Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nózi kutya kiszagolta, elfogta Nyomtatás E-mail
Írta: Németh-Kész Mónika   
2010. április 30.

ImageA Csóri körzeti megbízott Nózi nevű kutyája szimatot fogott, és megtalálta az elrejtett kulcscsomót, meg a mobiltelefon-tokot. Sőt, még a rendőrre támadó bűnözőt is a földre teperte. Mindez persze nem élesben történt, hanem a csóri focipályán egy rendőrkutya bemutató alkalmával.

 

A csóri Mátyás Király Általános Iskola és Községi Könyvtár nagy hangsúlyt fektet a diákok jogkövető magatartásra nevelésében. Az iskolában az oktatás keretén belül a gyerekek közlekedési szakkörön vehetnek részt. Itt ismerkednek a közlekedési szabályokkal, de a különböző rájuk leselkedő veszélyekről is beszélgetnek a fakultatív tantárgy óráin.

Image
.
 

Példaértékűnek tekinthető náluk az „Iskola rendőr” program is. A csóri iskola rendőre a helyi körzeti megbízott, Béres Tamás r. zászlós. Ő is gyakran tart előadást a tanulóknak. Mivel a zászlós szolgálati kutyával látja el a településen feladatait, felmerült az ötlet, hogy egy kis bemutatót tartson Nózi nevű társával.

Kissné Sperg Valéria, az iskola igazgatója – aki szívügyén viseli a gyerekek baleset- és bűnmegelőzési oktatását – örömmel vette a kezdeményezést. Mint a bemutató előtt elmondta, pozitív hatással van a gyerekekre a zászlós úr. A diákok rendszeresen vesznek részt a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság által meghirdetett közlekedési versenyeken, illetve a szakkörön tanultakat, valamint a körzeti megbízottól hallottakat felhasználják más órák során is.

Image
.
 

Így került arra sor, hogy mozgókép és média ismeret tantárgy keretén belül elkészítettek egy kisfilmet, mely az alkohol- és kábítószer-fogyasztás negatívumaira hívja fel a figyelmet. A „Ne tedd!” című alkotás egy országos internetes versenyen díjat is nyert. A csütörtök kora délutáni bemutatón több, mint száz érdeklődő szempár szegeződött Béres Tamás r. zászlósra és Nózi nevű németjuhász kutyájára.

Image
.
 

Az általános iskola felsősei osztályfőnöki óra keretén belül, míg az érdeklődő alsósok szabadidejüket áldozva, de annál nagyobb lelkesedéssel jöttek el a bemutatóra. A 19 hónapos németjuhász kutyára még az óvodáskorúak is kíváncsiak voltak. Őket szüleik kísérték el. A fél éves dunakeszi kutyakiképzésen átesett Nózi – aki december óta segíti gazdija szolgálati feladatait – először különböző vezényszavaknak engedelmeskedett.

Image
.
 

A zászlós szájából elhangzott: ül, fekszik, hangot ad, tolat kifejezések mindegyikét végrehajtotta. Jutalma minden esetben a játék, azaz a labda volt. A KMB-s kérésére két diák is részese lehetett a bemutatónak. Ők voltak azok, akik a fűben elrejtettek egy kulcscsomót, illetve egy telefontartó-tokot. A kutyusnak ezt kellett megtalálnia. Természetesen Nózi ezt is kiszagolta.

A gyerekek számára a bemutató legérdekesebb és leglátványosabb eleme az volt, amikor egy védőruhába felöltözött bűnöző – akit egyébként egy polgárőr testesített meg – elfogása volt Nózi feladata. A zászlós igazoltatás alá vonta a férfit, majd amikor az rá akart támadni, a kutya leteperte. Amikor az elfogását követően a KMB-s átvizsgálta a bűnöző ruházatát, a kutya póráz nélkül, engedelmeskedve a vezényszónak, egyhelyben fekve nézte végig az intézkedést. Amikor azonban a férfi menekülni próbált, egyből elfogta.

Image
.
 

Mindez először szájkosárral, majd anélkül is bemutatásra került. A gyerekek mind Nózit, mind gazdáját tapssal jutalmazták a majd egy órás bemutató végén. Aki szívesen megnézné a rendőrkutya elfogásait, az megteheti május 15-én Szabadbattyánban, ahol a gyermeknap keretén belül Nózi újabb bemutatót tart gazdijával.

Image
Fotó: Rendőrség
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >