Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Érdekességek a Ferencváros elleni bajnokikról Nyomtatás E-mail
Írta: Videoton FC   
2010. április 23.

ImageA Videoton és a Ferencváros eddig 6750 percet küzdött egymással az élvonalban, összeállításunk a 75 bajnoki érdekességeit mutatja be. A legelső bajnoki: A Videoton első élvonalbeli idényében, az 1968-as bajnokság 8. fordulójában vívták a csapatok az Üllői úton, a találkozót a szezon végén bajnoki címet ünneplő Ferencváros nyerte 1-0-ra. A legelső Vidi győzelem: A párosítás hatodik meccséig, az 1971/1972-es szezonig kellett várniuk a fehérvári drukkereknek a Videoton első diadalára.

 

A 28. fordulóban, a Sóstói Stadion gyepszőnyegén, fordulatos 90 perc után 4-3-ra nyert csapatunk, Szalmásy Tamás 2, Karsai László és Burka Imre 1-1 gólt vágott a zöld-fehérek hálójába.

- A leghosszabb veretlenségi sorozat: Kétszer fordult elő, hogy csapatunk hat meccsen át őrizte veretlenségét a Fradi ellen, előbb 1974. április 4. és 1977. június 6., majd 1983. november 26. és 1986. december 6. között. Csapatunk jelenleg jó úton halad a hatmeccses sorozatok beállítása felé, a legutóbbi négy bajnokinkon ugyanis nem nyert a Fradi, a zöld-fehérek utoljára 2004. augusztus 21-én tudták legyőzni a Videotont.

- A leghosszabb nyeretlenségi sorozat: Túlzottan hosszúra nyúlt negatív szériát zárhat le csapatunk szombaton: hazai pályán immár majd 17 esztendeje nem sikerült legyőzni a Ferencvárost. 1993. november 27-én Horváth Ferenc triplájával 3-1-re nyert a Vidi az FTC ellen, az azóta lejátszott 10 fehérvári bajnokin 4 döntetlen és 6 vendégsiker született.

- A legnagyobb arányú siker: Két alkalommal sikerült három gólos különbséggel legyűrni az FTC-t, érdekesség, hogy mindkét diadal az Úllői úton született. Az 1977/1978-as pontvadászat 11. fordulójában Májer Lajos duplájával és Tiber László góljával 3-0-ra, az 1979/1980-as idény 21. körében pedig 5-2-re (gólszerzők: Szabó József 2, Tiber László, Baranyi Sándor, Burcsa Győző) nyert a Vidi a fővárosban.

- A legtöbb gólt hozó bajnoki: Három olyan mérkőzés került a párharc históriáskönyvébe, melyen legalább hat alkalommal rezdültek a hálók. A legtöbb gólt az 1971/1972-es idény 2. fordulója hozta, ekkor hazai pályán 6-2-re nyert az FTC, a Vidiből Nagy II János duplázott. Ugyanebben a szezonban hét gól esett a két gárda fehérvári összecsapásán, a hazaiak 4-3-ra verték a Fradit. A második a listán az előző fejezetben említett 5-2-es Videoton győzelem, vagyis a sokgólos derbikből eddig klubunk jött ki jobb eredményekkel.

- A legemlékezetesebb mérkőzés: Sajnos nem a fenti, gólszüretet hozó derbik közül kerül ki. 1975/1976-os szezon, 29., utolsó előtti forduló. A tabellát egy pont előnnyel vezető FTC a második Videotont fogadja, a találkozó gyakorlatilag a bajnoki aranyról dönt. A Vidi 1-0-ra vezet Szalmásy góljával, azonban jön egy bizonyos Müncz György nevű ember, aki történetesen a meccs játékvezetője.

A számunkra fájó történet mára mindenki számára ismert: "felsőbb utasításra" a spori kihozza ikszre a meccset azzal, hogy nem adja meg Kovács József szabályos gólját, indokolatlanul kiállítja Májer Lajost, majd befúj egy véleményes büntetőt a hazaiak javára. A vége 1-1, a későbbi nyilatkozatok alapján a zárómeccset 75.000 forintért "megszerző" zöld-fehérek bajnoki címet ünnepelhettek, míg a Videotont a második helyre száműzte az akkor futballvezetés.

- A legjobb egyéni teljesítmény: Horváth Ferenc nevéhez fűződik, aki eddigi utolsó hazai győzelmünkkor mesterhármast vágott a Fradinak. Az 1993. november 27-én lejátszott derbin a 13. percben Wukovics góljával a vendégek kerültek előnybe, ám ezt követően beindult a Ferike Show: egykori támadónk két perccel később fejjel egyenlített, majd a 47. percben félfordulatból szerzett vezetést. A koronát a 73. percben tette fel teljesítményére, ekkor Zimmermann beadását bólintotta a rövid sarokba, beállítva a 3-1-es végeredményt.

- A legtöbb gólt rúgó játékos: Két fehérvári csatárlegenda, Tiber László és Szabó József egyaránt kilenc gólt vágott az FTC-nek, tőlük mindössze két találattal maradt le Horváth Ferenc. Csapatunk jelenlegi keretéből Dvéri Zsolt 2, az őszi bajnokin betaláló Polonkai Attila és Sitku Illés 1-1 gólt ért el a Ferencváros ellen.

- A Ferencváros elleni góllövőlista:

9 gólos: Tiber László, Szabó József

7 gólos: Horváth Ferenc

4 gólos: Karsai László, Nagy II János, Májer Lajos

3 gólos: Szalmásy Tamás, Wollek Tibor, Burcsa Győző

2 gólos: Baranyi Sándor, Zoran Kuntics, Dvéri Zsolt

1 gólos: Burka Imre, Nyitrai, Czeczeli Károly, Novath György, Gömöri Ottó, Kerekes György, Emmer László, Gyenti László, Sallói István, Németh Zoltán, Vasile Miriuta, Korsós Attila, Takács Lajos, Róh Ferenc, Vladas Urbonas, Djurisics, Terjék Lajos, Komódi László, Szalai Tamás, Tímár Krisztián, Hercegfalvi Zoltán, Kuttor Attila, Györök Tamás, Lattenstein Norbert, Polonkai Attila, Sitku Illés.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >