Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szabolcs atya heti útravalója: A HÚSVÉTI SZERETET "ELEGANCIÁJA" Nyomtatás E-mail
Írta: Barlay Ö. Szabolcs   
2010. április 05.

ImageIdén a híveknek azt adtam nagybőjti feladatnak, hogy próbáljunk irgalmasságot gyakorolni másokkal, és ne sértődjünk meg mindig mindjárt mindenért. – Tudtam, hogy miért adtam ezt feladatul. Már akkor foglalkoztatott Balázs Béla kaposvári püspök körlevelének egy kijelentése, mely az isteni szeretet eleganciáját állította elénk mintaként. És most vegyük sorra, hogy az Úr Jézus hogyan viselkedett elejétől fogva ellenfeleivel és feltámadása után:

 

Engedte elfogatni magát, méghozzá Júdás ocsmány árulásának ismeretében. Mégis megmosta még Júdás lábát is,-és még őt is megáldoztatta. Még csókját is elfogadta, sőt utolsó pillanatig barátjának nevezte, nyitva tartva számára a megtérés kapúját.

- Pilátusék előtt nem védte magát, pedig angyalok hadserege elsöpörhette volna az egész helytartói és főpapi bandát. Nem vádolta feljelentőit, gúnyolóit, sőt imádkozott értük:”Atyám, bocsáss meg nekik”. A kereszt oltárán csak áldozatának szentelte minden erejét.

-Igy történhetett meg, hogy Péter egy életen át siratta tagadását,-Júdás feladta magát a bíróságon,-a tömeg kérte a keresztséget (egy nap ötezren). A feltámadáskor Jézus megmutatta az isteni szeretet eleganciáját: nem ment Pilátushoz, Heródeshez,Kaifáshoz, hogy szemükre hányja aljasságukat.

Nem hívta össze Jeruzsálem népét nagygyűlésre, hogy bemutassa a népnek: MÉGIS ÉN GYŐZTEM!. Helyette mintát, példát nyújtott, hogyan működik a szeretet. Jézus bízott a jóság fölényében. Az igazság érvényesítése helyett az irgalmat választotta.

Tőle tanulta Prohászka:„Hiszek a szeretet végső győzelmében”

 
< Előző   Következő >