Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow "Ez így nem mehet tovább!"
"Ez így nem mehet tovább!" Nyomtatás E-mail
Írta: Andics Gábor   
2010. május 06.

ImageA bajnoki szünet során a szurkolókat leginkább az új csapat építésével, a játékoskeret alakulásával kapcsolatos kérdések foglalkoztatják, ám a jövőt illetően cseppet sem elhanyagolható a mögöttünk hagyott időszak elemzése. A vb-ről, a fiatalok teljesítményéről és az előttünk álló tervekről Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója a napokban a jégkorong.blog.hu szakportálon nyilatkozott, amiben vannak ismert és kevésbé tudott hasznos információk is. A világbajnoksággal kapcsolatban a klub vezetője kijelentette: sajnos, ez a realitás, ennek ellenére nem lehetünk elégedetlenek.

 

S mivel Székesfehérváron is a fiataloké a jövő, érdemes odafigyelni a szakosztály-igazgató szavaira:

„A vb-helyezéssel és a megszerzett pontszámmal elégedett vagyok, az első három hely valamelyikére vártam a csapatot. Hogy nem jutottunk fel, az sajnos reális. Ez a szlovén válogatott jobb, mint a miénk, és ez nem most derült ki, ezt eddig is tudtuk. A novemberi Pannon Hoki Kupán is láthattuk, hogy a fiataloktól várt nagy áttörésre még várni kell. Ez a vb-n is beigazolódott. Még aludnunk kell néhányat arra, hogy ne Ladányi, Palkovics vagy Vas Márton, hanem Kovács, Vas János, Sofron vagy éppen Nagy Gergő legyen a meghatározó játékos a válogatottban. Hetényi Zoltán viszont messze csapatunk legjobbja volt, az utolsó meccsen történtektől függetlenül.

Mindig is nagyon kritikus voltam a fiatalokkal, de most már egyértelmű, feljebb kell tenni a lécet, mert ez kevés lesz tőlük. És nemcsak azokra gondolok, akik most bekerültek a keretbe, hanem Vaszjunyinra, Benkre és a többiekre is. Rá kell jönni, hogy azok, akik 10-15 éve húzzák a válogatottat, nem fogják 20-25 évig húzni. Láthattuk, a fiatalok sem a britek, sem a szlovénok ellen nem tudták előre vinni a válogatottat. Érdemes megnézni, szlovén kortársaik mire mentek a vb-n.

Az ő fejlődésük és jövőjük a leglényegesebb a magyar jégkorong szempontjából. Őket sokkal keményebb munkára kell kényszeríteni. Látszott a vb-n, hogy Jeglic és Ticar egy osztállyal jobban teljesített, mint Sofron vagy Kóger. Ismerem mindannyiuk képességeit, tudom, ez csak a hozzáálláson és az elvégzett munka mennyiségén múlik.

Az állóvizet meg kell kevernünk, ez így tovább nem mehet. Ezután ha valaki nem teszi oda magát, kikerül az EBEL-keretből. Egy játékos értette meg a fiatalok közül tavaly nyáron, hogy miről beszélünk, és változtatott az addigi szemléletén. Hetényi Zoltán teljesítményén ez látszott is a világbajnokságon.”

Ami pedig a konkrét csapatépítést illeti, Ocskay Gábor kijelentette: az új szerződésnél a korábbi teljesítményt is figyelembe veszik:

„Nem titok, minden magyar játékosunknak szerződést ajánlunk. Az is biztos, hogy az új szerződésben figyelembe vesszük az előző szezonban mutatott teljesítményeket. Akiről úgy tartjuk, játéka nem elengedhetetlen működésünkhöz, annak nyilván kevesebb pénzt kínálunk, mint korábban. Ők biztosan elgondolkodnak a jövőjükön, nem elsőre biccentenek majd az ajánlatra. Nem kapkodunk, de szeretnénk május 8. táján megkezdeni az új szezon szakmai munkáját.”

S ha már a fiatalokról esett szó, kihagyhatatlan e témakör is az új játékosok kapcsán:

„Három olyan fiatal játékossal fogunk beszélni, akik nem nálunk játszanak, de nem szeretnék neveket említeni. Egyrészt nem tudom, van-e élő szerződésük, és hogy mi az elképzelésük, ezért nem akarok nehézséget okozni nekik. Másrészt több találgatás került nyilvánosságra, ezek nem feltétlenül fedik a mi elképzeléseinket.”

Külön említést érdemelnek a légiósok és a kölcsönadott korongosaink sorsai:

„Ondrejcik Rastislav jövője sérülése miatt kérdéses. Jelezte, szeretne velünk készülni. Abban állapodtunk meg, hogy szeptemberig bizonyíthat a szakmai vezetésnek, és a majdani vezetőedzőnk eldönti, számít-e rá a szezonban, és ha igen, melyik csapatban. Flinta Botonddal élő szerződésünk van, velünk készül ő is, rajta múlik, hogy az EBEL-keret tagja lesz-e. Hegyi Ádám is nálunk edz most, nem ismerem az elképzeléseit, de nyilván beszélni fogunk vele is.

Peterdi Imre visszaigazolása jelenleg nem szerepel a terveinkben. Az idegenlégiósok közül Ackeströmmel és Martzcal már aláírtuk a jövő évi papírokat, ők ketten biztosan maradnak. Mihály Árpád valószínűleg nálunk folytatja, konkrét megegyezés még nincs, de ő és Csató Imre is így nyilatkozott. Bornhammarral és Satosaarival tárgyalunk. Alen menedzsere jelezte többször, hogy Juha szívesen visszatérne hozzánk, de ennek egyelőre nincs nagy esélye. Andersson nem nálunk játszik szeptembertől."

És a végére az egyik slágertéma, az edzőkérdés, amiből az is kiderül, miért kellett váltani a kispadon:

„Zajlanak a tárgyalások. Egyelőre személyleírást tudok adni. Az már biztos, hogy finn vagy svéd vezetőedzőnk lesz jövőre. Végre nem egy évre szóló megoldást keresünk, hanem olyasvalakit, aki perspektivikusan gondolkodik az itteni munkáról. Szeretném, ha olyan szakembert találnánk, aki sokat tesz a saját nevelésű fiatalok csapatba építéséért, aki nemcsak az EBEL-kerettel törődik, hanem a farm- és az ifjúsági csapat munkáját is figyelemmel kíséri.

Az a terv, hogy az EBEL- és a farmcsapat közötti átjárási lehetőség két év után végre ne csak lózung legyen. Az EBEL-ben nem megfelelően teljesítők kerüljenek le a farmba, a magyar bajnokságban kiemelkedőt nyújtók kapjanak lehetőséget a magasabb szintű bizonyításra. Sajnálom, hogy eddig ez nem működött.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >