Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Az "Egy mindért, mind egyért" művész formáció a Felvidéken járt Nyomtatás E-mail
Írta: Enyedi Béla Dipl.Eng.   
2008. július 09.

Image2008. június 28-án temették újra az egri hőst, Dobó Istvánt a felvidéki Dobóruszkán. Az Ukrajna közelében, Ungvár mellett található kis, 500 fős falu fantasztikus napokat élt át, a Magyarok világszövetsége mellett hagyományőrző- és lovagrendek, a Szent korona Szövetség, Vitézi rendek és 4 ország delegációja vett részt a Dobó család maradványainak újratemetésén.

Erre az alkalomra készült el a falu polgármesterének, Lakatos Lászlónak felkérésére a Dobó István festmény, amelyet a székesfehérvári Simon M. Veronika Munkácsy-érmes festőművésznő festett meg. Az újratemetett Dobó család szarkofágjánál helyezték el a templomban a portrét ünnepi ceremóniával.

2008. július 5-ére visszahívták a művésznőt, aki a neki felajánlott kiállítás lehetőségét úgy próbálta meghálálni, hogy magával vitte Dobóruszkára az „Egy mindért, mind egyért” művészformáció 4 tagját, hogy zenés-irodalmi műsorral kedveskedjenek a felvidékieknek.

Simon M. Veronika 15-20 művésszel, költők, írók, táncosok, zenészek…, járja az országot, világot, és kiállítás megnyitókon, kötetbemutatókon, a Veronika által 3 országban vezetett alkotótáborokban rövidebb, hosszabb irodalmi-zenés előadással kedveskednek a nagyérdeműnek.

Most Dedik János Batsányi-díjas író, Enyedi Béla daltulajdonos, Stancsics Erzsébet Krúdy-díjas költő és Szántai Sándor író-költő, a Magyar Kultúra Lovagja kísérték el Simon M. Veronikát erre az útra, amely két fellépést, két műsort jelentett a kis csoportnak egy hét végére, szombatra, vasárnapra.

Image
Fotó: Enyedi Béla Dipl.Eng.

Ugyanis szombat este a dobóruszkai katolikus templomban, az esti mise előtt saját versekkel, illetve megzenésített Wass Albert és Sajó Sándor verssel léptek fel, majd másnap a nagykaposi Magyar Közösségi Házban Simon M. Veronika tárlatának megnyitóján a 4 országból érkezett vendégeknek adtak rövid műsort.

A Jó veled lenni, a Bükkben, a Hadd maradjak még e Földön, a Mondóka, az Álom című versek mellett elhangoztak Wass Albert Üzenet haza, Sajó Sándor Éj a szabadban és a Van nekem egy könyvem, illetve Márai Sándor Mennyből az angyal című versek Enyedi Béla előadásában, amelyeket ő maga zenésített meg.

Nagy siker volt mindkét előadás, a „kortárs ízek” mellett meghatottan hallgatta a közönség a palóc Sajó Sándor, az erdélyi Wass Albert és Márai Sándor gondolatait is:

„Igézet fog el egy szent emlékezetben, És áldom az Istent, hogy magyarnak születtem.” (Sajó Sándor)

„És miként hirdeti a Biblia, megméretik az embernek fia, S ki mint vetett, azonképpen arat, mert elfut a víz, és csak a kő marad, De a kő marad!” (Wass Albert)

„Angyal vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből!” (Márai Sándor)

Jó volt 2 napra e szép gondolatok jegyében a Felvidéken magyarnak lenni!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >