egymás mellé a körön belül Jézus tisztaságának szentsége és a megszégyenített asszony szentségtörő bűne.

Vajon Jézus ellöki magától? ”Takarodj mellőlem”, - ahogy várták kövekkel a kezükben a farizeusok? Mi fog itt történni? Mi lesz ennek a drámának a végkifejlete? A váratlan fordulatot a néma csend vezeti be: Jézus nem válaszol a kérdezőknek, hanem csendben lehajol és irogatni kezd. Egyenként a porba írja a vádlók nevét. Őket sem itéli el, csak jelezni akarja, hogy mindegyiküket meg kellene kövezni. (Jézus, mint mindig, most is túl jár az eszünkön).

Image
.

A színen végül csak ketten maradtak a körön belül, egymással szemben: Jézus és az asszony, aki az egész drámában csak egyetlen egyszer szólal meg, amikor Jézus megkérdezi tőle: ”Asszony, hova lettek? Senki sem ítélt el? Senki, Uram!”

Ez a két szó elválaszthatatlan egymástól, mert egyik következik a másikból. Azért „senki”, mert egyedül Te vagy az „Úr”,- és azért vagy „Uram”, mert miattad nem dobott rám senki követ.

- És Jézus azóta is ír a homokba. Olykor nemcsak nevemet írja le, hanem mondatokat is ír. Levelet ír az Isten… nekem...

És én megdöbbenve olvasom.

 
< Előző   Következő >