Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Testvérként élni a romákkal  a hit erejéből meritkezve Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 06.

Image„Biblia a cigányok között” – címmel rendezett programot péntek délután az Egyházmegyei Karitász és a Bicskei Római Katolikus Egyházközség Karitász csoportja Bicskén, a Petőfi Művelődési Központban. A cél az volt, hogy a helyi katolikus fiatalok és a cigány lakosság közösen ünnepeljen, és a romák ne érezzék úgy, hogy kirekesztette őket a társadalom – hiszen az Úr előtt mindenki egyenlő.

„Példamutató törekvés ez az egész ország számára.” – mondta Spányi Antal megyés püspök, aki a rendezvény kezdetén személyes áldást mondott minden jelenlévő cigány családra, s egy képes Bibliát is átnyújtott nekik, hogy a felnőttek és a gyermekek is tudjanak tanulni belőle – „A Székesfehérvári Egyházmegye és a Fejér Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat között egy együttműködési megállapodás van érvényben már elég régóta. Ehhez kapcsolódott ez a program is, amely megmutatja, hogy képesek vagyunk testvérként együtt élni a cigányokkal. Nem szabad különbséget tenni az emberek között faji hovatartozás, külső jellemzők alapján.”

A megyés főpásztor ezt bizonyítván hosszasan elbeszélgetett a vendégekkel: kíváncsi volt hitük mélységére, problémáikra, arra, hogy tudnak-e elég erőt meríteni a Szentírásból, valamint lelki vigaszt nyújtott a sebzett lelkűeknek. A legtöbben arra panaszkodtak, hogy nem tudnak elhelyezkedni, s éppen ezért nagyon örültek az ajándékba kapott élelmiszer-csomagoknak.

S, hogy kik vettek részt a találkozón? A karitászosok Tóth Tamás plébános vezetésével néhány héttel ezelőtt a bicskei anyakönyvből keresték ki tíz évre visszamenőleg a megkeresztelt roma gyermekek adatait, majd meglátogattak mindenkit, hogy meghívják őket e rendezvényre. Az ötletet negyven család fogadta pozitívan – bár végül nem mindenki tudott megjelenni az esten.

A roma fiatalok előzetesen kaptak egy rajzot, ami ki kellett színezniük, s ez volt a „belépőjük” a kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal és szeretetvendégséggel tarkított programra, amely végül igen vidám hangulatban telt el.

 
< Előző   Következő >