Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Újra támad az ár Fejérben!
Újra támad az ár Fejérben! Nyomtatás E-mail
Írta: fejer.hu   
2010. június 02.

ImageMintegy 20 embert kellett kitelepíteni Igar-Vámszőlőhegyen és Igar-Vámpusztán, ahol a nagymennyiségű csapadék nyomán víz és sár árasztotta el az utcákat... A kitelepítettek elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott, úgy tudni, hogy a helyi szőlészet ebédlőjében biztosítottak nekik átmeneti szállást. Az üresen maradt épületekre rendőrök vigyáznak. A hatalmas esőzés sárral, iszappal árasztotta el Pusztavám egy részén is az utcákat, a sokat szenvedett Bakonycsernyén pedig a medréből kilépett Súri patak veszélyeztetett négy lakóházat.

 

Homokzsákokkal sikerült megakadályozni, hogy a víz betörjön az épületekbe. De éppen, amikor végeztek a zsákok rakodásával, a megáradt patak fölött átvezetett ivóvízvezeték kettétört!

A polgármester tájékoztatása szerint a vízszolgáltató elzárta az ivóvizet, s emiatt a Bercsényi és az Ifjúság utcában a vezeték helyreállításáig nem lesz vezetékes ivóvíz. A helyreállítást megkezdték meg.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a Zámolyi tározó mai vízszintje 460 cm, a vízszint enyhén emelkedett a tegnap hullott csapadék hatására. A Pátkai tározó mai vízállása 578 cm, a tározó vízszintje a tegnap hullott csapadék hatására szintén emelkedett. A Velencei-tó mai vízállása 171 cm, a tó vízszintje stagnál. A Fehérvárcsurgói tározó mai vízállása 551 cm, a tegnap hullott csapadék hatására a vízszint enyhén emelkedett. A Balaton mai vízállása 119 cm.

A tagnap hullott csapadék hatására 1 cm-t emelkedett a tó vízszintje. A 3 hónapja tartó vízeresztés során 100 millió m3-t (két Velencei-tó mennyiségű vizet!) engedtek le a Balatonból. Folytatódik az adonyi öblözet fő vízelvezető csatornájának, az Adonyi főcsatornának a lefolyásgyorsító kotrása a dombvidékről érkező vízhozamok megfelelő elvezetése érdekében, a munka várhatóan a mai napon be is fejeződik.

Az Igazgatóság továbbra is fenntartja a II. fokú belvízvédelmi készültséget az adonyi és a sárközi öblözetre, a Báta II. szivattyútelep 24 órában, a Lankóci szivattyútelep tegnap déltől szakaszosan üzemel. Az Igazgatóság továbbra is fenntartja az I. és a II. fokú belvízvédelmi készültséget Fejér és Tolna megyében. Az előrejelzések alapján a csatornákon a közeljövőben vízszintemelkedés várható.

Az Igazgatóság központjában a folyamatos műszaki ügyelet figyelemmel kíséri és elemzi a hidrometeorológiai helyzetet. A területi egységek vezetői és a felügyelőség-vezetők, valamint a központból kivezényelt mérnöki állomány folyamatosan jelen vannak a kritikus településeken, vízfolyás szakaszokon.

Kérdés esetén az Igazgatóság központi ügyelet telefonszáma (22/514-018) hívható, illetve Tóth Sándor műszaki igazgatóhelyettes főmérnök (20/579-8386) áll a rendelkezésükre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >