Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Régi adósság a kisebb parlament
Régi adósság a kisebb parlament Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MTI   
2010. május 18.

ImageRégi adósság a kisebb, kétszáz fős parlament. A kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfői expozéjában a kormányalakítással összefüggő három javaslatról a parlamentben azt mondta: ez az új korszak szimbolikus kezdete. "Egy olyan korszakot szeretnénk a jövőben felépíteni, egy olyan magyar politikát szeretnénk megvalósítani, amelynek középpontjában a közjó szolgálata áll, amely felette áll a magánérdekeknek" - hangsúlyozta a politikus.

 

Olyan magyar államot szeretnének létrehozni, amely versenyképes, fegyelmezetten működik, jól teljesít, egyszerre szolgálja a polgárok jólétét, a tartós és fenntartható gazdasági növekedést - fűzte hozzá.

Az alkotmánymódosítással összefüggésben Navracsics Tibor kiemelte: ez szándékaik szerint részben adósságrendezés, részben pedig az új politikai korszak egyik alapelvének megfogalmazása. "Régi adósságunk a kétszáz fős parlament" - fogalmazott. A részleteket ismertetve kifejtette: bekerül az alkotmányba, hogy az Országgyűlés maximum 200 főből állhat, s ehhez legfeljebb 13 fő a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőjeként csatlakozhat.

Megjegyezte: a szocialisták 71-szer utasították el a Fidesz e témában benyújtott javaslatát. Most a kétharmados többséget, "amely erőt és felelősséget ad", a választópolgárokkal szembeni adósság törlesztésére kívánják felhasználni. Közölte: képviselői önálló indítványban nyújtják be, hogyan képzelik a 200 fős parlamentet. Kiindulási alapként megőriznék a 89-es megoldás alapelemeit, arányait tekintve megőrzik az alapvető struktúrákat, az egyéni és listás rendszert 200 főre vetítve.

Olyan országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be emellett, amelyben felkérik az alkotmányügyi bizottságot, hogy a választójogi törvény kidolgozására paritásos albizottságot hozzon létre. A javaslatot 2011. június 30-ig kellene elkészíteni, s azt az alkotmányügyi bizottság 2011. december 31-ig terjesztené be. Így lehetőség nyílna konszenzusos javaslat megvitatására - hangsúlyozta.

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

Navracsics Tibor a miniszterelnök-helyettesi intézményt bevezető alkotmánymódosítás kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy technikai változtatásról van szó, egy lehetőség bevezetéséről, amely szerint a kormányfő állandó helyettesítési joggal nevezhet meg minisztert. Nincs hierarchia a miniszterek között egy lehetőségről van szó, amivel élni kívánnak - jelezte.

A leendő tárcavezető kiemelte: a Fidesz-KDNP számára a magyar közjogi hagyományban, a magyar demokratikus államiság történetében az egyik legalapvetőbb érték a parlamentarizmus. A parlamentarizmushoz ragaszkodunk a jövőben is, a parlamentarizmust nem lerombolni fogjuk más pártokkal ellentétben, hanem szilárdabbá tesszük - fogalmazott Navracsics Tibor rögzítve, hogy az alkotmánymódosítás a parlamentarizmus alapelvei közül semmit sem érint.

Hozzátette: tévedés minden korábbi vélemény, miszerint a miniszterelnök-helyettesi poszt félelnöki, elnöki rendszert, vagy "király nélküli királyságot" jelent, vagy sértené a miniszterek egyenjogúságának elvét. A leendő miniszter kiemelte: új politikai korszak kezdődik Magyarország életében, új fontossági súlypontokkal, új elképzelésekkel. Az elmúlt négy évben a magyar politikának számos tartozása alakult ki, aminek következtében a magyar adófizetők, a közügyek iránt érdeklődők azt gondolhatják, hogy a politika nem segíti, hanem akadályozza hétköznapi életüket.

A minisztériumok felsorolásáról szóló indítványt ismertetve úgy fogalmazott: megnyílik a lehetőség, hogy számos ország sikeres kormányzati szerkezete legjobb elemeinek átvételével talán hatékonyabb, az eddigieknél jobban működő központi kormányzati rendszert építsenek ki. Azt az alapgondolatot szeretnék megjeleníteni, hogy az egymáshoz tartozó, szak-, ágazati politikai területek egy közös nevező mentén integrálódjanak, és hatékonyabb legyen a működés.

A nyolc tárca között három klasszikus tárcát említett, a honvédelmi, a külügyi tárca mellett visszaáll a belügyi tárca önállósága. Utóbbiról azt mondta, hogy a hétköznapi élet tapasztalatai azt mutatták, nem jól működött az igazságügyi területtel együtt. A többi - a vidékfejlesztési, a nemzeti erőforrás, a nemzeti gazdasági, a nemzeti fejlesztési, a közigazgatási és igazságügyi minisztérium - esetében részben vagy egészben új megoldásokat alkalmaznak.

Beszélt arról is, hogy az előző ciklusban a politika egy félresikerült törvényalkotói aktussal megszállta a közigazgatás felső régióit. Eltörölték a közigazgatási és helyettes államtitkári pozíciót derékba törve a magyar köztisztviselői életpálya-modellt - értékelte, hozzátéve: most ezt a hibát korrigálják, kettéválasztják politikát és közigazgatást e két államtitkári rang visszaemelésével.

Navracsics Tibor felszólalásában kitért a miniszterek fizetésére is. Mint mondta, eszük ágában sem volt, hogy emeljék a juttatásukat. Azt mondta, hogy ennek a törvényhelynek kimaradása nem idézte elő a 15 százalékos emelést, de megköszönte, hogy a szocialisták figyelmeztették. A miniszterelnök a jövőben 20 százalékkal csökkentheti a kormánytagok fizetését - mutatott rá. Előfordulhat a jövőben is, hogy hibákat fognak elkövetni - mondta a fideszes politikus, aki azt ígérte, ezeket ki fogják javítani.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >