Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Özönvíz, fakidőlések - folyamatos a viharkárok elhárítása
Özönvíz, fakidőlések - folyamatos a viharkárok elhárítása Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. május 16.

ImageA székesfehérvári tűzoltóság működési területéről közel 50 bejelentés érkezett szombat este óta vasárnap 11 óra 30 percig a tűzoltóság ügyeletére viharkárok miatt. A székesfehérvári tűzoltók mindhárom gépjárműfecskendője, összesen 18 tűzoltóval vasárnap hajnal óta folyamatosan dolgozik a veszélyhelyzetek elhárításán. A segélykérések többsége Székesfehérvárról érkezik.

 

Bisztricz Anett, a Székesfehérvári Tűzoltóság szóvivője elmondta honlapunknak, hogy szombaton este 20 óra 37 perckor riasztották a tűzoltókat Vértesacsára. A Patóhegy utcába a környező hegyvidékről leömlő esővíz nem folyt el és térdmagasságig ellepte az utca egy részét, és beszivárgott két családi házba. A két épület között az udvaron több, mint egy méter magasan állt meg a víz. Az egyik ház helyiségeiben 15 centiméteres is volt a víz, innen a lakókat ki kellett költöztetni.

A két felnőtt és két gyerek elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott. A házból a bútorokat és a berendezési tárgyakat a székesfehérvári tűzoltók pakolták ki egy teherautóra. A helyszínen a tűzoltók ásókkal próbáltak elvezető utat törni a víznek, végül egy erőgép szélesítette ki a vízelvezető árkot, így a csapadékvíz el tudott folyni.

Image
Fotó: Temesvári Márta

Vasárnap kora reggel érkezett a bejelentés a tűzoltóságra, hogy Pákozdnál, a Szúnyog-szigetnél a viharos szélben egy személygépkocsi a Velencei-tóba csúszott. A székesfehérvári tűzoltók kiérkezésekor a Suzuki Ignis több, mint tíz méter távolságra volt a parttól, az autót a víz szinte teljesen ellepte, csak a teteje látszott ki a tóból. A Suzuki sofőrjének elmondása szerint hajnalban az utasával kiautóztak a Szúnyog-szigetre, mert aznap még horgászni szerettek volna. Az erős szélben azonban a személygépkocsi a tóba csúszott, és ott fejtetőre fordult.

A Suzukiban ülő két férfi időben ki tudott szabadulni a kocsiból, kiúsztak a partra, majd csuromvizesen elsétáltak az M7-es autópályához, ahol a sztráda segélyhívóján kértek segítséget. A Suzukit végül a székesfehérvári tűzoltóság daruja emelte ki a Velencei-tóból, miután a fővárosi tűzoltóság búvárszolgálata hevederrel rögzítette a járművet a daru gémjéhez. Személyi sérülés nem történt.

A székesfehérvári tűzoltók mindhárom gépjárműfecskendője, összesen 18 tűzoltóval vasárnap hajnal óta folyamatosan dolgozik a viharkárok elhárításán. A segélykérések többsége Székesfehérvárról érkezik. A tűzoltókat zömében kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, vezetékekhez riasztják. A Gáz utcában egy Marutira és egy Audia A8-as személygépkocsira szakadt rá egy fűzfa ága, a Rákóczi utcában a Jézus Szíve templom udvarán pedig egy Volkswagen Passatot teljesen beborított egy 15-20 méter magas fa.

A Mura utcában ipari sínpályára dőlt egy 20 méteres és egy 12 méteres fa, Sárszentmihályon a vasútállomásnál pedig szintén egy 15-20 méter magas fa dőlt a sínekre. A szél a reggeli órákban megbontotta a székesfehérvári vasútállomás lemeztetején, a veszélyhelyzetet a tűzoltók hárították el. Több esetben a felázott talajból kifordult fák épületeket veszélyeztetnek, ahol szintén a tűzoltók beavatkozására van szükség.

 
< Előző   Következő >