Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hiába dolgozott a BKV-vizsgálóbizottság
Hiába dolgozott a BKV-vizsgálóbizottság Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. március 26.

Image"Az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők meghiúsították, hogy egy hosszú munkának értelme legyen, amikor nem fogadták el a BKV Vizsgálóbizottságának vizsgálati jelentés tervezetét." - mondta sajtótájékoztatóján György István. - "A BKV-vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbításával lehetett volna színvonalasabb jelentést készíteni, de 45 nap múlva sem kerültünk volna közelebb ahhoz, hogy a vizsgálóbizottságban és korábban a cég felügyelőbizottságában is bent ülő képviselő hajlandó-e kimondani a saját felelősségét."

 

- nyomatékosította György István, a Fővárosi Közgyűlés BKV-ügyeket vizsgáló bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy nem tartja helyesnek, hogy az MSZP és az SZDSZ olyan tagokat is delegált a bizottságba, akik korábban a cég felügyelőbizottságában (fb) ültek, még akkor sem - fogalmazott - ha a testület munkájában ezek a tagok korrektül jártak el. Ugyanakkor nonszensznek nevezte, hogy ezek az egykori fb-tagok a saját felelősségüket vizsgálják.

A BKV-vizsgálóbizottság csütörtöki ülésén nem fogadta el az elnök által készített jelentéstervezetet, mert az a szocialista képviselők szerint vitára alkalmatlan volt és azzal a fideszes képviselők csak kampányolni akarnak. A bizottságban nem kapott többséget az a szocialista javaslat sem, hogy kérjenek a közgyűléstől mandátumhosszabbítást.

Image
.

György István szerint a szocialista képviselők érvét, hogy azért szükséges a mandátum meghosszabbítása, mert "befejezetlen a munka", "bizonyos szakmai érvek alátámasztják", mert bizonyosan lehet - az egyébként a szocialista tagok által is színvonalasnak minősített jelentés - szakmaiságát még jobb színvonalra emelni.

Elismerte, hogy az anyagnak vannak még "alaposabban kidolgozható" részei is. A munka akár egy éven át is végezhető lenne, de az a politikus, aki 120 nap alatt nem tudja eldönteni, hogy a vizsgálati jelentés tartalma megfelelő-e, nem Magyarországon él és nincs tisztában azzal, mi történt BKV-nál - jelentette ki. Hozzátette: amikor a felelősség megállapítására kerül sor, "elgyengülnek" azok, akiknek a párttársai érintettek és nem hajlandók megállapítani a felelősséget.

György István megismételte: az utóbbi húsz év legnagyobb politikai botránya, ami a BKV-nál történt. Ítéljék meg - mondta - mennyire légből kapott vagy politikailag elfogult kijelentés az, hogy az MSZP-SZDSZ kifizetőhelyeként működtették a BKV-t az elmúlt időszakban, ha bizonyos cégek és személyek a városvezető koalíció kedvezményezetti körébe bekerülve verseny nélkül szerződést köthetnek a BKV-val, majd rendőrségi eljárások indulnak, mert a gyanú szerint a kifizetések nem állnak arányban a teljesítésekkel.

Felidézte: a Fővárosi Közgyűlés 2009. november 26-án hívta életre a vizsgálóbizottságot, miután 2009 augusztusától "hétről hétre egyre több csontváz dőlt ki a szekrényből", egyre több botrányos ügy derült ki a BKV-nál, amelyek felvetették, hogy több milliárd forint közpénz nem volt felelős gazdálkodói kezekben a vállalatnál. Mint mondta, a bizottság munkája során mindvégig igyekeztek a szakmaiság berkein belül maradni.

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

Ez nagyon sokáig sikerült is, mert lehetnek a tagok között politikai véleménykülönbségek, de a bizottságban nem politikai vitát kellett folytatni, hanem tényeket kellett megállapítani iratok és személyes meghallgatások alapján. A tagok 15 ember meghallgatására tettek javaslatot, elfogadták a jelentéstervezet koncepcióját és azt, hogy a bizottsági elnök készít javaslatot a jelentéstervezetre és ezt tárgyalja meg a bizottság, a tagok pedig véleményt fűzhetnek ehhez. A 120 oldalas jelentéstervezet 55-60 százalékos kidolgozottsággal már egy héttel a szerdai ülése előtt elkészült.

A jelentéstervezet készítésénél több olyan hibára is fény derült a "mamutvállalatnál", amely ugyan nincs összefüggésben a közpénzek felelőtlen elköltésével, de azt jelzi, hogy "egyfajta rendetlenség" van a cégnél, nincs megfelelő kommunikáció a tulajdonossal, cégjogi értelemben rendezetlen körülmények tapasztalhatók, például Kocsis István vezérigazgatói kinevezése és igazgatósági kinevezése között kétéves eltérés volt, holott a vezérigazgató a szabályok szerint tagja az igazgatóságnak.

Továbbá a felügyelőbizottságot és igazgatóságot nem a törvényeknek megfelelően tüntették fel a cégkivonatban - mutatott rá a Bizottság fideszes elnöke. György István kiemelte: az MSZP-SZDSZ "politikai konglomerátum" az ellenzéket kirekesztette a közüzemi cégek igazgatóságából és felügyelőbizottságából, így a felelősséget is nekik kell viselniük.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >