Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Minden eddiginél több látogatót vonzott a Vöröskereszt világnapi ünnepsége Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. május 11.

ImageVöröskeresztes elismerések, több ezer embert megmozgató programok, több mint száz véradó, mintegy 4600 egészségügyi vizsgálat, látványos docudráma és egy nívós gálaest – így ünnepelte a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold világnapját a Magyar Vöröskereszt Székesfehérváron.

 

A Magyar Vöröskereszt 20 év után először vidéki helyszínen, Székesfehérvárott ünnepelte a Vöröskereszt világnapját.

"Ez a nap jó alkalom volt arra, hogy méltó keretek között jutalmazzuk önkénteseinket, támogatóinkat, munkatársainkat, megköszönjük mindazok segítségét, akik részt vesznek a szervezet humanitárius tevékenységében." - nyilatkozta honlapunknak Csali Annamária, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának sajtóiroda-munkatársa.

A Vörösmarty Színházban nyolcvanan vehettek át magas kitüntetéseket és elismeréseket.

Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke ünnepi köszöntőjében, megemlékezett Henry Dunant-ról a Vöröskereszt alapítójáról, és ünnepi beszédében - egyebek mellett - köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik önkéntesként veszik ki részüket a szervezet sokrétű munkájából. Az elnök emlékeztetett arra is, hogy legutóbb a két nagy katasztrófa, a haitii és a chilei földrengés áldozatainak gyűjtöttek adományokat, és az itthoni gazdasági válság ellenére sokan segítettek: több mint tízmillió forint gyűlt össze.

A száznyolcvanhét országban dolgozó vöröskeresztes szervezetek nagy felelősséget vállalnak és kapnak – hangsúlyozta a magyar szervezet elnöke.

A díjak átadását Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor és Mága Zoltán és az Angyalok műsora színesítette. Napközben a Zichy Ligetben vöröskeresztes sátrak sorakoztak, a színpadon pedig a megyei bázis iskolák mutatkoztak be egy-egy vidám műsorral.

A Magyar Király Szálló előtt álló véradókamion és egészségügyi szűrőkamion előtt is kígyózó sorok alakultak ki. Összesen 114-en adtak vért és 219-en vettek részt a különböző egészségügyi szűréseken, ez összességében 4599 vizsgálatot jelent.

A legtöbb látogatót az a docudráma vonzotta, melynek keretében lezárták Székesfehérvár egyik forgalmas kereszteződést, itt a tűzoltóság, a rendőrség, a mentők és a Magyar Vöröskereszt emberei azt mutatták be, hogy dolgoznak a szakemberek egy tömegbaleset helyszínén.

A székesfehérvári világnapi ünnepség egy nívós gálaesttel ért véget a Vörösmarty Színházban. A jótékonysági gálán olyan neves fellépők álltak színpadra, mint a KFKI Kamarabalett, Kulik Johanna tangóvilágbajnok, Xantus Barbara, Somló Tamás, Németh Kristóf és Brunner Márta, aki az est háziasszonya is volt egyben. A vendég művészek mindegyike ingyen vállalta a fellépést, ezzel is hangsúlyozva az önkéntesség fontosságát.

Dr. Fábián Károly a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezetének elnöke elmondta: nagy örömére szolgált, hogy ebben az évben Székesfehérvár adhatott otthont a hazai szervezet világnapi megemlékezésének, ezzel is ráirányítva a figyelmet az egész országra kiterjedő hálózatára és a lokális szinten folyó aktív Vöröskeresztes munkára.

„Úgy vélem sikeresen debütált a vidék és mutatkozott be a megújult fejér megyei szervezet.” – tette hozzá. A Magyar Vöröskereszt tervei szerint jövőre egy másik megyeszékhely ad otthont a nívós eseménynek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >