Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow TIOP-os pályázaton nyert a Fejér Megyei Szent György Kórház
TIOP-os pályázaton nyert a Fejér Megyei Szent György Kórház Nyomtatás E-mail
Írta: Csathó Barna - Temesvári Márta   
2010. április 02.

ImageAláírták a Fejér Megyei Szent György Kórház TIOP-os, 90%-ban Uniós finanszírozású pályázatának támogatási szerződését. Az eseményen, amelynek házigazdája dr. Jachymczyk György, a kórház főigazgató-helyettese volt, megjelent dr. Balogh Ibolya, a fenntartó Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, valamint dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter is. A tervezett beruházás összértéke 600 millió forint, amelynek 10%-át – önerőként – a megye biztosítja, fennmaradó részét pedig az EU.

 

Az ünnepélyes aláíráson elsőként Dr. Jachymczyk György főigazgató helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Szabó László stratégiai igazgató mondta el, hogy a Szent György kórház azon kevés intézmény közé tartozik, ahol a sürgősségi ellátást már csaknem 20 éve önálló szervezeti egységgel biztosítják.

Jó az, hogy mára az egészségpolitika is felismerte az érintett betegek speciális igényeit és az ezek kielégítésére szolgáló feltételrendszer biztosításának nehézségeit. Annak még inkább, hogy ma már kifejezetten a sürgős betegellátás fejlesztését célzó források is elérhetők. Annak viszont talán kevésbé, hogy a forrásokat biztosító pályázat szakmai előkészítésekor senki nem volt kíváncsi a gyakorlatban szerzett tapasztalatokra, a Szent György kórházban szerzettekre sem.

Image
Fotó: fejer.hu

A kórház az uniós fejlesztési források megnyíltával, 2007 végére alapjaitól végiggondolta a térség egészségügyi szakellátásának feladatait, és ennek megoldási javaslataként a fenntartó megyei önkormányzat el is fogadta a térség egészségfejlesztési tervét. Ezen a terven belül a kórházra kidolgozva komplett rekonstrukciós, fejlesztési terv készült, melynek elemeit az intézmény az ismert pályázati forrásokból kívánja külön-külön, de összehangoltan megvalósítani. Erről máig sem tett le a kórház, mert szakembereinek mély meggyőződése, hogy szakmailag megalapozott, és hosszú távon is megbízhatóan szolgálja az ellátandók érdekeit.

A miniszter az eseményen elmondta, hogy az összeg nagysága ellenére ez tulajdonképpen csepp a tengerben, hiszen az ország 67 000 kórházi ágyából összesen 1000 tartozik a sürgősségi ellátás alá, és ezekből is csupán 22, amit a projekt érint. Hozzátette még, hogy Fejérben egyébként is nagyságrendekkel nagyobb, több milliárdos értékben valósultak meg vagy indultak hasonló egészségügyi fejlesztések, Fehérváron kívül például Móron, Dunaújvárosban, Enyingen és Sárbogárdon is.

No és számos pályázat még döntés előtt áll. Kétségtelen, örülni kell az ilyen részsikereknek is – mondta dr. Balogh Ibolya -, még akkor is, ha a kormánynak az önkormányzatok finanszírozását, forrásait érintő negatív intézkedései nyomán még az önerő előteremtése is komoly nehézségeket okozott. Ha valakik, hát a Szent György kórház és a megye vezetői megtapasztalhatták, milyen az, amikor akár törvénytelen eszközökkel is, de ellehetetlenítik egy intézmény működését.

Mert hogy a megyék bevételeinek 2007 óta tartó csökkentése, vagy a kórház póluspályázatának elutasítása (tartaléklistára helyezése) jogszabálysértő módon történt, abban most is biztos – tette hozzá az elnök asszony. Hogy vannak kisebb pályázatok, az nagyon jó – jelentette ki –, de ezekkel legfeljebb egyes részterületek igényei elégíthetők ki.

Ez a projekt például 80%-ban építési beruházást, 20%-ban eszközbeszerzést finanszíroz, 573 m2 felújítását, valamint 707 m2 új terület felépítését jelenti, de a kórház egészének infrastrukturális és egyéb gondjait nem tudja megoldani, a magyarázat nélkül elvett 11 milliárdot nem képes pótolni.

A szerődést Dr. Jachymczyk György főig.h. és Kővári Attila, a Strukturális Alapok Programiroda igazgatója írták alá. A munkálatok a közbeszerzések meghirdetése és a kiválasztások után, a lehető leghamarabb indulnak, a tervek szerint augusztus 1-jével, és 2011. augusztus 31. a tervezett befejezés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >