Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Óriási a korrupció... Nyomtatás E-mail
Írta: Varga Péter / Bodajki Szabad Szó   
2010. április 28.

Image„Nem arról van szó, hogy nincs pénz. Ami van, az a kormányzat tehetetlensége miatt elérhetetlen, vagy óriási korrupciós hányaddal költik el. Ugyanúgy, mint minden területen, amelyhez az államnak köze van, hihetetlen a pazarlás.” – nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András, a Fidesz országgyűlési képviselője a Bodajki Szabad Szó munkatársának, Varga Péternek. Az interjú, amely az említett lap márciusi számában jelent meg, alább olvasható el.

 

- Mi a dolga egy szóvivő helyettesnek?

- Kommunikációs ügyekben, illetve a szóvivői tevékenységben dolgozom együtt az elnöki stáb vezetőjével, Szijjártó Péterrel. Olyan időszakokban helyettesítem, amikor neki máshol van teendője.

- Kik döntöttek arról, hogy az elnöki stábba kerüljön?

- A stáb vezetője, illetve maga az elnök úr. Azt pedig, hogy miért engem választottak, tőlük kéne megkérdezni…

Image
.

- A gazdasági válság a Móri Kistérségen ütött a legnagyobbat. Nagyon sok 50 év feletti nő és férfi veszítette el az állását. Ők miben reménykedhetnek?

- Az ipari-gazdasági központok, mint amilyen Mór vagy Székesfehérvár, különösen megsínylették a válságot. A visszaesés nemcsak e két településnek, hanem az egész térségnek a problémája. Meggyőződésem, hogy itt nem segélyre van szükség, hanem hathatós kormányzati támogatásra, amely lehetővé teszi a gazdasági fejlődésbe való bekapcsolódásukat. Erre mind Mór és térsége, mind Székesfehérvár és térsége alkalmas.

- Mi a helyzet az uniós pénzekkel? Úgy tudom, hogy szinte valamennyi cél tekintetében szűkebbek az uniós források, mint az igények. Ugyanakkor a kis önkormányzatokat nem segítik a pályázatokban. Rengeteg uniós pénz marad benn, mert nem tudnak hozzáférni. Ebben lesz változás?

- Nem arról van szó, hogy nincs pénz. Ami van, az a kormányzat tehetetlensége miatt elérhetetlen, vagy óriási korrupciós hányaddal költik el. Ugyanúgy, mint minden területen, amelyhez az államnak köze van, hihetetlen a pazarlás. Ráadásul a közép-du¬nántúli az egyik legrosszabbul teljesítő régió. A szo¬cialista vezetésű Regionális Fejlesztési Tanács tökéletesen alkalmatlan és súlytalan. Az egész rendszert hatékonyabbá és egyszerűbbé kell tenni.

- Várható-e olyan gazdaságpolitika, amely azokat az önkormányzatokat segíti, amelyek a problémáikat helyileg oldják meg?

- A döntést és a forrásokat az önkormányzatoknál kell tartani. Következésképp akkor működnek jól, ha munkahelyet teremtenek, megélhetést biztosítanak a családoknak. A szocialisták tanácsokká akarják visszaalakítani az önkormányzatokat. A Fidesz számára viszont az önkormányzat nem egy elvont testületet jelent, hanem a településen élők egészét.

Image
.
 

- Számos önkormányzat választási költségvetést fogadott el. Az új testületek, új polgármesterek olyan költségvetést örökölnek, amelyet jelentős működési hitelfelvétel terhel, „utánunk a vízözön” alapon.

- Jussunk el a választásokig, és év közben jöhetnek azok a kérdések, hogy mi legyen ezekkel a számoszlopokkal. A változtatás mértéke függeni fog a parlamenti patkó összetételétől, és attól, hogy milyen hamar és milyen gyorsan lehet a gazdasági növekedést elindítani. Gondolok a kis- és középvállalkozások támogatására, az uniós források célszerűbb felhasználására, a látványberuházások kiszűrésére.

- Ahhoz, hogy érdemi jogalkotó képességgel rendelkező, a 2/3-os törvényekhez hozzányúlni tudó kormányt alakíthasson a Fidesz, lehet, hogy koalíciót kell kötnie a Jobbikkal.

- A szociális feszültségekért, és az abból fakadó radikalizmusért egyértelműen az MSZP-t terheli a felelősség. Ne felejtsük el, hogy ők voltak azok, akik trükkök százait alkalmazták, amelyek az azóta is tar¬tó (egyébként jogos) társadalmi felháborodásig ve¬zettek. Ha ők jól kormányoztak volna, akkor Ma¬gyarország most nem itt tartana. Nekünk tennünk kell a dolgunkat, és nem azon töpren¬genünk, hogy a szocialista kampányguruk mit találnak ki a háttérben. Világossá és egyértelművé tettük, hogy a Fi¬desz kormányra kerülése esetén sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem kíván koalíciót kötni.

Image
Fotó: Temesvári Márta

- Járt már Bodajkon?

- Igen, jártam. Bodajk nagyon szép település. Egy kedves fehérvári barátom, Vörös Tamás a Hang-Szín-Tér ala¬pítványának vezetője. Mindig hív az iskola évnyitóira és évzáróira, sajnos csak ritkán jutok el. Úgy hallom, hogy a város polgárai minden probléma ellenére szeretnek ott élni, és azt várják el a leendő kor¬mánytól (és reményeink szerint a leendő kormánypárti országgyűlési képviselőjüktől), hogy javuljon az élet minősége. Több olyan kérdésről tudok, amelyet meg kell oldani a következő években. Egyébként március vége felé megyek Bodajkra, fórumot tartani.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >