Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Napkollektorra és fa-aprítékos kazánra pályázott az önkormányzat
Napkollektorra és fa-aprítékos kazánra pályázott az önkormányzat Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. április 06.

ImageMintegy ötven milliós beruházásra készül a csákberényi önkormányzat. Unios forrásokat felhasználva ki szeretnék cserélni a polgármesteri hivatal és az óvoda külső nyílászáróit, korszerűsítenék a fűtést, s még napkollektorokba is beruháznának. A polgármester szerint minden önkormányzat kötelessége, hogy pályázzon az unios forrásokra, s megpróbáljon javítani a gazdaságossági mutatókon.

 

Még januárban indult egy KEOP-os hőtechnikai pályázaton a csákberényi önkormányzat, amely az „Energetikai hatékonyság fokozása” címet viselte. A pályázat célja az volt, hogy javítsa a támogatott épületek hőgazdálkodását. A csákberényiek erre egy olyan igényt nyújtottak be, amely a polgármesteri hivatal és az óvoda épületének korszerűsítésére vonatkozott.

Tudni kell ugyanis, hogy e két épület egybe van építve, s már igencsak megértek a modernizálásra. A fűtésszámla például igen tetemesnek mondható a régi ablakok, ajtók miatt: a polgármesteri hivatal nyílászáróit például még a második világháború után építették be, s a fakereteken meglátszik az idő. (Nem beszélve a szigetelési hiányosságokról.)

Image
.

A helyi polgármester, Lóderer János elmondta a Helyi Témának, hogy gyakorlatilag az összes ajtót, ablakot ki szeretnék cserélni megfelelő hőszigetelésű ablakokra, s a pályázat elnyerése esetén hőszigetelni fogják a falazatot és födémet is. Sőt, a mostani gázfűtés helyett egy megújuló energiával működő, faaprítékos kazánt szereznek majd be.

A polgármesteri hivatalnál egyébként találunk olyan tetőrészeket, amelyek megfelelőnek látszanak arra, hogy napkollektorokat helyezzenek el rajtuk. A napkollektor – a számítások szerint – plusz energiát is termelni fog, amit a kazánra, a fűtési rendszerre irányítanak.

És most térjünk rá az óvodára: az épület részben egyidős a hivatallal, részben újkeletűbb, hiszen a hetvenes években kibővítették. Akkor azonban még nem léteztek a mai hőtechnikai szabályok, s most is régi, vastag csöves, régi radiátoros fűtést láthatunk itt egy ősi kazánnal. – És persze magas fűtésszámlával.

Image
Fotó: Temesvári Márta

A polgármester szerint, ha „tisztességesen leszigetelik” az épületet, akkor 50-60 % között lehet majd a fűtési energia-megtakarítás. Hozzátesszük: a pályázatban előírásként szerepel, hogy kötelező melegvíz-ellátásra használni a napenergiát, tehát az óvoda melegvízéhez a napkollektor is hozzájárul majd.

A pályázatot várhatóan három hónapon belül bírálják el, s pozitív válasz esetén jövőre már megvalósulhat a mintegy ötven millió forintos beruházás. Ez – Lóderer Miklós elmondása alapján – megkönnyíti majd az önkormányzat működését, mert takarékosabb lesz a fenntartás.

„Mindig arra törekszünk, hogy a gazdaságossági mutatók jók legyenek!” – mondta a polgármester – „Az unióba befizetők vagyunk, s ezért kötelessége minden önkormányzatnak, hogy pályázzon a támogatásokra, és a nyert összegeket a lakosság, a község hasznára fordítsa!”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >