Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A térségi szintű rekultivációs programokról... Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. május 14.

ImageA Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 169 település összefogásával jött létre, amely 6 megyét (Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Veszprém) és mintegy 680 ezer főt érintő hulladékgazdálkodási tevékenység hosszú távú megoldásán munkálkodik. A Társulás a KEOP-2.3.0. „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázat keretén belül 7.706.833.886 Ft támogatást nyert el a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációs tevékenységének elvégzésére.

 

Blázsovits Balázs PR-főmunkatárs elmondta honlapunknak, hogy a rekultiváció megvalósításának összköltségét az EU (85%) és a Magyar Köztársaság költségvetése (15%) társfinanszírozásban biztosítja, így az önkormányzatoknak és a lakosságnak nem kell saját forrást biztosítaniuk hozzá. A KEOP-2.3.0.

Image
.
 

„A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” című pályázati konstrukción belül elsőként az országban a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén indultak meg a kivitelezési munkálatok. A 83 hulladéklerakóra vonatkozóan elkészült rekultivációs terveknek és engedélyeknek megfelelően 12 hulladéklerakó teljesen felszámolásra kerül, amely azt jelenti, hogy a hulladékot befogadó helyre szállítják, a hulladéktól megtisztított területet a tereprendezés után, humuszban gazdag termőtalajjal terítik le, majd növényzettel telepítik be.

A fennmaradó hulladéklerakókat a hulladék biztonságos áthalmozása és a tereprendezés után végleges, vagy átmeneti rétegrend szerinti lefedéssel látják el, majd monitoring rendszert építenek ki, és a továbbiakban megtörténik a tájba illesztésük. A rekultiválandó hulladéklerakók teljes területe 1.386.497 m2.

Image
.

„A bezárt vagy felhagyott hulladéklerakók területének helyreállításával nő a környezetbiztonság: javul a vízbázis biztonsága, csökken az allergiát kiváltó gyomfajok termőterülete, és megszűnik a hulladéklerakók tájkép romboló hatása is.” – mondta Blázsovits Balázs - „Ez mintegy félmillió ember közérzetét javítja és ivóvizének biztonságára lesz hatással. A hulladéklerakók rekultivációjával a tájra jellemző új természetes élőhelyek alakulhatnak ki, és a települések turisztikai vonzereje is növekedhet.”

A kivitelezési munkálatok 2009. év őszén kezdődtek meg, és azóta például Hantos és Kunpeszér településen már be is fejeződtek. Jelenleg a következő településeken folynak rekultivációs kivitelezési munkák: Nagylók, Sárosd, Balinka, Csákberény és Moha. A közeljövőben a következő településeken kezdődnek meg a munkálatok: Füle, Berhida, Sárbogárd, Németkér, Akasztó, Dunatetétlen, Perkáta, Dömsöd, Etyek és Mór.

A PR-munkatárstól megtudtuk azt is, hogy a projekt teljes befejezése 2012. év első felében várható, a tervezett ütemezésnek megfelelően az érintett településeken a kivitelezés határidőre történő befejezéséhez folyamatos és fokozatos munkaterület-átadásokra kerül sor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >