Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Lehet-e akarattal nem akarni? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 07.

Image- feszegeti a kérdést Koronczi Endre legújabb, „Stand by” című kiállításán. A Pelikán Galériában megrendezett tárlatot a videofelvételek uralják: az egyiken például az alvást örökíti meg különböző helyzetekben, ám e nyugalmi állapot egyáltalán nem az, aminek látszik! Kényszer-szülte, direkt módon előállított, a kamera kedvéért felvett pozitúra, s ennek kapcsán vetődik fel az alkotóban a gondolat: „Lehet-e bárhol, bármikor szándékosan elaludni?”

Ahogy a videofilmekhez mellékelt eszmefuttatásában leírja: „Az elalváshoz sokkal inkább nem-akarásra van szükség. Az akarat és az elhatározás ebben az esetben inkább gátolja a cél megvalósulását, mint segítené… Alvás közben teljesen kiszolgáltatott állapotban vagyunk. A nyugalom és akaratnélküliség megteremtése egy maximális bizalmi állapotot feltételez. Az álomba merüléshez a kiszolgáltatottság teljes elfogadása, és a környezettel való teljes azonosulásra van szükség…”

Image
Fotó: Temesvári Márta
 

Koronczi Endre 16 különböző helyszínen próbálkozott meg azzal, hogy a forgatás kedvéért elaludjon. Hogy sikerült-e neki? A kiállításon vetített kisfilmekből megtudhatják Önök is…

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >