Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A kincsesbányai kábeltévé születése és "dicstelen pusztulása"
A kincsesbányai kábeltévé születése és "dicstelen pusztulása" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. április 23.

ImageLétrehozták, eladták, majd a kincsesbányaiak szerint „tönkretették” a helyi televíziót… Ilyen esetben persze mindenki mást mond: vannak, akik szerint jogtalanság történt, mások pedig tagadják ezt. A jegyzőkönyvekben azonban minden tisztán és világosan látszik. A TV-képernyő pedig igencsak sötétnek tűnik Kincsesbányán…

 

Az 1980-as évek vége felé – többszöri próbálkozás után -, megvalósulásához közeledett a kábelhálózat kiépítése Kincsesbányán.

„Az akkori tanács csak nagyon kis részben járult hozzá a költségekhez, a lakosság anyagi befektetése azonban szinte egészében fedezte a kiadásokat.” – nyilatkozta honlapunknak Szolga Ferencné, a képviselőtestület egyik tagja – „Akkor – mint tanácstag -, én is aktív részese voltam az agitációnak, hogy minél többen térjenek át a korszerű kábeltévés szolgáltatási formára. Ha jól emlékszem, az emeletes házakban kb. 7-8000.- forint volt az összeg, a kertes házakban 10.000.- Ft fölött, mivel ide hosszabb vezetékekre volt szükség.”

Az összefogásnak köszönhetően a helyi stúdió hamarosan megkezdte munkáját. Ebben az időben felújította az önkormányzat az egész hálózatot. A falutévé minden helyi eseményt – igaz, kis eltolódással -, levetített a lakosság nagy örömére. Később a képviselő testületi üléseket egyenes adásban is közvetítette a stúdiót működtető Bt.

Image
Hiába ül Szolgáné a TV előtt, nincs adás...

„Ha jól emlékszem az év végi költségvetés végrehajtási beszámolók ide vonatkozó adataira, az önkormányzat mindig nyereségesen működtette a hálózatot a falu tévével együtt.” – mondta Szolgáné, aki – többek között ezért is állt értetlenül a következő esemény előtt: A 2006. decemberében megtartott képviselő testületi ülésen Bajkai János polgármester előterjesztésében javaslatot tett a kábeltévé eladására.

Az előterjesztés szerint az Axián nagyon kedvező ajánlatot tett. A hálózatért kifizet 5 millió forintot, és kiépíti a külső belterületeken – Somosma, Felső – Kincses, az egész Rákhegy – a kábel hálózatot. Elhangzottak még a polgármester részéről olyan indokok, hogy sokba kerül a karbantartás, ami az önkormányzatot nagyon megterheli. Erről konkrét adatokat nem terjesztett a testület elé. Azt sem közölte, minek alapján lett megállapítva az 5 milliós vételár.

Mindamellett a testület megszavazta az eladást azzal a kikötéssel, hogy ragaszkodik a falutévé további működtetéséhez, mert ez lakossági igény. Ezen kívül még volt néhány más kikötés is, aminek anyagi vonzata volt az Axiánra nézve. A 2008. július 30-i testületi ülésen felmerült, hogy az Axián még mindig nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeinek a felét, vagyis a kábelhálózat bővítést nem végezte el és az egyéb feltételeket sem teljesítette. Ez azért lett volna fontos, mivel a falutévé adását – az amúgy is távolabb lakó emberek – tudták volni nézni, így a helyi hírek, hirdetések események eljutottak volna az ott élő családokhoz is.

2008. július 30-ig semmi érdemleges nem történt, „kósza” hírek útján azonban egyes képviselők megtudták, hogy időközben az Axián a UPC-vel fuzionált, amiről a képviselőket hivatalosan senki sem értesítette. Ekkor a képviselő testület úgy döntött, hogy terelje bírósági útra az ügyet Kincsesbánya önkormányzata. A kiépítési határidő ugyanis már jóval korábban, 2007. december 31-vel lejárt.

A szerződésben vállaltak nagy részét pedig nem valósította meg az Axián. 2008. október 6-án levél érkezett az Axián-tól, amelyben közölték, hogy a hálózat kiépítése a külső belterületeken aránytalanul nagy terhet róna az ottlakókra, ugyanis az erősáramú oszlopok díját a szolgáltató továbbszámlázza a fogyasztókra. Ezért felajánlottak egy olyan ellentételezést, amelynek értéke ismeretlen volt.

Ezután elküldték egyik képviselőjüket a testületi ülésre, aki - érdemben - semmilyen lényeges felvetésre nem adott választ. A kérdést az ülésen a testület elnapolta addig, amíg az Axián egy felmérést készít arról, hányan vennék igénybe a kábelhálózatot a kérdéses területeken.

„A kérdőívet nem láttuk, s azt sem tudjuk biztosan, hányan adtak érdemleges választ.” – mondta a képviselő asszony – „Várhatóan az Axián felmérése szerint elhanyagolható az a létszám, akik igényelnék a hálózat kiépítését, ezért szerintük okafogyottá vált a megvalósítás. És itt megjegyzem, hogy számomra döbbenetes ez az eljárás!”

A 2008.december 1-i testületi ülésen ismét egyhangú volt a képviselők véleménye arról, hogy jogi útra kell terelni az ügyet. Megjegyezendő, hogy már 2008. júliusában egyértelmű képviselőtestületi döntés született arról, hogy bírósági ügy legyen az Axián szerződésszegéséből. 2008. december elsején már megjelenik a „csűrcsavar”, és már jogi útra finomodik a kifejezés.

A későbbi üléseken arra is fény derült, hogy a hivatal képviselő testületi döntés nélkül visszaadta a falutévé üzemeltetési jogát annak ellenére, hogy az összes képviselő ragaszkodott annak üzemeltetéséhez. Ezeket – Szolgáné véleménye szerint - a jegyzőkönyvekben nyomon lehet követni. Ekkor a polgármester azzal zárta le az ülést, hogy átadja az ügyet egy ügyvédnek, és lehetőség szerint törvény elé viszik az ügyet. 2009. áprilisában a két testületi határozat ellenére a polgármester már peren kívül szeretett volna megegyezni.

2009. november 30-án és december 4-én a testületi üléseken ismét téma volt a kábeltévé ügye, de érdemi tájékoztatást nem kaptak a képviselők. 2010. január 25-én a polgármester azt a tájékoztatást adta, hogy az Axián szerződés - módosítás alatt áll. 2010. február 26-án előterjesztette a polgármester a módosított szerződést, ami tovább növelte a káoszt, ami ebben az ügyben kialakult.

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Eszerint a szolgáltató egy olyan szélessávú internet szolgáltatás kiépítését vállalná fel - és öt évig kedvezményesen szolgáltatná - a nagyobb intézmények között pl. móri Radnóti Iskola-kincsesbányai iskola, Isztimér –Kincsesbánya Polgármesteri Hivatalok,stb., ami köszönő viszonyban sincs a szolgáltatás tartalmát tekintve ahhoz, ami a szerződésben van.” – mondja Szolgáné.

Mint azt már az elején említettük, ez a hálózat a település lakóinak tulajdonát képezi, hiszen túlnyomórészt a lakosság építtette ki. Az itt élők ragaszkodnak a falutévéhez, amely az egyetlen helyi kommunikációs csatorna. A külső belterületeken lakók sokkal nehezebben jutnak információhoz, mint a belterületen lakók, ezért kiemelten fontos lett volna a kábelhálózat kiépítése ezeken a területeken.

A fenti intézmények interneten keresztül is könnyen meg tudják oldani az információcserét, de a lakosság csak hirdetőtáblákon jut információhoz, ami ugye nem egyenértékű például egy „élő” képviselőtestületi üléssel, vagy egy óvodai ünnepség közvetítésével. Ez ügyben március 29-én, hétfőn volt az utolsó testületi ülés. Ezen két jegyző és két ügyvéd vett részt, amelyen a polgármester vitára bocsájtotta a szerződést az egyik ügyvéd megdöbbentő érveivel.

Szolgáné elmondta továbbá, hogy a fenti szélessávú internet bevezetés pénzbeli értéke nem ismert. Különösebb szüksége nincs rá a településnek, a lakóknak pedig egyáltalán nincs. Az Axián ennek értékét 1 millió forintra „taksálja”. Volt az egyik képviselő részéről egy olyan javaslat, hogy fizesse be az Önkormányzat számlájára az egymilliót az Axián, és ebből valósítson meg annyit a szerződésben foglaltakból az önkormányzat, amennyire futja.

A polgármester ezt a javaslatot nem tette szavazásra, holott a SZMSZ előírja, hogy a vita lezárásaként minden javaslatot szavazásra kell tenni. Ezáltal manipulálta a döntést. A testület túlnyomó része a 2006. óta hangoztatott véleményét homlokegyenest ellenkezőre változtatva többséggel megszavazta a szerződés elfogadást.

„A polgármester a képviselők bizalmával visszaélve – felületesen gazdálkodott a közvagyonnal.” – foglalta össze a képviselő asszony – „Amikor ezt a testület észrevételezte, és bírósági útra terelte volna két alkalommal a szerződésszegést, ezt a polgármester nem hajtotta végre. Végül szabálytalan határozat született, mivel nem került sorrendben minden javaslat megszavaztatásra, megakadályozva a megfelelő törvényes döntés megszületését. Ami megdöbbentő még, hogy a lényeges momentumok nem változtak meg ebben az ügyben február 26-ig, a képviselő testület több, mint a fele mégis a korábbi véleményével homlokegyenest ellentététesen szavazott. „

Az ügy kapcsán természetesen felkerestük a helyi polgármestert is, aki szerint csak káoszkeltésről van szó, és minden a képviselőtestület hozzájárulásával történt…

Hozzászólások
Kertész Zoltán  - Káoszkeltés, vagy valóság   |2010-04-26 14:42:04
Tisztelt Olvasók!

Kertész Zoltán vagyok, és egy hét éves kihagyás
után 2005-től ismét kincsesbányai lakos.
Először is szeretném
megköszönni azoknak a képviselőknek a hozzáállását, akik nem hagyták a
kábeltévé ügyét szőnyeg alá söpörni, és felszínen tartották ezt a
témát. A nyolvanas években Kincsesbánya méltán büszke lehetett arra, hogy
a környékbeli falvak közt az elsők között volt kiépített kábeltévé
rendszere! Akkor, és az ezredforduló elejéig, fejlődés volt látható a
faluban, egyre több dolog épült ki (mint máshol is az országban)
telefonhálózat, földgázvezeték stb. Az elmúlt években ez nemhogy
folytatódott, nemhogy megállt, de a meglévő javak is kezdenek eltűnnia
faluból. Amióta megszűnt a kábeltévé, sokak számára megszűnt a
lehetőség, hogy első kézből kapjanak információt a falu életéről,
bekövetkezett változásokr...
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >