Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 1956 örök igazodási pont
1956 örök igazodási pont Nyomtatás E-mail
Írta: orbanviktor.hu   
2010. június 17.

Image"A magyaroknak örök igazodási pont 1956, az ötvenhatos hősök és mártírok emléke. Egy tiszta, soha el nem homályosuló tükör, amelyben mindig láthatjuk a magyarság igazi arcát, értékeit." - fogalmazott Orbán Viktor a Szabadságharcosokért Közalapítvány megemlékezésén a budapesti Kisfogház Emlékhelyen. A kormányfő beszédében elmondta, minden nemzet történelmében vannak hosszabb-rövidebb időszakok, amikor a legfőbb értékek veszni látszanak, amikor az emberek úgy érzik nincs biztos pont.

 

Az a nemzet képes legyőzni az ilyen értékválságokkal teli korszakokat, amelynek a történelmében léteznek "kétségbevonhatatlan kiindulópontok".

Hozzátette, fontos üzenete van annak, hogy a megemlékezést egy börtönben tartják. Arra figyelmeztet, hogy mindig akkor uralják el életünket a rácsok, a kordonok, akkor lesz az erőszak, a politikai bosszú a nemzet sorsának része, amikor a hatalmon lévők félnek, rettegnek az igazságtól.

Image
.

Orbán Viktor úgy látja 1956 hősei egy olyan országot akartak, ahol van remény, van jövő, ahol Magyarország a magyaroké, és természetes érzés büszkének lenni a hazánkra. Szabad és erős országért harcoltak, és ezért adták az életüket. A miniszterelnök meglátása szerint az elmúlt több mint fél évszázadban mindig az ő emlékük volt, ami a legnehezebb órákban segített megtalálni a helyes irányt, visszatalálni az érétkeinkhez.

A kormányfő véleménye szerint 1956 emléke mutatta az irányt 1989-ben ahhoz, hogy hazaküldjék az idegen katonákat, szabadságot és demokráciát teremtsenek Magyarországon. Az elmúlt nyolc évben pedig 1956 tükre volt az, amelyben "mindig megláttuk a nemzet igazi arcát" - fogalmazott.

Image
.

Mint megjegyezte, ez tette lehetővé azt is, hogy idén áprilisban példátlan összefogással, kétharmados forradalommal megdöntsék a régi rendszert, és újat tudjanak alapítani. Egy olyan rendszert, ahol újra jó magyarnak lenni, és büszkék lehetünk arra, hogy hazánk egy szabad, erős ország, amelyet tisztel a világ.

"Mindaz, ami velünk az elmúlt hetekben történt és ma is történik arra bizonyíték, hogy 1956 ugyan történelem, de nem a múlthoz, hanem a magyarok jövőjéhez tartozik" - zárta beszédét a kormányfő.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >