Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyarország rendet akar! Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz, mno.hu, MTI)   
2010. május 12.

ImageMagyarország rendet akar és elege van abból, hogy ahelyett, hogy az ország vezetői rendet tennének, politikai és ideológiai vitát folytatnak a parlamentben különböző témákról. Eközben pedig az élet egyre elviselhetetlenebbé válik ott, ahol a valóságos magyar mindennapok zajlanak - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az észak-borsodi Ózdon, a nemzeti konzultáció sorozat első állomásán, ahol összegezte a közbiztonságról elhangzottakat és a tervezett feladatokat.

 

Orbán Viktor úgy fogalmazott: az emberek ezért adtak egyetlen párt kezébe ekkora felhatalmazást, bizalmat és az elmúlt időszak ellen szavaztak. A megdöntött rendszer - amelyet "most magunk mögött hagytunk" - egyik legfontosabb jellemzője az volt, hogy nem voltak olyan események, mint a mai - fűzte hozzá. A döntések az elmúlt években rendszeresen az emberek feje fölött születtek.

Image
.

 "Senkit nem kérdeztek meg semmiről, (...), ez az, ami nem folytatható" - hangoztatta. Kitért arra, hogy a közbiztonság kérdése nemcsak Magyarországot érinti, hanem a probléma az egész nyugati civilizációt sújtja. Vannak Európában is megfigyelhető okok - említette -, a technika fejlődése, a nagyvárosi életmód, a felgyorsult életvitel, az információ áramlása, emellett a gazdasági nehézségek, a munkanélküliség, a szervezett bűnözés összekapcsolódva a terrorizmussal - sorolta a példákat a politikus.

Mint mondta, Magyarországon ezen okok mellett van még néhány jelenség, ami súlyosbítja a helyzetet, mindkettő a politika számlájára írható. Az egyik, hogy az elmúlt nyolc esztendőben a hatalmi elit úgy gondolta, következmény nélkül visszaélhet hatalmával és ez hozzájárult a közrend, illetve a közbiztonság felbomlásához. Második tényezőként kiemelte: az elmúlt időszakban vidékellenes kormányzás történt Magyarországon, a vidéken élő emberek úgy érezték, az ország, a kormány lemondott róluk, nem törődött velük.

Image
.

"Ennek aztán meg is lettek a politikai következményei, amit látunk a mostani parlament összetételén" - fogalmazott Orbán Viktor. Emlékeztetett arra, hogy 90-es évek elején a rend szó leértékelődött, de mára már mindenki ráébredt, hogy a szabadság rend nélkül nem más, mint nyomasztó káosz. Olyan káosz, amelyben " leginkább a félelem tenyészik" - tette hozzá.

Véleménye szerint nem szabad elmenni a választási eredmények mellett, amelyet nem lehet véletlennek nevezni, hogy a parlamenti mandátumok 68 százalékát egy parlamenti párt kezébe helyezik a választók, ráadásul kétszer. Ez bizonyítja azt, hogy a magyarok a káosz ellen szavaztak, és a változás mellett tették le voksukat. Az elmúlt időszakot a káosz uralta, mert valójában nem a közérdeket szolgálta, hanem az önérdeket - fejtette ki álláspontját a politikus.

A pártelnök hozzátette: "ha van közmegegyezés, akkor van rend, ha nincs, akkor káosz van". Az elmúlt nyolc évben leginkább az ország vezetői nem törekedtek arra, hogy közmegegyezést hozzanak létre azokban a kérdésekben, ahol a közös érdek megelőzi az egyéni magánérdeket. Ez lesz az új rendszer lényege, amely a nemzeti együttműködés rendszere, meg kell állapodni néhány kardinális kérdésben. Beszélt arról is, hogy egy ország annyiban törvénytisztelő és jogkövető, amennyiben a vezetői is törvényt tisztelők és jogkövetőek.

Image
Fotó: Pelsőczy Csaba

"Ott ahol a vezetők a törvény fölé helyezik magukat", mindenki magyarázkodik és hivatkozik valamire. Mi kell ahhoz, hogy rend és megfelelő közbiztonság legyen ismét Magyarországon? - tette fel a kérdést Orbán Viktor - válaszként hozzáfűzve, hogy a feladat nem bonyolult, csak nehéz. Ezért volt a nemzeti konzultáció első témája a közbiztonság, hogy mindenki megértse: ma Magyarországon ez az egyik legfontosabb feladat.

Arra kell összpontosítani, hogy nagyon rövid időn belül eredményeket érjünk el. Ez a következő parlament és kormány hitelességének kérdése, ezért tett olyan vállalásokat korábban, hogy a kormány megalakulása után két héttel az embereknek érezni kell a változást.

"A nehéz, de egyszerű feladat a következő: (...) először is a törvények tekintélyét helyre kell állítani" - összegezte, hozzátéve, hogy nincs kis ügy vagy nagy ügy, törvénysértés van, és a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak felfelé is lefelé is. Kitért arra, hogy véleménye szerint Magyarországon jelenleg nem hitelesek a statisztikák, az emberek nem a mutatóktól félnek, hanem a bűnözőktől. Valóságos képet kell adni az országról, az államháztartásról, a költségvetésről. Ebben a témában "Magyarország az igazság pillanata előtt áll".

--- Minden faluba rendőrt!

A közbiztonságra pénzt kell fordítani, a közbiztonságra lesz pénz, mert ez mindennek az eleje - mondta Orbán Viktor kedden Ózdon, hozzátéve: nem nyugszik addig, amíg minden faluban nem lesz körzeti megbízott. A leendő miniszterelnök úgy fogalmazott: lesz megfelelő számú rendőr, lesz rendőrőrs és lesz körzeti megbízott. Nem nyugszom addig, míg minden faluban nem lesz körzeti megbízott, nem nyugszom bele abba, hogy egyesek azt mondják, nem lehet két héten belül érzékelhető változást elérni megfelelő rendőr megfelelő helyzetbe vezénylésével - fogalmazott a Fidesz elnöke, leszögezve: "a fegyvert nem tesszük le, a kormány megalakulását követő két héten belül bizonyítani fogjuk, hogy a közrendvédelem területén elsősorban rajtunk múlik, hogy milyen eredményeket érhetünk el".

--- Jó rendőrök kellenek

Nemcsak jó rendőrségre, hanem jó rendőrökre is szükség van - hangoztatta Orbán Viktor. Pontosan tudjuk, hogy a jó munkának ellenszolgáltatás az ára, figyelemre méltó és gyors eredményeket nem várhatunk olyan rendőröktől, akik napi megélhetési gondokkal küzdenek, és nincs meg az a társadalmi és szociális biztonságuk, ami az ilyen kockázatos és felelősségteljes munkához szükséges - mondta a Fidesz elnöke. Orbán Viktor egyetértett Vereckei Csaba, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitánnyal abban, hogy a jogszabályi környezet megváltoztatása nélkül nem lehetséges hatékonyabb rendőri munkát végezni.

--- Maximális védelem a pedagógusoknak

Orbán szavai szerint a parlament megalakulásának napján, vagy az azt követő munkanapon benyújtják azt a törvénymódosítási javaslatot, amely "maximális védelmet" ad a pedagógusoknak. Ezzel a jogszabállyal kívánja biztosítani az új kormány azt a védelmet, amely a pedagógusok nagyon nehéz munkájához elengedhetetlenül szükséges - közölte a Fidesz elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >