Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Orbán Viktor Barrosóval tárgyalt
Orbán Viktor Barrosóval tárgyalt Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz / MNO / MTI   
2010. június 04.

Image"Az Európa melletti elkötelezettség megerősítése történt meg a választáson, a magyar választás sikere Európa sikere is egyben." - mondta el csütörtökön Orbán Viktor, hazánk miniszterelnöke, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után tartott közös sajtótájékoztatójukon, Brüsszelben. Orbán kijelentette, hogy a magyar választás óriási siker az európai gondolat szempontjából. "Nyílt összecsapásban mérte össze erejét az unió melletti és elleni politikai világ." - tette hozzá.

 

Orbán szerint az Európa melletti elkötelezettség megerősítése történt a választáson, a magyar választás sikere Európa sikere is egyben. Orbán elmondta, hogy tisztában van az uniós elnöki tiszt felelősségével.

"Tisztában vagyok, mit vár tőlünk Barroso, és a magyar külügyi stáb is elkötelezett az európai ügyek iránt" - mutatott rá hazánk miniszterelnöke. A kétharmados győzelem nem ideológiák közötti választás volt, hanem a választók le akarták zárni a posztkommunista korszakot - mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint az embereknek elegük volt a korrupcióból és az átláthatatlanságból. Abban a szakaszban vagyunk, hogy napokon belül ismertek lesznek a magyar gazdaság valós számai, és azt követően 72 órán belül akciótervvel állunk elő - mondta. A miniszterelnök a siker reményében kérte a segítséget a strukturális reformokhoz. Orbán kijelentette, hogy az elmúlt időszakban a felére csökkentették a politikai elit számát.

---------- "Megfeleztük a politikai elitet"

Elhatározottságunkat bizonyítja a hazai emberek és a nemzetközi közösség előtt, hogy már komoly döntéseket hoztunk, mely egyáltalán nem jellemző a politikai életben - mondta el újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor.

Megfeleztük a politikai elitet, a parlamentet, és az őszi választások ellenére az önkormányzati képviselők száma is a felére csökken, ezzel is megpróbálván bizonyítani, hogy előre szeretnénk haladni - tette hozzá a miniszterelnök. Jelenleg Magyarországon az átláthatóság visszaállítása folyik, hiszen míg nem teremtünk teljes átláthatóságot, addig nem beszélhetünk semmilyen számokról - fejezte be gondolatát a politikus.

Image
Fotó: Burger Barna

Nem kérdés, hogy elsődleges célunk a pénzügyi egyensúly megteremtése, nem Brüsszel vagy az IMF nyomása miatt, hanem mert a hiány egyszerűen szólva rossz dolog - mondta el Orbán. A normális állapot megteremtése a cél, melyben nem költünk többet, mint amit meg tudunk teremteni - tette hozzá.

Bármik legyenek is a számok, a költségvetést rendbe kell tennünk - szögezte le a politikus. Versenyképessé kell tennünk hazánkat, hiszen elég a régiónkban körülnézni, és láthatjuk, hogy többek között a bürokráciánk is nehézkes - mondta el Orbán Viktor. Az állam jelen állapotában ennek a versenyképtelenségnek a forrása - tette hozzá. Az adózási rendszerünk sem kivétel ezalól, ezért itt sem tehetünk mást, versenyképessé kell tenni az adózási rendszert.

Mindezeket a problémákat és kihívásokat, melyek elhangzottak, egyszerre kell, hogy orvosoljuk - szögezte le a miniszterelnök. A szlovák tévé kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy hazánknak hét szomszédja van, melyből hattal jó kapcsolatot tud fenntartani, és reméli, hogy a hetedikkel is hasonló, jó viszonyt tud majd elérni Magyarország.

-------- Barroso tudja, hogy Szlovákiában kampány van

José Manuel Barroso felhívta a figyelmet a magyar elnökség alatt esedékessé váló fontos európai gazdaságpolitikai intézkedésekre. Az Európai Bizottság elnöke arra biztatta Magyarországot, hogy vigye tovább, s ha lehet, fokozza a pénzügyi konszolidációs erőfeszítéseket, mert e konszolidáció teremti meg a gazdasági növekedéshez szükséges bizalmat.

Hozzátette, hogy nem csupán Magyarországon, hanem sok más uniós országban is sürgető az eddig mellőzött strukturális reformok megvalósítása. Barroso arra kérte Magyarországot és Szlovákiát, hogy az európai szellemiség jegyében, de kétoldalú formában tárgyaljanak azokról a témákról, amelyek érzékenyen érintik viszonyukat.

Szlovák kérdésre válaszolva Barroso kijelentette, hogy nem kíván történelmi fejtegetésekbe bocsátkozni. Emlékeztetett arra is, hogy Szlovákiában választási kampány folyik, A bizottsági elnök leszögezte: tudatában van, hogy nagyon érzékeny témáról van szó. Hozzátette, hogy ez az üzenete minden hasonló típusú, az Európai Unión belüli konfliktus esetére.

Az érintett feleknek konstruktív párbeszédet kell folytatniuk a köztük feszültséget keltő témákról, szem előtt tartva az EU-n belüli együttműködés szellemiségét - vélte Barroso.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >