Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Teljesen megújult a móri Plébániatemplom
Teljesen megújult a móri Plébániatemplom Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. május 06.

ImageAz elmúlt három év alatt szinte teljesen megújult az 1887-1888-ban épült móri Plébániatemplom, amely a köznyelvben Kistemplom, vagy magyar templomként ismert. Az elmúlt időszakban a teljes belsőt renoválták: restaurálták a freskókat, új ólomüveges ablakokat szereltek fel, kijavították a tetőt, felújították az orgonát, festettek, s még egy vizesblokkot is kialakítottak.

 

A 45 millió forintba került felújítás során a móriak által Kistemplomnak is nevezett épület összes ablaka új ólomüveget kapott: az eredeti mintázatnak megfelelően, fényképek alapján állították helyre e díszeket. Az alsó oldalhajókban pedig magyar szentekről, illetve a múlt században boldoggá avatott, magyar személyekről készült képeket helyeztek el. Az üvegablakok Tóth Erzsébet munkáját dicsérik.

Image
A felújítás közben...

Ezen kívül felújították a teljes elektromos hálózatot, amely igencsak elavult volt. Új kábeleket fektettek le, s a hangosítást, valamint a belső világítást is alaposan korszerűsítették. S, ha már a hangokról van szó, az orgona sem maradhatott ki a sorból: a 115 éves Rieger orgonához elkészítése óta nem nyúltak hozzá, ezért a mechanikája eléggé tönkrement. A fújtató berendezése, a levegőellátása sem volt megfelelő, így teljes generálra szorult. Csupán az orgonaszekrény maradt érintetlenül.

Ennek munkálatait Korb Gábor végezte el. (Az orgonakészítőről már többször is hírt adtunk a Fehérvári Híreken: http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5829&Itemid=33  , http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5305&Itemid=33  )

Image
.

Nagy munkát jelentett a festés is: az egész belső felületet újrafestették, s nemrég fejeződött be az 1890-es években készült három freskó restaurálása. Fendt János, a felújítás egyik szervezője elmondta honlapunknak, hogy a hetvenes években avatatlan kezek rosszul „pingálták át” a képeket. Ezért most letisztíttatták őket, s régi fényképek alapján, valamint a Budapesti Levéltárban fellelt vázlatok szerint helyrehozatták őket.

S azért, hogy a belső tér festését befejezhessék, ki kellett cserélni a tető egy részét is. A templom 1995-ben lett külsőleg renoválva, amikor az oldalhajón lévő lemeztetőt olyan cserepekre cserélték, amilyen a nagytetőn is található. Ez viszont szakszerűtlen megoldás volt, és folyamatosan beáztak az oldalhajók a lassú vízlefolyás miatt. Így most ismét lemeztetőt helyeztek el a problémás területekre.

Image
Spányi Antal megáldotta a templomot

A három évig tartó felújítás közel 45 millió forintba került. A költségeket a Székesfehérvári Egyházmegye, a móri hívek gyűjtése, valamint a Móri Egyházközség kártalanításban kapott pénzből fedezték.

Fendt János szerint a munkálatok 100 millió forint körüli összegbe kerültek volna, ha nem történik hatalmas társadalmi összefogás: a Korb család például szinte anyagáron újította fel az orgonát, egy építési vállalkozó ingyen adta a restauráláshoz az állványt, a sekrestyék kőpadlóját az egyik hívő finanszírozta, a vizesblokkot ingyenesen építette ki egy helybeli (csupán az anyagot kellett megvásárolni) – és még sorolhatnánk.

Image
.
  

A szervezők egyébként lehetőségeik szerint főként móri vállalkozókkal dolgoztak. Az ő kedvező áraik is növelték a közösségi összefogás értékét. A templomot – felújítását követően – Spányi Antal megyés püspök szentelte fel.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >