Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A Fidesz által javasolt parlamenti tisztségviselők
A Fidesz által javasolt parlamenti tisztségviselők Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz, MTI   
2010. május 14.

Image"Tizenegy parlamenti bizottságba delegál elnököt a Fidesz, kettőbe a KDNP." - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője újságírók előtt. A fideszes honatya a részletekről szólva elmondta, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség által megválasztani javasolt tisztségviselők a következőek: Az Országgyűlés alelnökei: Lezsák Sándor, Jakab István és Latorcai János (KDNP). Az Országgyűlés jegyzői: Dr. Szűcs Lajos, Erdős Norbert és Földesi Gyula. Az Interparlamentális Unió (IPU) elnöke: Dr. Horváth János. Alelnöke: Dr. Gruber Attila.

 

---Bizottsági elnökök:

- Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság: Dr. Balsai István

- Gazdasági és informatikai bizottság: Rogán Antal

- Önkormányzati és területfejlesztési bizottság: Dr. Kovács Zoltán

- Egészségügyi bizottság: Dr. Mikola István

- Európai ügyek bizottsága: Dr. Hörcsik Richárd

- Honvédelmi és rendészeti bizottság: Dr. Kocsis Máté

- Külügyi és határon túli magyarok bizottsága: Balla Mihály

- Mezőgazdasági bizottság: Font Sándor

- Oktatási és tudományos bizottság: Pokorni Zoltán

- Kulturális és sajtóbizottság: L. Simon László

- Sport- és turisztikai bizottság: Bánki Erik

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

---Bizottsági alelnökök:

- Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság: Dr. Cser-Palkovics András

- Gazdasági és informatikai bizottság: Szatmáry Kristóf

- Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság: Szijjártó Péter

- Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatósági bizottság: Ágh Péter és Talabér Márta

- Egészségügyi bizottság: Dr. Pesti Imre

 - Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság: Dr. Gulyás Gergely

- Honvédelmi és rendészeti bizottság: Csampa Zsolt

- Külügyi és határon túli magyarok bizottsága: Dr. Nagy Gábor Tamás

- Mezőgazdasági bizottság: Horváth István

- Oktatási és tudományos bizottság: Dr. Pósán László

- Fenntartható fejlődés bizottsága: Dr. Turi-Kovács Béla

- Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság: Varga József és Kara Ákos

- Fogyasztóvédelmi bizottság: Szabó Zsolt és Zsigó Róbert

- Sport- és turisztikai bizottság: Szalay Ferenc

- Nemzetbiztonsági bizottság: Demeter Ervin

 

--- Szétválasztja a Fidesz a titkosszolgálatokat

Lázár János közölte azt is, a leendő kormány különböző tárcákhoz rendeli a titkosszolgálatokat. Hozzátette: az Információs Hivatal a Külügyminisztériumhoz, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Belügyminisztériumhoz kerül, a Honvédelmi Minisztérium pedig a katonai titkosszolgálatokat felügyeli majd. A Fidesz frakcióvezetője kitért arra is, három törvénycsomagról is tárgyalt a frakciószövetség csütörtökön. Mint mondta, a legelső csomag a kormány alakulásával kapcsolatos technikai feltételeket tartalmazza. Ezt pénteken nyújtják be. Az előterjesztések benyújtása május 17-től folytatódik - tette hozzá.

Lázár János közölte: döntöttek arról is, hogy a kisebb parlamentről és a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló javaslatokat egyhangúlag támogatja a frakció. A két hét múlva esedékes parlamenti időszakban, pünkösd után, május 25-26-27-28-án törekednek majd arra, hogy a kormányalakításhoz szükséges feltételek rendelkezésre álljanak május végére - emelte ki.

Vona Gábor Jobbik-elnök "gárdamellényben" érkezésének ügyével kapcsolatban Lázár János egyrészt azt mondta: bármit is tesz Sólyom László államfő az alakuló ülés megkezdésekor, a Fidesz ezt maximálisan tiszteletben fogja tartani. Másrészt hangsúlyozta: ha pénteken Magyarországon egy esküt tenni kívánó parlamenti képviselő törvényt sért, akkor azt kérik a még hivatalban lévő kormánytól, hogy tegye meg a rend helyreállítása, a törvények érvényesülése érdekében a szükséges lépéseket.

A Trianon-emléknappal kapcsolatos felvetésre beszámolt arról, hogy beszéltek a közelgő Trianon-évfordulóról. "Mérlegeljük ennek a kérdésnek a kezelését. A Fidesz-elnökség fog ezzel foglalkozni" - mondta, hozzátéve, hogy az ügy kezelésének méltónak kell lennie.

--- Vészhelyzetben a gazdaság

Varga Mihály a gazdasági helyzetről szólva úgy fogalmazott: az az ország, ahol 12 százalékos a munkanélküliség, ahol 850 ezren vannak a bankok fekete listáin, nem beszélhet arról, hogy túl lenne a válságon. A gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője rámutatott arra is: két "csontvázat" biztosan találtak már, az egyik az államháztartással kapcsolatos, a másik pedig a Malév anyagi helyzetével.

A részletekről szólva Varga Mihály elmondta, az államháztartás várható idei hiánya jóval magasabb lesz a kormány által tervezettnél. Magyarázatképpen hozzátette: Oszkó Péter pénzügyminiszter - egy napilap csütörtöki idézete szerint - azt mondta, hogy van egy technikai korrekció, amely szerint áprilisról májusra tolják át 35 milliárd forint kifizetését.

A másik ügy a Malév állapotával függ össze, ha ugyanis a hitelnyújtás nem sikerül, a társaság dolgozói nem kapnak bért - hívta fel a figyelmet Varga, kiemelve: ezek azok a csontvázak, amelyek arra utalnak, hogy a következő kormánynak egy vészhelyzetben lévő államháztartással kell majd foglalkoznia, döntéseivel pedig ezt a vészhelyzetet kell elhárítania.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >