Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A vártnál jóval nagyobb is lehet a hiány Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2010. május 22.

Image"A Fidesz által életre hívott tényfeltáró bizottság várhatóan június első hetében adja ki első részjelentését a magyar gazdaság valós állapotáról." - jelentette be Varga Mihály pénteki sajtótájékoztatóján. Ez a jelentés az államháztartás helyzetére vonatkozó elemzéseket fogja tartalmazni, valamint azoknak a konkrét ügyeknek a listáját, melyekkel a következő kormánynak feltétlenül foglalkoznia kell - fogalmazott a politikus, hozzátéve: riasztó mennyiségben derülnek ki a kozmetikázott, meghamisított vagy eltitkolt adatok. A fideszes képviselő kitért arra is, hogy nem várt segítséget kapnak a jelenlegi kormányzattól, ugyanis úgy tűnik, a Bajnai-kormány elébe kíván menni néhány magukra nézve kellemetlen ügynek.

 

Három konkrét ügyet fognak vizsgálni a június első hetében esedékes részjelentésben: a Malév privatizációját, a Vértes Erőmű körüli visszaéléseket, valamint a munka világában keletkezett komoly hiányt - mondta Varga Mihály.

A Malév privatizációjának ügyével kapcsolatban eddig megállapította a tényfeltáró bizottság, hogy egy nagyjából 60 milliárd forintos követelés fogja terhelni a következő kormányt és az adófizetőket a jelenlegi kormányzat elhibázott politikája miatt, ugyanis nagyjából 60 milliárd forintot vesztettek azon, hogy áron alul privatizálták, majd visszavásárolták a Malévet - ismertette az eddig napvilágra jutott tényeket a képviselő.

Image
Fotó: Fidesz

A Fidesz gazdasági szakpolitikusa a Vértes Erőmű ügyével kapcsolatban elmondta: csak ennél az egy ügynél 37-40 milliárd forintos tartozás maradt az új kormányra az előző kormány rossz döntéseinek következtében. Ebben van kormánygarancia, vannak az MVM által nyújtott kölcsönök, és vannak peresített követelések is.

A harmadik ügy pedig a munka világát érinti: itt nagyjából 70 milliárd forintos lyuk tátong a munka világát érintő kiadásoknál. Ötven milliárd forintos hiány van az Út a munkához nevű programban, a Munkaerőpiaci Alapnál pedig mintegy 10 milliárd forintos deficit található, illetve a romló munkanélküliségi adatok miatt is 10 milliárdos a hiány - sorolta a problémás kérdéseket a képviselő.

Ha csak ezt a három ügyet vizsgáljuk meg, már akkor is 170 milliárd forintos hiányról beszélhetünk - szögezte le Varga Mihály, kijelentve: ez a bruttó hazai össztermék 0,7 százaléka. Csak emiatt a három tétel miatt a 3,8 százalékra tervezett hiány felkúszott 4,5 százalékra.

Ezen három ügyből kiindulva nagyon úgy tűnik, hogy a tényfeltáró bizottság 29 közgazdásza által korábban meghatározott valósan várható hiánynál is nagyobb lesz a deficit - zárta tájékoztatóját a honatya.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >