Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Egy rövidke levél pár szó helyett Nyomtatás E-mail
Írta: Balajthy Ferenc   
2008. július 04.

ImageDrága Jó Barátaim! Kedves Szerkesztők! (Fotóitokat a helyi lap közölte) Engedjétek meg, hogy korosodásom kapcsán ne menjek el pár szó nélkül a „Pár szó” (Fm. Hírlap 2008.06.28.) önbemutató írásotok mellett. Jómagam a régi Árgust ismertem, az újat csak irodalomkedvelő olvasótábor nélkül ízlelgetem. Lehet, hogy régi módi és öreg is vagyok egy kicsikét, ezért a kulturális jelenségeket radikális kritikai attitűddel lehet, hogy nem vagyok képes megközelíteni. A kultúra mindennapi vizsgálatát (nem uralkodó osztályok kultúrája) nem tudom úgy szemlélni, hogy ami kommunikáció, az egyenlő a kultúrával!

Bár ahogy írjátok a ”Könyvesblogban” megjelent cikkben, a kritikus úgy említi az Árgust, hogy az tulajdonképpen „ nem is irodalmi folyóirat”, (egyetértek vele), hanem a Cultural Studies első itthoni lapja (véleményem, ez Chumi  Checid- Fából Vaskarika a XXI. század elején.)

A korát egy kicsit megelőzi, de sebaj! Vissza a jövőbe! Nem rossz elképzelés, főleg akkor nem, ha így magyarul: „fontos diskurzusokat szeretnénk generálni, amelyek a közbeszéd tárgyát képezhetik és elősegítik a tudományos gondolkodást…”Naná, hogy a tudományosat, (hol és mikor?)—ehhez nagyon jó a témaválasztás is, pl.: „a Monarchia továbbélése 2008-ban a városépítésben! Ennél fontosabb nincs is!

Így tehát az eredmény nem 2.0, hanem 1:4. (bocs ez az orosz-spanyol labdarúgó meccs végeredménye volt az Eb. selejtezőkön.)Drága lány és a fiúk!Eddig nem azért hallgattunk, mert bekukásodva nincs véleményünk, és amit az Árgus eddig produkált, az mindannyiunknak a szíve csücske lenne. A nagyra törő tervekkel (néha álmok) természetesen egyetértek.

De az odavezető út sajnos… Jó lenne először azon fáradozni, (párhuzamosan a többi elképzeléssel) hogy a város, a megye, a városkörnyék megismerje az Árgust és törekvéseit, (benne egy-két országosan is elismert itt élő névvel, pl.:Sobor Antal, L. Simon László, Bakonyi István, Bobory Zoltán, Szegedi Kovács György, László Zsolt, stb. –hogy magamat ki ne felejtsem, és elnézést kérek más irodalmi és művészeti képviselőnktől és azoktól, akiket nem licitáltam ide.) Bármennyire látszik az újszerű törekvésetek, (bár ez nézőpont kérdése) a világ a lapotok és más lapok nélkül is változik, illetve változott. A változásért  öncélúan és önmagában változni szerintem dőreség.

Az új minőség nem kinyilatkoztatás kérdése, hanem (egyik lehetséges út) és sok-sok munka. Még akkor is, ha nem figyel fel ránk Pest, Pécs, vagy Békéscsaba!Leplezetlenül szép névsor az, akik az első írásukat az Árgusnak adják! Mi néha a szívünket lelkünket is kitesszük egy-egy Tandoriért, Kara(trabant)fiát Orsolyáért, mégis itt koszolódunk ebben a gyönyörű Királyi Városban, az EU. Közepén. (Bocs, senkit sem áll szándékomban megsérteni!) Bár az is lehet, hogy ez így van rendjén! Nem vagyunk jók, nem férünk bele az újszerű elképzelésekbe.

De érdekes, hogy ki dönti ezt el?! A szerkesztő, az olvasó, a haveri kör, vagy a lappiac? Nehéz meghatározni! Ma kulturális irodalmi lappiacról beszélni (megfelelő háttér és támogatás nélkül) enyhén szólva is pusztába kiáltott szó. Mi is tudjuk sajnos, hogy nagy Rés van a kulturális folyóiratok piacán. (Próbálgatjuk a réseket csökkenteni Várakkal, Bástyákkal, magunk is szinte zéró támagatással).A témaválasztás néha  a lap profiljába húsbavágóan belevág. Én magam is fontosabb témát el sem tudok képzelni, mint pl.: „Madonna hatását a popkultúrára, vagy a skandináv dezing és a globalizáció kapcsolata”. A tévésorozatokról pedig csak a géppuskasorozatok jutnak eszembe, ezt ezért most ne!...

Szegény Ernőnek mi lett volna a véleménye a színes lapfilozófiáról, azt jobb, ha most mellőzzük!Végezetül, hadd említsem, teljesen egyetértek Veletek abban, hogy kellene egy jó, vagy több jó irodalmi folyóirat is a XXI. században, itt és most, Fehérváron és a környékén is. Ha beindultok a honlapon és a holnapokon, remélem, még lesz lehetőségetek a „tudatos gondolkodásra radikális kritikai attitűddel”, „a kisebb kenyér-nagyobb falat” népi bölcsesség kulturális struktúrájának elemezgetésére is!

 

(Baj)társi üdvözlettel: Balajthy Ferenc  

Székesfehérvár 2008 07.01. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >