Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
EU-s segítség az árvíz sújtotta közép-európai országoknak Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2010. június 14.

Image"A héten napirendre tűzik az EP plenáris ülésén azt a Lambert van Nistelrooij és Deutsch Tamás által kezdeményezett határozat-tervezetet, melynek célja az árvízzel sújtott közép-európai országok megsegítése." - jelentette be Deutsch Tamás vasárnapi sajtótájékoztatóján. A határozat-tervezet a közép-európai árvizek miatt kialakult helyzet megfelelő uniós szintű kezelésére szólítja fel a tagállamok képviselőit, így ennek elfogadása lehet az első lépés az Európai Parlament részéről az árvízkárosult országok megsegítésére - mutatott rá a fideszes EP-képviselő.

 

A politikus rámutatott: a határozat-tervezet elfogadása egyrészt egy gesztus is lenne, ugyanis ezzel az EP kifejezi köszönetét azoknak, akik az érintett országokban "hősies küzdelmet folytattak azért, hogy mérsékeljék a károkat" - fogalmazott a képviselő, hozzátéve: emellett azonban számos területen komoly gyakorlati haszna is lenne a határozat-tervezetnek. Ha az Európai Parlament elfogadja a tervezetet - közölte Deutsch Tamás -, azt követően felszólítja az Európai Tanácsot (ET), valamint az Európai Bizottságot (EB), hogy bocsássák az árvíz sújtotta országok rendelkezésére az Európai Szolidaritási Alap forrásait.

Image
fotó: Pelsőczy Csaba

 Ezzel a lépéssel pedig azt is el lehetne érni - húzta alá a politikus -, hogy a sokat kárhoztatott EU-s bürokráciát megkerülve gyorsabban lehetne támogatásokhoz juttatni a károsultakat. A fideszes EP-képviselő kijelentette: a határozat-javaslat lehetővé kívánja tenni, hogy az érintett országok operatív programjaikban szereplő forrásokat szabadon csoportosíthassák át az árvízkárok enyhítésére és a helyreállítási munkálatokra. (A javaslat ezen része azért lényeges, mert a kormányok által elfogadott operatív programokban rögzített összegeket normál esetben csak egy hosszadalmas procedúrával lehet átcsoportosítani.

A határozati-javaslat elkészítői ezt a bonyolult eljárást kívánják felváltani egy szimpla bejelentési kötelezettséggel.) Deutsch Tamás beszámolt arról, hogy az Európai Beruházási Bank kedvezményes hiteleket tud folyósítani természeti katasztrófákat követő helyreállításokra, s ezzel kapcsolatban a javaslat beterjesztői azt kívánják elérni, hogy a jelenlegi árvízkatasztrófában érintett országok kormányai is fordulhassanak az Európai Beruházási Bankhoz ilyen hiteligénnyel, amennyiben szükségük van rá.

A politikus utalt egy néhány hónappal ezelőtti jogszabály-módosításra, melynek segítségével a Regionális Fejlesztési Alap forrásait ezek után a vidéki térségekben is fel lehet használni lakások építésére, különösen a komoly szociális problémák által sújtott, szegénység által érintett területeken. Elmondta: a borsodi térségben több településen, sokan már az árvíz előtt is mélyszegénységben éltek.

Hamarosan viszont lehetőség lesz rá, hogy ezeket a területeket a természeti katasztrófa után újjáépítsék úgy, hogy egyúttal évtizedes problémát oldjanak meg - tette hozzá Deutsch Tamás.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >