Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A gárdonyi rendőrök a turisztikai szezonra készülnek Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2010. június 10.

ImageA gárdonyi vízirendőrök már június elseje óta a Velencei-tavon vannak. A turisztikai szezonra azonban nemcsak a vízi-rendészet, de az egész Gárdonyi Rendőrkapitányság készül. „A nyári idényre mind az anyagi, mind a technikai és mind a személyi feltételek adottak.” – fogalmazott dr. Sági János r. alezredes, gárdonyi rendőrkapitány, aki a Gárdonyi Önkormányzati Hivatal Nagytermében tegnap délután tartott sajtótájékoztatót.

 

A kapitány elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy Fejér megye iránt a nemzetközi és a hazai turizmus fokozott érdeklődést mutat. A nyári időszakban a turizmus központja a Velencei-tó és környéke, ahol a térség mintegy 34 000 fős állandó lakosa mellé jelentős számú üdülni vágyó hazai és külföldi vendég érkezik. A kapitányság minden évben kiemelt feladatként kezeli a turisztikai szezon rendőri biztosítását.

Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a tavalyi nyári időszakban sikerült visszaszorítani a bűncselekmények számát, a három hónapban összesen 324 bűncselekmény történt a Gárdonyi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Elmondta, arra törekednek, hogy ez a szám idén se legyen több. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a közlekedési feladatok terén van javulni valójuk, a tavalyi számok ugyanis a korábbi évhez képest ezen a területen 31%-os növekményt mutatnak a közlekedési balesetek alakulásában.

Image
.

Ezen mindenképpen javítani szeretnének, éppen ezért rendszeres sebességellenőrzéseket, illetve alkoholellenőrzéseket fognak tartani. Elmondta, hogy tavalyi egy halálos kimenetelű közlekedési balesetet történt a három hónap alatt. Azon lesznek, hogy idén egy se legyen. Elmondta, hogy áprilisban 14 új kolléga érkezett a Gárdonyi Rendőrkapitányságra a rendészeti szakközépiskolákból, illetve a turisztikai szezonban további 12 fővel bővül az állományuk létszáma a többi kapitányságtól hozzájuk vezényeltekkel.

Ezen kívül igény szerint segítséget kérhetnek és erőket igényelhetnek a főkapitányság Alba Beavatkozó Alosztályától, illetve a Készenléti Rendőrségtől, valamint alkalmi jelleggel szolgálatot fog ellátni a tó környékén egy három fős bűnügyi csoport a szervezett bűnözés visszaszorítása, valamint a kiemelt bűncselekmények – köztük a kábítószerrel való visszaélések – felderítése érdekében. Szólt a június 28-tól augusztus 22-ig terjedő időszakban felállításra kerülő Szezonális Bűnmegelőzési Központról, ahol immár hetedik alkalommal fognak főként rendőrhallgatók gyalogos, illetve kerékpáros járőrszolgálatot ellátni, strandokat ellenőrizni, illetve bűnmegelőzési feladatokat végrehajtani.

Elmondta, hogy a turisták érdekében 24 órás panaszfelvételi irodát fognak működtetni, ahol idegen-nyelvi tolmács is rendelkezésre fog állni. A strandok hangos bemondóin keresztül a magyar mellett idegen nyelven is hallhatnak a strandolók figyelemfelhívó, bűnmegelőzési tanácsokat, ahogyan már a tavalyi évben is. Tavaly 46 vízből mentésük volt a vízi rendőröknek és két vízbefulladás történt. Szeretnék ezt a számot nullára redukálni. A hajók felkészítése megtörtént, és a vízirendőrök is készen állnak a „bevetésre”, vízi szolgálatukat már június elsejével megkezdték.

A mentések érdekében készenléti szolgálatot látnak el a kollégák, akik a riasztást követően ténylegesen 5-10 percen belül – hajóra szállással együtt – ott tudnak lenni a helyszínen. A szórakozóhelyek visszatérő ellenőrzése is terveik között szerepel, mely akciókba bevonásra kerülnek a vám- és pénzügyőrök, az APEH munkatársai is. A razziák és a rendszeres járőrszolgálatot, valamint a különböző rendezvények biztosításában is nagy segítségükre vannak a polgárőrök, akiket külön kiemelt.

Image
.

Elmondta, hogy nagyon jó a kapcsolat mind a Fejér Megyei Polgárőrszövetséggel, mind a tó környéki települések valamennyi polgárőrszervezetével, akiknek munkájára a jövőben is számítanak. Feladatként említette a főutak melletti prostitúciós tevékenységek felszámolását, ami a tavalyi évben nagyon sikeres volt – köszönhetően a határozott fellépéseknek, az őrizetbe vételeknek, illetve az elzárásoknak. Szólt arról is, hogy a 2009-es évhez hasonlóan idén is lesz szállodai kapcsolattartó referensük.

Külön figyelmet fognak fordítani a „koncert” illetve „diszkó” vonatok ellenőrzésére, amit az Érdi, valamint a szomszédos rendőrkapitányságokkal közösen fognak végrehajtani. A tájékoztatója végén elhangzott, hogy idén ugyan pályázati pénz elnyerésére nem volt lehetőségük, így a költségeket teljes egészében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állja, de fokozott összeg áll a rendelkezésükre, így mind az anyagi, mind a technikai, mind a személyi feltételek adottak a szezon rendőri feladatainak biztosítására.

Ezt követően Hideg József pü. alezredes, a Székesfehérvári Fővámhivatal parancsnoka szólalt fel. Elmondta, hogy immár három éves az együttműködés a gárdonyi rendőrök és a fehérvári vámosok között. A cél kettős. Egyrészt a jövedéki termékekkel kapcsolatos jogszabályok betartatása, valamint a vendéglátó-ipari egységekben az ezzel kapcsolatos jogsértések, valamint a kábítószerrel való visszaélések feltárása, és visszaszorítása.

Elmondta, hogy az ellenőrzésekhez rendelkezésükre áll egy vegyvizsgáló busz, mely az akciók során bevethető. Szólt az illegális fémbontókról is – melyekkel kapcsolatban szívesen veszik a lakosság bejelentését. Tájékoztatást adott arról, hogy tavaly 182 darab közös ellenőrzése volt a vámosoknak a rendőrökkel, melyek során elsősorban mulasztásos törvénysértéseket észleltek, melyek többségét figyelmeztetéssel szankcionáltak. Céljuk elsősorban az, hogy a vállalkozók figyelmét felhívják az adott jogszabályokra, és azok betartására. Ezen feladatok mellett még kiemelt figyelmet fordítanak a harmadik országbeli rendszámmal ellátott gépjárművek ellenőrzésére, melyeknél a közterhek befizetését nézik.

Image
Fotó: Rendőrség

A Fejér Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Cseh István örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ilyen gazdag programhoz csatlakozhatnak. Kihangsúlyozta a rendőrökkel közös szolgálatok jelentőségét. Elmondta, hogy a korábbi években 250 polgárőr látott el közös szolgálatot a rendőrökkel a tó környékén. Elmondta, nemcsak passzív, hanem aktív résztvevői szeretnének lenni a turisztikai idény közbiztonsági feladatainak végrehajtásában.

Végül a házigazda Tóth István, Gárdony város polgármestere vette át a szót. Elmondta, a májusi rossz idő után a turisták kiéheztek arra, hogy a Velencei-tóra jöjjenek kikapcsolódni. Kiemelt feladatként említette a július végi Part Fesztivált, melyre 60-80 000 14-24 év közötti fiatalt várnak. Mint mondta, ennek biztosítására nagy összefogásra lesz szükség. A Gárdonyi Rendőrkapitányságnak megköszönte eddigi munkáját, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez az együttműködés a jövőben is folytatódni fog.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >