Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Felszentelték az emlékoltárt Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. április 27.

Image997 és 1540 között Székesfehérváron eltemetett uralkodóink és hozzátartozóik kegyeleti oltárát avatták és szentelték fel a Megyeházán. A gótikus szárnyas oltár az épület második emeletére vezető lépcső fordulójában áll. A műalkotás tiszteletadás uralkodóink előtt, másrészt némi kárpótlás földi maradványaik máig méltatlan sorsáért.

 

A III. Béla Lovagrend több éves szervezőmunkájának köszönhetően megalkotott oltár avatása dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Közgyűlés elnökének beszédjével kezdődött. Ő azt találta a legfontosabbnak, hogy a korunkban oly kevésszer tapasztalható tiszteletet gyarapítja az oltár maga.

Image
.

A társadalom kívánt fejlődése sem érhető el anélkül, hogy megőriznénk és felmutatnánk történelmünk jeles pillanatait és személyeit – tette hozzá -, pedig nyilvánvaló, hogy a céltudatos haladáshoz azt is ismernünk kell, hogy honnan jöttünk, milyen utat jártunk be, milyen hibákat követtünk el, mik az erényeink, és kik az ideáljaink.

Őt követően dr. Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató ismertette az oltáron megjelenített uralkodók és királyi hozzátartozók sorát, megállapítva végül, hogy az alkotás méltó tiszteletadás nagyjaink előtt.

Image
.

A szertartás Horváth Imre kanonok beszédjével folytatódott, aki kiemelte, hogy ezen őseink olyan példát szolgáltatnak korunknak, amelyet illik ismerni és követni, hiszen ők nem akartak mást, mint megőrizni és gyarapítani ezt a Duna-Tisza körüli hazát. Idézte a latin mondást, mely magyarul így szól:

Állj meg vándor, mert hősöket taposol”! Itt, Székesfehérvárott, minden helynél jobban igaz ez a figyelmeztetés, majd mindenkinek hitet és meghallgatásra kerülő imádságot kívánt, és egyháza nevében felszentelte az oltárt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >