Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kereszténység a korai középkori Kárpát-medencében Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. április 12.

Image"A keresztény gyökerek és a boldog magyar élet" című előadássorozat keretén belül tartott előadást Vida Tivadar régész, az ELTE egyetemi docense a Szent István Művelődési Házban. A program során a hallgatóság a megismerkedhetett a kereszténység helyzetével a korai középkori Kárpát-medencében. A rendezvény országos szervezője a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége volt. Az előadáson pedig még Spányi Antal megyés püspök is részt vett!

 

Az est támogatója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Barankovics István Alapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány, valamint a Magyar Katolikus Rádió, és az Új Ember volt.

Image
.
 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) az ország tizenhét városában közel száz előadásból álló sorozatot indított. A "Keresztény gyökerek és a boldog magyar élet" című rendezvénysorozat célja elmélyíteni a magyarság nemzettudatát, megszilárdítani népünk önbecsülését, ami csak a kereszténység komolyan vételével érhető el."

Image
.

 

Image
.
 

A napjainkban egyre inkább teret nyerő szinkretista irányzatok kétségbe vonják a keresztény hit egyetemes történelmi alapjait és gátolják a magyarság hiteles történelmének megismerését. A program kapcsolódik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2009 szeptemberében kiadott körleveléhez, melyben a testület felhívta a figyelmet az egyre terjedő újpogányság veszélyére.

Image
.

 

Image
.
 

A program tíz nagy témakört dolgoz fel, amelyek jól reprezentálják a kereszténység és magyarság elválaszthatatlan összetartozását. Az előadások időrendben is követik a magyar történelem fontos fejezeteit a honfoglalást megelőző időktől (a IV. századtól) az Árpád-koron át napjainkig, sőt a jövőbe tekintés reménységet mutat és kijelöli a feladatokat is.

Image
.

 

Image
.
  

Az előadók az adott területek kiváló szakemberei, akik bemutatják a Kárpát-medence kora középkori kereszténységét, a Szent István-i örökséget, a magyarok Mária-tiszteletét, az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok történetét, szólnak a mai magyar társadalom előtt álló, sürgető feladatokról, az ország erkölcsi és gazdasági újjáépítéséről.”

Image
Fotó: Temesvári Márta
  

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >