Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mi a "jól csapolt sör" titka? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. május 14.

ImageA csapolt sör minősége a higiénia szabályok betartásán, de a csapolás technikáján is múlik. A Soproni a Tökéletes Csapolás programjával a csapolt sör minőségén és megítélésén szeretne javítani. - A csapolt sör megítélése Magyarországon változó, abban azonban többnyire egyetértenek maguk a fogyasztók is, hogy van jó és van rossz csapolt sör, minden a higiéniai szabályok betartásán és a csapolás technikáján múlik. A Soproni is ebből indult ki, amikor meghirdette Tökéletes Csapolás programját.

 

Molnár Gábor vezető tanácsadó elmondása szerint a kezdeményezés célja, hogy a vendéglátóhelyeken az előírásoknak megfelelően betartsanak minden higiéniai és csapolástechnikai irányelvet, ennek eredményeként pedig javuljon a csapolt sör minősége és megítélése, a fogyasztók szívesebben kérjenek csapoltat az üveges helyett a vendéglátóhelyeken, sőt, maguk is tisztában legyenek azzal, hogy az aranyszínű nedűt miként kell helyesen kinyerni a hordóból. A hazai sörpiac 2008-hoz képest mintegy 8 százalékkal zsugorodott.

A Heineken Hungária Zrt. úgy látja, a fogyasztási kedv élénkítéséhez elengedhetetlen a sör magyarországi megítélésén javítani, hogy a sörfogyasztás az azt megillető, mindenképpen magasabb pozícióba kerüljön – hasonlóan számos európai országhoz. A fogyasztó és a sör találkozásában a legkritikusabb, így egyben a legfontosabb pillanat, amikor a sör nem üveges vagy dobozos formában, hanem korsóban kerül a vendég elé.

A gyártó hiába tölt tiszta, minőségi, ízletes folyékony kenyeret a hordókba, ha a nem megfelelő csapolás vagy a higiénia előírások be nem tartása miatt a fogyasztó nem tapasztalhatja meg mindezt. A higiéniai szabályok betartása nem csupán egészségügyi okokból fontos. Ha nem tisztítják kellő gyakorisággal a csapoló rendszert, az a sör ízére, illatára és látványára is negatív hatással lesz.

Image
.

Ugyanígy higiéniai okok miatt nem érhet bele a sörbe a csap csapolás közben, hiszen a külsején lévő szennyeződések szintén minőségi romlást eredményeznek. Gyakori hiba, hogy csapolás előtt a poharat vagy a korsót nem öblítik ki hideg zuhannyal, így a meleg pohárba érkezik a hideg sör, ami túlzott habzáshoz és így lassú kiszolgáláshoz vezet, ráadásul a falára tapadnak a szén-dioxid buborékok, aminek következtében gyengül a hab szerkezete, kevésbé esztétikus a folyadék külleme.

„A csapolt sör megítélése nem csupán azon múlik, mi van a hordóban, hanem nagyrészt azon is, hogy onnan miként kerül a korsóba” – mondta Benedek László, a Heineken Hungária Zrt. értékesítési igazgatója. - „Ezt szeretnénk tudatosítani mind a vendéglátóhelyeken dolgozó kollégákban, mind pedig a fogyasztókban. Felmértük a termékeinket értékesítő vendéglátóhelyeken a vezetékek tisztításának sűrűségét és minőségét, szakembereink pedig nagy figyelmet fordítottak arra, hogy minél több helyen kiépítsék a tökéletes csapoláshoz szükséges feltételeket, például a pohárhűtő zuhanyokat. Mindezek mellett a szakszerű csapolási technikák alkalmazását is szorgalmazzuk partnereink munkatársainál. Az utóbbi hetekben végzett felméréseink már rendkívül jó eredménnyel zárultak, azonban elvárásaink továbbra is szigorúak: azokon a vendéglátóhelyeken, ahol nem tartják be a higiéniai előírásokat, le is szereltük a Soproni sörcsapokat.”

A Soproni a vendéglátóhelyek mellett a sörfogyasztók oktatását, tájékoztatását is fontosnak tartja, hiszen ahhoz, hogy a csapolt sör minősége javuljon, és egyre jobb legyen, arra is szükség van, hogy maguk a fogyasztók is tisztában legyenek azzal, miként kell szakszerűen sört csapolni, így ezt a minőséget várják el az éttermekben, kocsmákban, szórakozóhelyeken.

A Soproni megbízásából a KutatóCentrum 2010 áprilisában mintegy 1028 sörfogyasztót megkérdezve felmérést végzett a sörfogyasztási szokásokról, illetve a csapolt sörhöz kapcsolódó fogyasztói attitűdökről. Az eredmények azt mutatják, a fogyasztók szintén úgy gondolják – a megkérdezettek 69 százaléka –, a csapolt sör minősége a higiénia szabályok betartásán, a csapolás technikáján múlik.

A csapolt sört preferálókra és az üveges sört preferálókra is nagy arányban jellemző, 71 és 76 százalékban, hogy amennyiben nem meggyőző a csapolás minősége, a személyzet hozzáértése, akkor inkább üveges sört fogyasztanak a csapolt helyett a vendéglátóhelyeken. A megkérdezettek 83 százaléka tudja, hogy a sörcsapot rendszeresen tisztítani kell, 64 százalék azzal is tisztában van, hogy a csap nem érhet bele a sörbe, és csak 9 százalék gondolja tévesen, hogy nem szükséges a csap tisztítása, mert azt az átfolyó sör folyamatosan átöblíti.

„A Soproni Tökéletes Csapolás programjának az is célja, hogy a hasonló tévhiteket és a bizalmatlanságot eloszlassa a fogyasztókban.” – mondta Molnár Gábor – „A Soproni edukációs TV spotjai a gyakori csapolási hibákat, illetve a tökéletes technikákat mutatják be a fogyasztóknak, akik így maguk is felismerik, és megkövetelik a minőségi csapolt sört a vendéglátóhelyeken.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >