Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Madarak és Fák Napja
Madarak és Fák Napja Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. május 10.

ImageA természeti környezet egyre erőteljesebb kizsákmányolása, elszennyezése, kedvezőtlen átalakítása miatt drasztikus mértékben lecsökkent többek között a mezőgazdasági szempontból hasznos madarak száma, melynek hatására 1902-ben, Párizsban az európai országok egyezményt kötöttek a szárnyasok védelmének érdekében. Ugyanebben az évben, a világon először Magyarországon, Chernel István ornitológus szervezte meg a Madarak és Fák Napját.

 

A világnap megalapítását követő években ezen a napon az iskolák diákjai a természeti értékekkel ismerkedtek, fákat ültettek, tanulmányozták a különböző madárfajokat, madárfészkeket és odúkat építettek. Az ünnep a második világháború után háttérbe szorult, de az 1990-es évektől ismét előtérbe került.

Az természet védelméről szóló törvény szerint „minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja, e nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.” (1996. évi LIII. törvény 64. § (3)

A Madarak és Fák Napja alkalmából mindenki figyelmébe szeretnénk ajánlani Hazánk ill. Fejér megye páratlan természeti értékei megismerésének és védelmének fontosságát, a sérülékeny élőhelyek, növény- és állatfajok és az egyre csökkenő kiterjedésű zöldfelületek megőrzésének, bővítésének kiemelt jelentőségét, ami mindannyiunk felelőssége!

Megyénk madárvilága rendkívül változatos, s a háborítatlan természeti területek fajgazdag madárállományának megfigyelése kivételes élményt nyújthat mindenki számára (megyénk tájvédelmi körzeteinek és természetvédelmi területeinek listája, rövid ismertetése megtalálható a honlapunk „feladatellátás/ környezetvédelem/ természetvédelmi területek” c. menüpont alatt.

A madárvédelemmel kapcsolatos főbb információk, országos rendezvények a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) www.mme.hu honlapján találhatók (többek között a Madárbarát kert, - iskola, - óvoda, - munkahely és - panel programokról).

Kapcsolódó Fejér megyei rendezvények (az MME szervezésében):

Fülemülék éjszakája rendezvények:

- 2010. május 15. 19:30, Székesfehérvár, Csitári-kút - a városi tó partján kerül megrendezésre a madármegfigyelő túra (információ: 30/267-21-79).

- 2010. Május 22. 17:00 Pátka Szűzvár - ismerkedés a fülemüle énekével (további információ: 70/296-4737)

Kapcsolódó Fejér megyei pályázati kiírás:

űA Fejér Megyei Közgyűlés Önkormányzati, Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága által kiírt „Fejér megye biodiverzitása” című természetvédelmi kutatási pályázat keretében a megye iskoláit egy-egy terület növény- és állatvilágának felmérésére buzdítjuk.

A pályázat célja a természetismeret, természetvédelmi szemléletmód fejlesztése, a természettel való szoros és harmonikus kapcsolat kialakítása, a megye természeti értékeinek megismerése és oltalma, a védett és védelemre érdemes természeti területek biodiverzitásának felmérése, megőrzése, gyarapítása.

(A pályázat beküldési határideje 2010. május 12, további részletek a honlapunk „Öko Aktív 19 program/ aktuális környezetvédelmi pályázatok” menüpont alatt találhatók).

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >